Šta je novo?

Problemi kože i dlake

  • Začetnik teme belja91
  • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Problemi kože i dlake [/h]Dva najčešća problema kože i dlake od kojih pate mačke su buve i zapetljano krzno usled neadekvatne nege. Povrh toga, tokom redovne nege pomno pazite na sve sledeće probleme kože i dlake. Neke ćete moći lako sami da rešite dok će vam za druge trebati stručan savet vašeg veterinara, kao i propisani lekovi.

Simptomi

• Okrugla područja gole kože, možda sa krasticama duž rubova: vidi
mikrosporoza.
• Crvene ili purpurne izbočine slične grašku: vidi
krpelji.
• Sivi insekti i sićušna bela jajašca:
vidi vaši.
• Ljuskavi i ćelavi delovi, upala i hroničan svrab: vidi
grinje šuge.
• Malene žute tačke: vidi
crvene stenice.
• Sićušne žute larve u otvorenoj rani: vidi
larve muve.
• Proređena dlaka na stomaku i donjem delu leda: vidi
alopecija.
• Hroničan svrab, kraste, vlažne lezije ili lokalizovan gubitak dlake, posebno na nogama i leđima: vidi
dermatitis i ekcem.
• Masno krzno, krastava koža i gubitak dlake oko repa: vidi
hormonalni poremećaj.
• Masno krzno i tačkice na bradi ili usnama: vidi
mačije akne.


MIKROSPOROZA

Mikrosporoza je oblik gljivičnog dermatitisa (Microsporum canis) koji se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama ili čak neživim predmetima, a manifestuje se kao prstenasti lišajevi na ćelavoj koži, katkad krastavi po rubovima, obično na glavi, ušima i prednjim šapama. To je jedna od najopasnijih zoonoza, pa se lako prenosi na ljude, posebno decu i žene, pa je brzina suzbijanja problema posebno važna. Ako sumnjate da vaša mačka ima mikrosporozu, odmah je odvedite veterinaru, a on će pregledati lezije pod ultraljubičastim svetlom. Ukoliko budu fluorescentne, čime se potvrđuje mikrosporoza, dobićete kuru tableta protiv gljivica, mast ili šampon za mačku. Nemojte zaboraviti oprati ruke nakon davanja bilo kakvih lekova, spaliti zaražene delove ležaja, a nakon toga neposredna okolina mačke mora biti besprekorno čista. Možda će vam takođe savetovati da mačku držite u karantinu dok se ne oslobodi mikrosporoze, što može potrajati nedeljama.


KRPELJI

Krpelji su maleni paraziti sa osam nogu koji vrebaju u travnatim i šumovitim staništima, čekajući toplokrvnog domaćina na kojeg će se pričvrstiti svojim ustima. Vaša mačka može pokupiti krpelje ovaca ili visoke divljači (Ixodes ricinus) ili krpelje ježa (Ixodes hexagonus) dok je napolju ili ako dođe u kontakt sa zaraženom životinjom, a vi ćete ih videti kao crvene ili purpurne izbočine na koži u obliku graška. Postoji opasnost da ugriz krpelja prenese niz potencijalno opasnih bolesti, posebno boreliozu - na vas, a ne samo na vašu mačku - i prouzrokuje lokalizovane infekcije, pa se morate odmah rešiti tih parazita. Međutim, ne možete ih jednostavno izvući, jer kad jednom zabiju svoja usta u kožu domaćina, krpelji izlučuju stvar koja ih učvrsti na tom mestu, pa ćete možda uspeti da odstranite njihovo telo, ali će njihova usta ostati u koži, udvostručujući opasnost od infekcije. Dakle, kako biste krpelja prisilili da olabavi svoj stisak, morate ga ubiti dok je pričvršćen za vašu mačku, a to možete učiniti ako komadićem vate nanesete sloj acetona, alkohola ili nečeg sličnog, čime ćete ugušiti krpelja, te ga nakon nekog vremena pincetom ukloniti. Druga je mogućnost poprskati mačku koja ima krpelje posebnim sprejem (ima ga u većini veterinarskih ordinacija).

VAŠI

Vaši (Felicola) su sićušni sivi paraziti, a šire se preko kontakta sa zaraženim mačkama ili predmetima, ali obično ih dobijaju samo mačke koje su inače u lošem stanju. Jedna vrsta mačijih vaši sise krv mačke, a druga se hrani mrtvom kožom i krznom. Prvi znak zaraze je kada mačka počne često da se češe, a tada ćete možda opaziti insekte ili njihova minijaturna bela jajašca (gnjide) na njenoj koži. Ako se ništa ne preduzmete, vaši mogu izazvati opasnu anemiju i slabljenje mačke, pa je kupajte specijalnim šamponom koji sadrži insekticid, nanesite propisani preparat i koristite fini češalj kako biste dlaku oslobodili vaši i njihovih grinja, a taj će postupak verovatno trebati ponavljati.

GRINJE ŠUGE

Grinja šuge koja katkad napada mačke je Notoedres cati koja se uvuče duboko u mačiju kožu, pa okolno područje postane veoma nadraženo i upaljeno, a takođe može rezultirati gubitkom dlake. Dokazi o izrazito svrbljivoj zarazi grinjama šuge obično se vide na ušima i glavi, u obliku ljuskave kože bez dlake. Šire se kontaktom između mačaka, i nisu česta pojava kod kućnih mačaka o kojima se dobro vodi računa, ali ako se ipak pojave, vaš će veterinar propisati terapiju antibioticima i insekticidima.

CRVENE STENICE

Crvene stenice (Trombicula autumnale) napadaju mačke tokom kasnog leta kada ti paraziti mogu skočiti sa trave na mačku. Znakovi zaraze crvenim stenicama sićušne su žute tačke koje pokazuju gde su se paraziti zavukli ispod mačije kože, a mačka češe nadražena mesta. Međutim, infestacija je relativno kratkotrajna, posebno ako se tretira preparatom koji preporuči veterinar.

LARVE MUVE

Obično samo zanemarene mačke i one u veoma lošem stanju postaju žrtve larvi muve koje se izlegnu iz jajašca koja su ostavile muve na zapetljanom krznu, otvorenoj rani ili hronično upaljenoj koži, često oko rektuma mačke koja pati od upornog proliva, posebno tokom leta. Bez obzira na ranije loše zdravlje mačke, koje ju je sprečilo da krivce otera, zaraza larvama muve je opasna jer će paraziti doslovce jesti i trovati meso mačke. Važno je što pre odvesti mačku veterinaru, ali kao meru prve pomoći možete odrezati čuperke prljavog krzna, pincetom ukloniti sve vidljive žute larve i obrisati zahvaćena područja antiseptičnim rastvorom za mačke.

ALOPECIJA

Sterilisane mačke su sklone gubitku dlake pod nazivom alopecija, a uzrokuje je hormonalna neravnoteža, pa se krzno na stomaku i donjem delu leđa znatno proređuje, mada bez izazivanja iritacije. Budući da nema opasnosti od infekcije, i mačka nema nikakvih smetnji, ništa ne morate učiniti,iako vaš veterinar može preporučiti prilagođavanje ishrane ili hormonalnu terapiju.

DERMATITIS I EKCEM

Prvi znak postojanja alergijskih poremećaja dermatitisa i ekcema kod vaše mačke biće ako se ona neprestano češe i liže - naročito noge i leđa - jer ti problemi kože izazivaju hroničan svrab. Iako sami po sebi nisu opasni, mačka bi, u svojim pokušajima da ublaži nepodnošljiv svrab, tako mahnito mogla lizati zahvaćena područja da se mogu razviti ljuštenje kože, kraste ili vlažne lezije, a time i infekcije, kao i gubitak dlake. Nakon što proverite da krivci nisu nikakvi paraziti, posebno buve (ako jesu, preduzmite odgovarajuće mere), odvedite mačku veterinaru. Moguće je da ima neku alergiju na hranu ili okolinu, ili hormonalnu neravnotežu, a veterinar će to otkriti i tretirati. Bez obzira na uzrok, verovatno će biti propisano čišćenje i sušenje kože pre redovnog nanošenja umirujućeg preparata, katkad uz nošenje elizabetinskog ovratnika kako biste sprečili mačku da pogorša stanje kože.

HORMONALNI POREMEĆAJ

Do hormonalnog poremećaja može katkad doći kod ženki koje nisu sterilisane i kastriranih mužijaka, kao i kod mužijaka koji nisu kastrirani. Međutim, mužijaci su skloniji tom problemu kože koji nastaje pod uticajem testosterona, pri čemu se začepe žlezde koje stvaraju loj kod baze repa, a krzno postaje prekriveno mašću, pa katkad dolazi do gubitka dlake i naslaga na koži. Iako je jedina opasnost po zdravlje mogućnost upale kože (tada su potrebni antibiotici), možda bi bilo dobro blagim šamponom očistiti to područje.

MAČIJE AKNE

Tinejdžeri bi se mogli malo utešiti kad bi znali da mačke takođe mogu imati mitesere i bubuljice, iz istih razloga kao i ljudi: začepljenje lojnih žlijezda u koži, čemu mogu doprineti nakupljene masnoće iz ostataka hrane. Mačije akne se obično pojavljuju na usnama i bradi, mestima do kojih mačka teško može dopreti dok se čisti. Iako se taj problem obično sam povuče, trebalo bi paziti na pojavljivanje mačijih akni zbog mogućnosti razvoja apscesa , koji bi mogli imati ozbiljne posledice.

Ako neka bubuljica izgleda posebno ružno, mogli biste je naterati da pukne tako što ćete je tapkati vatom namočenom u toploj vodi, a zatim naneti antiseptično sredstvo za mačke. Međutim, ako vaša mačka pati od hroničnih akni, obratite se veterinaru, a on bi mogao propisati kuru antibiotika.

životinje.rs
 
Top