problem sa kompjuterom, sa plocom i hdd-om

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Pozdrav svima!!!

Imam problem sa kompjuterom, htio sam da podignem novi sistem i da dodam jos jedan hdd i odjednom mi je pocelo izbacivati NTDLR is missing. Nikako ne mogu da namjestim daide boot preko cd, tj. da se vidi da pise ono PRESS ANY KEY TO BOOT... Ali sam nekako u biosu namjestio da ide sa pimara i odmah ide sa cd-roma, ali opet nastaje problem, kad ucita sve ono za novi sistem i kad mi ponudi one opcije za repair i ostalo, ja kad stisnem enter ono mi izbaci HDD NOT FAOUND, da nema hard diska, a u biosu ga ima. Vadio sam bateriju na ploci ali nije pomoglo, geldao sam sve kablove i mjenjao ih ali nista, stavljao druge hard diskove ali nista.
Ploca je IBM Netvista, cipset intel 845g, bios joj je na njemackom pa mi jos vise otezava problem.
Sta da radim??????

Molim za pomoc :-(

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
vidi kako si postavio hdd-ove, jedan mora biti master, a drugi slave. ako su stariji hdd-ovi, onda imaju jumpere-e kod magistrali pa ih moras podesiti, a ako su noviji, nesto ti u biosu ne valja. a za NTDLR probaj ovo:

NTLDR is missing.....press any key

ili slicna poruka u kojoj se nalaze reci
ntldr ili ntdetect (ntdetect.com) uradite sledece:

1. Podesite u BIOS-u sistema (Delete taster cim palite racunar) da je prvi
uredaj sa koga se racunar startuje CD-Rom (ili DVD)
2. Ubacite Windows XP instalacioni (butabilni) disk. Nije bitno da li je disk
prva verzija Windows XP-a, sa SP1 ili sa SP2.
3. Kada dobijete poruku: press any key to boot from the CD, pritisnite bilo
koji taster da bi pocelo startovanje sistema sa CD diska
4. Kada se procedura podizanja Windowsa sa CD diska završi, pojavice vam se
ekran na kom je potrebno pritisnuti taster R
5. Zatim, na sledecem prozoru pritisnite taster 1. Ovde je pretpostavljano da
imate samo jedan Windows instaliran na racunaru. Ukoliko to nije slucaj,
odaberite broj pod kojim je Windows koji hocete da popravite.
6. Ukoliko vas racunar upita za pasvord administratora, samo pritisnite enter
ili ukucajte pasvord koji ste dodelili za administratora pa onda pritisnite
enter
7. Kada se konzola za popravku podigne, mozete poceti sa popravkom sistema.
Pretpostavljamo da vam je CD uredaj u kom se nalazi Windows instalacija F: Tada
kucate:

copy f:\i386\ntldr c:\
copy ntdetect.com c:\

8. Izvadite disk iz uredaja i restartujte racunar. Za restart koristite ili
komandu EXIT ili jednostavno pritisnite reset dugme na vašem kucištu.

Posle ovoga bi Windows trebao bez problema da se podigne.

Takode postoji još jedan savet a to je da editujete boot.ini file. Pogledajte
tacke od 1 do 6 radi uputstva za ulazak u konzolu.
Komandom EDIT mozete otvoriti boot.ini file i prepraviti ga da upucuje na
odgovarajucu particiju i path do Windows instalacije. Posle prepravke,
restartujte racunar.
Ovaj postupak je potrebno uraditi samo ako prethodni ne uspe.

ili ako hoces evo u txt formatu pa skini sebi na komp

Kod:
[/URL][URL="http://hotfile.com/dl/74928103/a4a8eb2/NTDLR_is_missing.rar.html"]Hotfile.com: One click file hosting: NTDLR is missing.rar[/URL][URL="http://hotfile.com/dl/74928103/a4a8eb2/NTDLR_is_missing.rar.html"]

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
niste u potpunosti procitali sta sam sve napisao u problemu, kad namestim da ide boot preko primara, tj. da ide preko cd-roma onda mi kad ucita sve tako i kad treba stisnuti R ili ENTER za dizanje novog sistema, ja stisnem bilo koju opciju i on mi kaze da nije pronasao ni jedan hdd, da ga nema, daprovjerim bablove i ostalo da li sam dobro prikljucio. Napominjem da samo jedan hdd sad koristim i sa njim pokusavam ne stavljam dva odjednom, pa da se zezam oko jumpera, samo koriustim jedan i nece (stim da sam mjenjao hdd, probao sam cak na 4 hdd-a i nista), uvjek mi kaze da nema hdd na plavom ekranu tamo gde treba da se podigne windows.
a vise nikao ne mogu da namjestim da pise ono PRES ANY KEY TO BOOT FROM..., vec samo namjestim da ide sa primara i on ne pita da pritisnem bilo koji taster vec jednostavno krene sa njega ali kazem vam onda kaze nema hdd-a.
A kad provjerim u biosu ima li hdd on mi prikazuje da ima, prikazuje njegov kapacitet i da je na secundaru.
sta da radim???

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
uspio sam da rjesim problem sa hdd-o i boot-ovao sam sa cd-roma ali sad opet problem (ljudi kao da sam proklet) sad kad formatiram disk i kad krene da kopira fajove sa cd na hdd iskoci mi samo da neke fajlove nemoze da kopira i da stisnem retry ili ecs kako bi nastavio i kad stisnem ono mi samo iskoci plavi ekran. menjao sam druge cd-romove i opet isto i probao sam sa drugim hdd-ovima, i na jednom hdd je uspjelo da kopira sve ali kad je pocelo da instalira windows onda je opet naslo da nemoze presnimiti nesto neki fajl sa i384, mislim da je tako nesto, i kad sam nastavio ono je podiglo sistem ali nisam mogao da instaliram ni nera ni sp3, samo mi restartuje racunar.
sta je sad to kog vraga???

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
ne valja ti instalacioni disk izgleda, probaj sa nekim drugim ;)

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
probao sam sa drugima, i sa sp1 i sa sp2 i sa sp3, vise nemam pojma sta je. nemoguce da cd-ovi nisu u redu kad podizu na drugim racunarima.

Dodato posle 2 Sati 37 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

imam slike od problema sto imam, ali neznam kako da ih stavim na forum. ako neko moze da mi kaze kako da postavim??

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.12.2009
Poruka
110
Instalacioni CD za win xp obično nema na sebi drajvere za sata kontrolere, pa se problemi koji opisuješ obično pojavljuju iz tog razloga.
Ako ti je disk te sorte, onda se posluži ovim, da napraviš sam sebi win xp instalacioni cd sa integrisanim drajverom za sata diskove:

Kod:
http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtml

Natrag