Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Problem sa Smrzavanjem Manometra

  • Začetnik teme pera.simic
  • Datum pokretanja
pera.simic

pera.simic

Pozdrav Drustvo...
Vise puta do sada se javio problem da deo vode (iako se instalacija isprazni) ostane u manometru (krivoj mesinganoj cevi) i smrzne.
To za posledicu ima da manometar vise ne meri tacno jer se pomenuta (mesingana cev) deformise a samim tim umesto tacnog pokazuje za oko 2-3 bara vise.
U kom polozaju (ispravno) postaviti Manometrar da bi preziveo smrzavanje u zimskom periodu, ili je obavezno skidanje i detaljno praznjenje manometra.
112387
 
F

Fanuc

Skala manometra pokazuje kako se postavlja, vertikalno. U protivnom, krivili bi glavu da čitamo. U tom položaju ostaje najviše vazduha u manometru i tako sprečava da se ta zakrivljena cev skroz napuni vodom. Ne postoji položaj u kome bi iscurela sva voda ako pod pritiskom dostigne najvišu tačku te zakrivljene (Burdonove) cevi pa prelije ka njenom kraju. Ne vidim drugo rešenje, osim da se ovakav manometar skida u zimskom periodu. Čak i ako bi ga svaki put dobro praznio, svaki put bi pri sušenju ostajalo nešto kamenca, što bi opet napravilo problem, samo mnogo kasnije. Osim manometra sa zakrivljenom cevi, postoje i manometri sa membranom, kod kojih nema šanse da voda uđe, zadrži se i smrzne. Primer je na https://www.stasto.eu/crmablage/oc/data/datenblaetter/PL2106_SH.pdf
U poslednjem redu se vidi da je model PL2017 za isti opseg pritisaka, od nula do 10 bara.
 
Top