Problem sa paljenjem i restartovanjem racunata

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Pozdrav svima!!

Moj rodjak je kupio polovan racunar sa sledecim karakteristikama: MB P4P800 SE, 1Gb RAM (dva po 256Mb i jedan od 512Mb), Grafička AGP 128 Mb ATI (mislim da je 9200 SE), dva HDD jedan 80Gb a drugi 40Gb, zvucna integrisana, na PCI slotu postavljena 2 USB prikljucka, postavljena dva dodatna hladnjaka (12cm i 8cm) u kuciste na isti prikljucaj na maticnoj.

Problem je sledeci: Kad restartuje racunar, on ide ono sve normalno gasenje i kad treba da krene ponovo monitor nece da uklopi,samo se sija narandzasta lampica, nece zelana da se upali, a unutra se cuje da rade komponente ali monitor nece da uklopi, ali kad ga ugasi pritiskom na dugme (drzi dok se ne ugasi) i upalim ga on krene bez problema i radi sve. To se desava celo vreme, svaki put kad restartuje i po neki put kad ga pali. Sta bi to moglo da bude???

Molim vas da mi pomognete da to resim.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Ovako, ta ploca je medju prvim, koja je imala dual-channel DDR RAM memoriju (333Mhz, 400Mhz i 800Mhz u dual channel-u), sad posto ti imas 4 slota za RAM, najverovatnije da je ubodena memorija bas kao za dual (plus 1 slot), a ona to ne podrzava i zato ne moze pravilno da se restartuje komp, odnosno memorije nisu istih radnih frekvencija, modela i kolicina memorije (imas 2x256MB i 1x512MB).
Memorije koje podrzava ta ploca su: PC2100, PC3200 i PC2700, dakle sve moraju biti istih oznaka i frekvencija da bi radile pravilno u dual-channelu (dva crna A2 i B2 DIMM ili dva plava slota A1 i B1 DIMM, ili sva 4 zauzeta).
Za probu skini ta 2x256MB, pa probaj da vidis kako radi u single-chanel rezimu ili skini tu od 512MB i ubodi te po 2x256 u dva crna ili dva plava slota (dual), vidi da li ce pravilno da se restartuje, posle obe opcije koje sam ti dao.
Javi sta si uradio?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Ovako, ta ploca je medju prvim, koja je imala dual-channel DDR RAM memoriju (333Mhz, 400Mhz i 800Mhz u dual channel-u), sad posto ti imas 4 slota za RAM, najverovatnije da je ubodena memorija bas kao za dual (plus 1 slot), a ona to ne podrzava i zato ne moze pravilno da se restartuje komp, odnosno memorije nisu istih radnih frekvencija, modela i kolicina memorije (imas 2x256MB i 1x512MB).
Memorije koje podrzava ta ploca su: PC2100, PC3200 i PC2700, dakle sve moraju biti istih oznaka i frekvencija da bi radile pravilno u dual-channelu (dva crna A2 i B2 DIMM ili dva plava slota A1 i B1 DIMM, ili sva 4 zauzeta).
Za probu skini ta 2x256MB, pa probaj da vidis kako radi u single-chanel rezimu ili skini tu od 512MB i ubodi te po 2x256 u dva crna ili dva plava slota (dual), vidi da li ce pravilno da se restartuje, posle obe opcije koje sam ti dao.
Javi sta si uradio?

U redu probacu to, za par dana idem kod rodjaka pa cu da uradim tako. Cini mi se da si u pravu. Hvala i cujemo se, javicu sta je bilo.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Evo napokon sam bio kod rodjaka i napravio sam kako treba. Nije bilo do RAM-a, mada si u pravu da tako ide ima i u upustvu, vec sam morao ici u Bios i u Advanced pa u JumperFree Configuration i staviti Preformance mode na Auto (a bilo je Turbo). Sad radi kao sat.
Puno hvala na pomoci.
Pozdrav!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag