Problem sa SIM karticom

Učlanjen(a)
08.04.2011
Poruka
257
Već više godina, do dana današnjeg, koristim Sony K800i. Meni je pojava o kojoj pišete sasvim normalna. Ukoliko izvadim SIM karticu i zaboravim da je vratim, telefon ne pokazuje ni meni, ni imenik. Moguće je pustiti demo video i to je sve.

Postoje dve stvari koje mogu biti uzrok ovakvog problema sa telefonom:

1. Ukoliko je telefon radio, pa se ovo pojavilo, verovano je brendiran. Pravljen je za mrežu nekog operatera, a onda je flešovan i tako prodat. Zbog problema sa softverom, opet se zaključao na mrežu za koju je "pravljen". Velika je verovatnoća da će u servisu uspeti da ga poprave i da će ti imenik biti sačuvan.

2. Druga mogućnost je da ovaj telefon radi na nekoj mreži, a ti nemaš karticu te mreže. Jednostavno, stavi karticu sa kojom može da radi ili ga flešuj da bi radio na svim mrežama.

Kako god okreneš problem možeš rešiti samo na dva načina: flešovanjem ili stavljanjem "odgovarajuće " SIM kartice operatera na čiju je mrežu telofon zaključan.

Flešovanje je moguće izvesti i u kućnim uslovima. Radio sam ga više puta. Nekad uspe, nekad ne uspe. Mogu ti pomoći oko pronalaženja programa koji može da očita softver telefona. To je već posebna tema. Ne garantujem da će uspeti, ali moj savet je da pre nego što telefon odneseš u servis, isprobaš sve varijante koje ti stoje na raspolaganju.
Telefon je kupljen pre 3-4 godine u Telekomu i radio je sa bosanskom karticom i kada se ta kartica stavi u telefon koja je već radila na ovom telefonu sve te godine pojavi se prob.na slici prvoj gore kao da nema kartice a ona je u telefonu kako da flešujem telefon i koje programe mi preporučuješ...

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
113
Čudi me da ti ljudi u servisu nisu flešovali telefon. Mogli su bez puno muke da ti uzmu 1000 dinara. Plašim se da će ti flešovanje uništiti imenik ( najviše zato što se ja ne sećam reda kojim se ubacuje softver - rešavaćemo naknadno, ako nađemo softver). Flešovanje možeš ponavljeti bezbroj puta, može da uspe, ali ne uvek.

Program se zove X++

Kod:
[URL]https://app.box.com/shared/h4mv4ixkc4[/URL]

x++.png

Pokreni program. Sa desne strane piše CONNECT. Klikni na CONNECT. Imaš 30 sekundi da držeći taster C na telefonu, priključi telefon na kompjuter. Trebalo bi na ekranu sa leve strane da se pojavi softver koji je trenutno u telefonu. Za moj K800 i to izgleda ovako: K800_R1GB001_FS_EUROPE_1_RED52.fbn. Za tvoj J20i je drugačije. Ovo radimo, jer moramo znati šta treba da tražimo. Treba nam softver koji je radio u telefonu. Kad se završi očitavanje softvera, skini kabl sa telefona. Ovim postupkom ništa nećeš ni izbrisati, ni oštetiti.

Nemam kabl ( isti je kao tvoj ) za povezivanje telefona na računar. Sećam se da postoje tri fajla koja moramo tražiti na netu. To su FS, MAIN i CUSTOM pack. To se verovatno teško pronalazi na netu, ali vredi pokušati. Voleo bih da se još neko uključi u diskusiju oko flešovanja Sony telefona. Mene zeza i to što se ne sećam dobro gde se koji fajl stavlja i koji je redosled. Kad budeš znao koji softver je radio u telefonu, počni sa čitanjem ovog teksta...

Kod:
[URL]http://www.mobilnisvet.com/forum/viewtopic.php?t=11981[/URL]

Javi šta si uradio. Nakon toga možemo tražiti softver za tvoj telefon, ali moramo paziti na red kojim se softver postavlja.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.396
Probaj ovo sto ti je rekao ja1973,ali i isprobaj kod nekog drugara tvoju sim karticu da budes siguran da je ona u redu,a ujedno i probaj njegovu kod tebe u telefonu,mozda ce ti pokrenuti telefon.Ako tvoja Sim kartica ne radi i u drugom telefonu onda znaci da ona nije u redu,onda je sigurno da mora da se kupi nova.Probaj,ali samo izvadi bateriju,sa nekom mekanom krpom ocisti kontakte od Sim kartice i na telefonu i na njoj samoj,jer moguce je da se na kontaktima nakupi sitne prasine pa nema dobar kontakt.Ovo ti pisem iz iskustva,jer sam imao isti problem na nekoj staroj Nokiji,pa sam probao sa drugom karticom i pokrenulo mi je telefon,pa mi je taj drugar isto rekao za ciscenje kontakata i evo te kartice i sada radi samo u drugom telefonu.i treba imati negde zapisane brojeve telefona,bar one koji su ti vazniji,mada su ti sigurno vazni svi cim ih drzis u imeniku.Pakada sredis tu situaciju i kada budes imao vremena zapisi ih,jer telefoni se kvare.

Natrag