Problem sa instalacijom linuxa

Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
36
evo ovako stvari stoje.
imam lap top sa vec fabricki instaliranim win 8.
e sada resio sam da pored windowsa instaliram i linux ubuntu.
prvo sam pokusao da ga instaliram sa wubijem ali posle instalacije mi je uvek davao error. ok
onda snimim linux ubuntu 13.4 na usb flash.
prvo probvlem je bio da udjem u bios ali rekose mi ovde na forumu da umesto del ili F1 pritisnem F2. uspelo je
udjem ja u bios i podesim da mi podize sistem sa usb-a
krecem u instalaciju, a on mi kaze da ne mogu i da je instalacija has bee3n bloicked by the curent sewcurity policy.
p[okusam vise puta i uvek isto.
tu verc pocinjem da jedem komp ali
pitam ovde na nekom forumu u cemu je problem i odgovore mi da u biosu zamenim UEFI sto i ja uradim i stavim LEGACY BIOS.
pocinjem montazu koja tece veoma lepo, naravno instaliram na posebnu particiju zavrsava se instalacija i trazi mi da restartujem komp sto i uradim.
medjutim pojavi mi se

ERROR: UNKNOWN FILE i ispod
GRUB RESCUES
ugasim ja komp pokusam opet i opet isto. vratim se u bios i promenim opet na UEFI i podizanje sa HDD-a ali dobijem samo windows a moga linuxa nema nigde.
DA LI NEKO ZNA O CEMU SE RADI DA NE BIH POJEO LAP TOP a verujem nije ukusan

Učlanjen(a)
15.08.2013
Poruka
103
овако у једном кораку, тамо где си подешавао партиције, у дну си имао да изабереш да ли желиш и где да се инсталира ГРУБ . По свему судећи или си груб поставио на партицију или га уопште ниси инсталирао....
Обзиром да Мајкрософт не воли конкуренцију Виндовс не види Линукс те ти свом инсталираном Убунту не можеш прићи...
Е сад, постоји процедура накнадног постављања груба на одговарајућу партицију и за то ти треба нарезан УСБ или диск са Убунтуом и одговарајуће упутство....
Пошто знаш шта да тражиш, потражи по нету а и ја ћу ако налетим негде да ти оде поставим.... ;)

ПС
упутство за враћање Груба (или пак постављање на право месту у овом случају)...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
36
hvala pokusacu to da uradim, ali moze da se desi da ga uopste nisam instaliorao'
mada mislim da ce mi biti mniogo lakse da ponovim instalaciju'

Učlanjen(a)
15.08.2013
Poruka
103
ако само мало обратиш пажњу на упутство и уколико познајеш шта ти се где налази по партицијама/хард дисковима, нећеш имати проблема и све ћеш завршити много брже него да се цимаш са поновном инсталацијом....

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.092
Verovatno je problem sa secure boot i uefi bios-om. Pogledaj ovde sta i kako bi trebalo da uradis. Microsoft lobi se prilicno potrudio da oteza instalaciju drugog operativnog sistema na novim plocama.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
овако у једном кораку, тамо где си подешавао партиције, у дну си имао да изабереш да ли желиш и где да се инсталира ГРУБ . По свему судећи или си груб поставио на партицију или га уопште ниси инсталирао....
Обзиром да Мајкрософт не воли конкуренцију Виндовс не види Линукс те ти свом инсталираном Убунту не можеш прићи...
Е сад, постоји процедура накнадног постављања груба на одговарајућу партицију и за то ти треба нарезан УСБ или диск са Убунтуом и одговарајуће упутство....
Пошто знаш шта да тражиш, потражи по нету а и ја ћу ако налетим негде да ти оде поставим.... ;)

ПС
упутство за враћање Груба (или пак постављање на право месту у овом случају)...

Takodje ovde na nasem forumu ima tutorijal kako povratiti grub a i postaviti ga na zeljenu particiju.....

http://serbianforum.org/linux-os/374756-super-grub-i-postavljanje-izgubljenog-grub-menija.html

takodje moze se iz Windowsa bez problema pristupiti particiji sa Linux operativnim sistemom pa i iskopirati sta god pozelis iz linuxa u recimo mom slucaju Windowsu 8....naravno sve ovo se moze uraditi bez da se startuje linux i to pomocu alata Ext2explore

Kod:
[B][URL="http://www.softpedia.com/dyn-postdownload.php?p=136458&t=0&i=1"]External mirror 1[/URL][/B]

EDmzn.png

Ovo je cisto informativno.....

Učlanjen(a)
15.08.2013
Poruka
103
boki71

Погледао сам упутство које си поставио и није ми јасно зашто ниси убацио и бржи начин (нема потребе чекати да се скине додатни програм већ се користи инсталациони диск/УСБ) који је описан на вики страници коју сам линковао?

Што се тиче:
takodje moze se iz Windowsa bez problema pristupiti particiji sa Linux operativnim sistemom pa i iskopirati sta god pozelis iz linuxa u recimo mom slucaju Windowsu 8....naravno sve ovo se moze uraditi bez da se startuje linux i to pomocu alata Ext2explore
није ни било питање о томе већ о немогућности да се подигне линукс кад Виндовсов подизач прегази груб (или кад груб није правилно инсталиран) ;)...

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
boki71

Погледао сам упутство које си поставио и није ми јасно зашто ниси убацио и бржи начин (нема потребе чекати да се скине додатни програм већ се користи инсталациони диск/УСБ) који је описан на вики страници коју сам линковао?

Што се тиче:

није ни било питање о томе већ о немогућности да се подигне линукс кад Виндовсов подизач прегази груб (или кад груб није правилно инсталиран) ;)...

slazem se u potpunosti.......naveo sam jos jedan nacin pa kome je volja koji ce koristiti..super grub je koliko se secam 5-6 mb,nema nekog cekanja velikog.Ja ga imam na disku narezanog tako da mi je bio pri ruci za tutorijal.......

a ovo drugo sto sam napisao,nema puno veze sa temom osim i zato sam i napisao da je cisto informativno,nekom ce verovatno nekada pomoci pogotovu korisnicima sa dual bootom windows-linux.....

Natrag