Problem sa satom u xp

Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
163
Već neko vrijeme sat u xp ne pokazuje tačno vrijeme prilikom svakog paljenja pc zna da kasni po nekoliko sati, a datum ostaje od dana kada sam zadnji put bio za pc. Tražeći po googlu naišao sam na komentare da je za taj problem u pitanju baterija na matičnoj ploči . Kupim novu podesim u biosu vrijeme i datum međutim kod sljedećeg pokretanja pc opet isti problem. Provjerim u Data i Time propertisu čekirano je automatska sinhronizacija napravim updejt vremena preko servera time.windows.com sve radi do ponovog pokretanja pc. Sat pokazuje zadnje vrijeme koje sam podesio taj dan. Ono što sam primjetio u par navrata nisam mogao uspostaviti internet vezu kada je velika razlika u datumu. Izvršen je sken antivirusom i ništa nije detektovano. Svaka pomoć je dobro došla.

Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
151
Već neko vrijeme sat u xp ne pokazuje tačno vrijeme prilikom svakog paljenja pc zna da kasni po nekoliko sati, a datum ostaje od dana kada sam zadnji put bio za pc. Tražeći po googlu naišao sam na komentare da je za taj problem u pitanju baterija na matičnoj ploči . Kupim novu podesim u biosu vrijeme i datum međutim kod sljedećeg pokretanja pc opet isti problem. Provjerim u Data i Time propertisu čekirano je automatska sinhronizacija napravim updejt vremena preko servera time.windows.com sve radi do ponovog pokretanja pc. Sat pokazuje zadnje vrijeme koje sam podesio taj dan. Ono što sam primjetio u par navrata nisam mogao uspostaviti internet vezu kada je velika razlika u datumu. Izvršen je sken antivirusom i ništa nije detektovano. Svaka pomoć je dobro došla.

Koliko ja znam kad napravis apdejt preko servera net mozes i da iskljucis ali vreme i datum ce ici tacno!

Da li si probao da reinstaliras taj OS kad je zdnji put to uradjeno?

Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
163
Trebao bi sat da radi kako treba ali u mom slučaju nije. OS sam zadnji put reinstalirao prije 6 mjeseci nevjerujem da to ima neke velike veze sa problemom i drugi koji su imali isti problem promijenili bi samo bateriju bez reinstalacije OS

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
2.686
Probaj da vratiš BIOS na fabrička podešavanja. To možeš uraditi ili u samom BIOSu, ili preko kratkospojnika (džampera) na matičnoj ploči (clear CMOS). Ja preporučujem ovaj drugi način.
Moguće da nešto u njemu zeza.
Ako nemožeš da se snađeš gde se džamper nalazi, skini korisničko uputstvo (user manual) i pogledaj u njemu gde se nalazi.

Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
163
Hvala Salac na pomoći na matičnoj ploči ima reset dugme CMOS. Isključio PC iz struje i pritisnuo to dugme. Ponovo pokrenuo PC počelo učitavanje memorije i pojavilo se obavještenje da se podesi datum i vrijeme što sam i uradio kroz BIOS. Sada sat radi ispravno.

Natrag