Problem sa laptopom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
01.12.2012
Poruka
236
Jedina sigurna stvar je da čovek ništa ne vidi na ekranu. Jedan bip je normalna stvar. Ja bih probao sledeće - pronađi na tastaturi kako se delegira monitorski izlaz. U principu možeš da biraš - monitor na lapu ili spoljni monitor. Obično je to dodatna komanda na funkcijkim tasterima. Postoji taster Fn i dok njega držiš aktivira se dodtana komanda na F tasterima. Na mom lapu je ono što ti predlažem da probaš kombinacija Fn F3 i Fn F4. Ja imam Fujitsu siemens ali slično je na svakom lapu. Probaj te komande. Dalje svakako priključi spoljni monitor na VGA - tzv plavi konektor i vidi šta se dešava.

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
235
1. MORA da budes siguran kako se ulazi u BIOS tvog laptopa i da pokusas da udjes u BIOS
2. Ako nemozes da 'udjes' u BIOS vadi odmah disk napolje iz laptopa i vezi ga na neki drugi kompjuter da vidis jeli on bar ispravan.
3. MORA da budes siguran da nemozes da boot laptop sa DVD -jem koji si napravio.
stavi DVD u laptop, iskljuci laptop, upali laptop, jer sada kad nemas hard disk u laptop-u, DVD bi trebao da startuje
4. Ako nemozes da boot laptop sa DVD-jem koji si napravio i nemozes da udjes u BIOS to znaci da imas problem sa motherboard ili sa BIOS -om.
5. Sada treba da shvatis da si ostao bez laptopa. Mozes da pokusas da ga popravis i da naucis nesto o kompjuterima ako zelis ili da kupis nov laptop.
6. Ako si odlucio da ga popravis i naucis nesto o kompjuterima
- Ti nemozes da testiras motherboard
- Mozes da pokusas sledece stvari sa BIOS-om.
a) promeni bateriju jer mozda je stara i 'ostetila' je sadzaj BIOS-a
b) prepisi BIOS novim sadrzajem - ovo zahteva da proucis model svog laptopa i nadjes BIOS files koje treba da iskopiras na FAT32 USB stick, koji kad stavis u laptop, iskljucis ga i upalis bice procitan od strane motherboard (to je resenje proizvodjaca kompjutera da ljudi mogu da poprave bios u slucaju da su ga ostetili dok su radili update BIOS-a---recimo nestala je struja a baterija nije bila ispravna ili ...) i onda ce poceti procedura 'PREPISIVANJA' BIOS-a novim sadrzajem.
7. Procedura koju sam opisao pod 6) zahteva da se dobro angazujes ako krenes tim putem. Neznam dali se u mestu gde zivis isplati davati laptop u servis.
Kada ljudi na 'zapadu' dodju u takvu situaciju oni prodaju takav laptop na ebay. Ako odlucis da kupis nov laptop daj taj laptop nekom drugu za koga znas da je dobar sa kompjuterima, mozda ga popravi.
Srecno

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Napisi model laptopa, ima li integrisanu ili dodatnu graficku karticu. S obzirom da kada krenes da bootujes ubuntu izbaci ti opcije pretpostavljam da display radi, ako se posle toga gubi slika onda mozda, graficka kartica je u kvaru. Udji u bios ili pritisni odgovarajuci taster da izaberes opciju za boot. Na Ubuntu homepage imas uputstvo kako napraviti bootabilan cd/dvd ili butabilan usb flash(mozda je najlakse da uradis sa unetbootinn programom). Ako radis sa diska obavezno rezi sto manjom brzinom, izaberi opciju try ubuntu, posle toga ce da da ti izlista neki tekst, pa treba da pogrene graficko okruzenje, ako se to ne desava onda je verovatno u pitanju hardverski kvar.

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
235
Bultoni, ja sam te savetovao. Javi ako nesto uradis po tom pitanju. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2013
Poruka
55
Drugari hvala vam na savetima ali mislim da ove stvari koje mi vi objasnjavate prevazilaze moje znanje o kompijuterima zato sam juce odneo komp u servis i ocekujem da mi jave sta su pronasli kao problem.Cim budem saznao rezultate javicu da bismo uporedili koliko smo bili u pravu.Jos jednom hvala vam svima na pomoci i veliki pozdrav za sve vas!:air_kiss:

Član
Učlanjen(a)
03.01.2013
Poruka
55
Drustvo danas su javili iz servisa da je u pitanju maticna ploca-NEISPLATIVO POPRAVLJATIsorry

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag