Problem sa ventilatorom laptopa.

Član
Učlanjen(a)
14.08.2012
Poruka
1
Laptop Toshiba tecra A8 PTA83e.
Problem je sto je ventilator jako bucan, odnosno on stalno vrti na maximumu.
Pokusao sam sve moguce programe za kontrolu brzine ventilatora i ni jedan ne kontrolise rad ventilatora cak se ne moze ni ocitati brzina kojom ventilator radi.
Laptop je uvek hladan ne greje se temperatura ne prelazi 40c obicno je oko 35c.
Pregledao sam ceo BIOS koji je jako siromasan i nigde nema mogucnosti da se podesava kontrola i brzina ventilatora.
Ono sto je naj cudnije u svemu tome je sto mi ventilator radi na maximumu i u BIOSU. Znaci cim se krene sa ukljucivanjem laptopa ventilator krece maximalno.
Otvorim lap top da vidim da nije neki majstor prethodni spojio ventilator direktno negde na stuju bez senzora i sl, vidim sve normalno ventilator povezan na plocu sa kabelom koji ima 4 zice.
Laptop normalno sve radi samo me ubija :gl_sigh:sto je toliko bucan ventilator uvek na maximumu i nikad ne smanjuje ili menja brzinu.
Ako treba neka dodatna informacija rado cu odgovoriti.
Lep pozdrav.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.194
Ili je kontroler na matičnoj ili je sami ventilator... Teško je naći ventilator ali najbolja je solucija da isprobaš drugi ventilator i samo će ti se kazat. Ili da nosiš u neki dobar servis pa da oni naprave dijagnostiku...

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Imam problem sa ventilatorom na laptopu MSI CX 600. Od pre neki dan je jako bučan. Otvorio sam laptop, izvadio kuler i očistio ventilator. Sve sam ponovo vratio kao što je i bilo. Temperature su ok, ali je ventilator i dalje bučan. Laptop se ne pregreva bez obzira na to što nisam zamenio termalnu pastu na procesoru.

Problem je do ventilatora. Izduvao sam ga usisivačem koliko sam mogao, ali je problem i dalje ostao. Očigledno je da ventilator treba podmazati. Naravno, pre toga ga treba rasklopiti.Moj problem je što nikako ne mogu da rasklopim ventilator, a da ga ne oštetim? Na njemu ne mogu da pronađem nikakav osigurač koji omogućava da se skine rotor. Evo kako to izgleda na slikama.

ventilator1.JPG ventilator3.JPG ventilator6.jpg

Kako se rasklapa ovaj ventilator? Da li bi rasklapanje i podmazivanje rešilo problem?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.396
Imam problem sa ventilatorom na laptopu MSI CX 600. Od pre neki dan je jako bučan. Otvorio sam laptop, izvadio kuler i očistio ventilator. Sve sam ponovo vratio kao što je i bilo. Temperature su ok, ali je ventilator i dalje bučan. Laptop se ne pregreva bez obzira na to što nisam zamenio termalnu pastu na procesoru.

Problem je do ventilatora. Izduvao sam ga usisivačem koliko sam mogao, ali je problem i dalje ostao. Očigledno je da ventilator treba podmazati. Naravno, pre toga ga treba rasklopiti.Moj problem je što nikako ne mogu da rasklopim ventilator, a da ga ne oštetim? Na njemu ne mogu da pronađem nikakav osigurač koji omogućava da se skine rotor. Evo kako to izgleda na slikama.

Pogledajte prilog 66104 Pogledajte prilog 66105 Pogledajte prilog 66106

Kako se rasklapa ovaj ventilator? Da li bi rasklapanje i podmazivanje rešilo problem?
Tu gde si skinuo nalepnicu sa kulera kani 2-3kapi.Ne bi bilo lose ako bi imao ulje za sivacu masinu,ono je po viskzitetu najbolje za te stvari.Ako ni to ne pomogne,onda bi trebao zameniti kuler.

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Da li se ovaj ventilator može rasklopiti? Lakše bih ga podmazao ako odvojim rotor od kućišta. Pretpostavljam da je pun prašine.

Učlanjen(a)
31.08.2011
Poruka
56
Ako si vičan skini ga.Ispod nalepnice ima poklopac,a ispod sigurno ima neka gumica i skini i nju i odvoji rotor od kucista i ocisti.

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Ako si vičan skini ga.Ispod nalepnice ima poklopac,a ispod sigurno ima neka gumica i skini i nju i odvoji rotor od kucista i ocisti.

To i jeste moj najveći problem sa ovim ventilatorom. Na netu sam pronašao ovaj video:

U njemu se na 1:30 min, vidi postupak rasklapanja. Propeler je, prema ovom videu samo navučen na osovinu i stator. Laptop mi još uvek radi, tako da mi se ne žuri sa eksperimentisanjem. :)

Učlanjen(a)
11.04.2010
Poruka
481
Imam PC servis ali na prste mogu nabrojati situacije kada sam morao da rasklapam ventilator. Lopatice ventilatora ces najbolje ocistiti stapicem za usi umocenim u alkohol a podmazuje se spolja sa VVD40 na koji je navucena ona crvena cevcica (vvd40 na svakoj pumpi kosta oko 350 dinara a trajace ti dozivotno ako nisi profesionalac). Obavezno dobro produvaj i ocisti "radijator" hladnjaka i zavrsio si posao. Inace ovaj tvoj ventilator je relativno cest u laptopovima ali mu je potrebno nesto cesce podmazivanje. Nema limenu donju stranicu koja ga ucvrscuje pa pocinje da se "cuje"brze od klasicnih ventilatora zatvorenih sa obe strane.

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
P.S. Ako si iz BG mozes svratiti do mene. Poklonicu ti taj ventilator.

Puno ti hvala na pomoći. Nisam iz Beograda, ali mi je drago da u ovakvim vremenima postoje osobe kao što si ti. Naručio sam u međuvremenu jedan polovan ventilator od pouzdanog prodavca ( https://www.kupindo.com/Kuleri-i-hl...ADJENJE-KULER-ZA-MSI-CR610-CR620-CR630-CR500 ). Čovek koji ga prodaje kaže da nije bučan. Videću na šta će da ispadne.

Kuler koji ide uz ventilator ne odgovara mom modelu laptopa. Koju termalnu pastu da stavim na procesor, a koju na grafičku kartu? Koliko otprilike koštaju te paste?

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.396
Puno ti hvala na pomoći. Nisam iz Beograda, ali mi je drago da u ovakvim vremenima postoje osobe kao što si ti. Naručio sam u međuvremenu jedan polovan ventilator od pouzdanog prodavca ( https://www.kupindo.com/Kuleri-i-hladnjaci-za-laptop/14014777_HLADJENJE-KULER-ZA-MSI-CR610-CR620-CR630-CR500 ). Čovek koji ga prodaje kaže da nije bučan. Videću na šta će da ispadne.

Kuler koji ide uz ventilator ne odgovara mom modelu laptopa. Koju termalnu pastu da stavim na procesor, a koju na grafičku kartu? Koliko otprilike koštaju te paste?
Sve termalne paste bez obzira na proizvodjača mogu se primenjivati na svim procesorskim jedinicama: CPU, GPU, Chipset itd.

Natrag