Problem sa instalacijom win xp

Član
Učlanjen(a)
12.06.2011
Poruka
7
Cao drugari prvi post, pa problem. Drugaru mi je crkao sistem nacisto, par dana ga je akao sa rucnim restartima pa je odlucio da reinstalira xp / profesional sp2 / . Covek je ranije vise puta instalirao windows, zanaci sve po redu, boot from cd, obrise staru particiju, kreira novu, onda dolazi trenutak kada se komp restartuje, i krece instalacija. Tada dobija poruku: disk error press any key to restart, i ako pritisne bilo sta stvar pocinje iz pocetka. Gasio je komp na dugme i probao sve i svasta, u nekim slucajevima je dobijao poruku tipa: windows root\system32\hal.dll. file is missing or corupt. Koliko sam iscackao po netu sva resenja za hal.dll se odnose na sistem koji radi, a ne na nemogucnost instalacije istog. Komp je oko 4 godine star, cpu intel e4400, mb. gigabyte g33 ds 3r 3gr ram. Za resenje stize gajba piva....

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
ne valja operativni sistem, skini sa neta drugi pa instaliraj, to ti je moj savjet, nije to do kompa

VIP IPTV
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
491
predpostavljam da mu taj cd sa windowsom nije kompletan ili je oštećen. slično sam imao kod računara sa sata diskom i morao sam skinuti sata drajvere da prepozna disk

Učlanjen(a)
20.01.2011
Poruka
2.254
Mislim da ti nije uredu nešto od komponenta ,meni se to dešavalo sa win7 a uzrok je bio u jednoj neisprvnoj memoriji da bude stvar jasnija memorija je radila 80% što su win. XP propuštali ali kod win 7 ne prolazi.Pokušaj jednostavnom prvo izvaditi memorije pa ih vrati i probaj ili samo s jednom (neznam koliko imaš) te probaj restart bijosa tako što izvadiš bateriju na matičnoj pa ju vrati.

Član
Učlanjen(a)
10.11.2009
Poruka
1.654
slazem se sa tobom klagia, ali ako je sistem svjez, lakse je instalirati neki drugi xp pa tako vidjeti da li je u OS-u problem, ako se iste greske ponove to znaci da ima problema sa hardverom te onda moze poceti sa testiranjem memorije i druge konfe

Član
Učlanjen(a)
12.06.2011
Poruka
7
Hvala na odgovorima. E, sad windows bi trebao da je ok tu verziju sam i ja koristio godinama dok letos nisam presao na W7, pride lik ima par kopija diska, i simptomi su isti. Sa njim komuniciram fonom, u utorak ce doci kod mene sa svojim HDD da probamo da na mom kompu dignemo sistem pa da vidimo kako ce se stvari odvijati. Ako moze neko objasnjenje kako da istestiramo memorije, verovatno ce i njih morati da ponese. Meni je cudno sto taj hal.dll. pravi probleme pri instalaciji sistema, znaci u trenutku kad vindovs jos ne postoji nego samo neki privremeni fajlovi....

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Cao drugari prvi post, pa problem. Drugaru mi je crkao sistem nacisto, par dana ga je akao sa rucnim restartima pa je odlucio da reinstalira xp / profesional sp2 / . Covek je ranije vise puta instalirao windows, zanaci sve po redu, boot from cd, obrise staru particiju, kreira novu, onda dolazi trenutak kada se komp restartuje, i krece instalacija. Tada dobija poruku: disk error press any key to restart, i ako pritisne bilo sta stvar pocinje iz pocetka. Gasio je komp na dugme i probao sve i svasta, u nekim slucajevima je dobijao poruku tipa: windows root\system32\hal.dll. file is missing or corupt. Koliko sam iscackao po netu sva resenja za hal.dll se odnose na sistem koji radi, a ne na nemogucnost instalacije istog. Komp je oko 4 godine star, cpu intel e4400, mb. gigabyte g33 ds 3r 3gr ram. Za resenje stize gajba piva....

Prvo druze, nisi pojasnio sto si brisao particiju na kojoj je bio prethodni OS (mogao si na istu), dakle trebao si samo da formatiras postojecu, ali full Format (bez zagrade u kojoj pise "no change", dakle cisto NTFS).
Druga stvar, ako je HDD SATA, onda moras napraviti Floppy sa SATA driver-om(koji imas na CD-u od maticne sa software-om za mountovanje istog) ili da jednostavno iskljucis SATA Controller u BIOS-u (AHCI) i prebacis da radi kao IDE, po ovom simptomu "disk error press any key to restart" je to problem, probaj sve ovo pa javi sta si uradio, ako nista ne uradis, onda moras iz Recovery Console prepraviti MBR (Master Boot record) HDD, ili je jednostavno HDD zveknuo, ali trebas prvo ovo sve probati...

Član
Učlanjen(a)
12.06.2011
Poruka
7
Drugar mi sutra dolazi sa hard diskom i memorijama, bolje tako nego da cima ceo komp kroz grad, pa cemo neke stvari proveriti. Da sve bude kako treba pobrinuo se ptt jerbo mi telefon ne radi ceo dan [ a kad ce proradi ne zna se ] tako da jedino mobilnim mozemo da se cujemo, pa bi bio skup sport da mu prenosim odgovore .

Član
Učlanjen(a)
29.09.2010
Poruka
142
Jednom prilikom i to relativno skoro imao sam slicne muke da instaliram w7 i svasta sam probao dok mi nije palo napamet da mi optika ne radi kako treba.Probam externu optiku i stvar se odradi kako treba,potpuno normalno sam instalirao sistem a pre toga sam vec razmisljao o cekicu kao konacnom resenju

Natrag