Problem sa grafickom Sapphire HD 5670

Član
Učlanjen(a)
18.10.2010
Poruka
239
Pozdrav svima,ovako kupio sam graficku Sappihre Hd 5670 1 GB 128bit GDDR5 prije par dana novu.Instalirao sam je bez problema i upalio racunar sve radilo odlicno,instalirao drivere sve ok.Ehh sad nakon par dana kada sam htijeo da upalim komp windows mi daje zvucne signale da nesto nije u redu sa grafickom(tj. jedan dugi zvucni signal i 3 kratka),i nepojavljuje mi se slika na monitoru,Nakon toga ugasim komp,ostavim ga malo i ponovo pokrenem sve ok.Kada stavim komp na sleep i ponovo ga zelim pokrenuti isto mi daje signale.Neznam sta da radim hellppp!!

KONFIGURACIJA:

MATICNA PLOCA:: ASUS M2N-X PLUS

PROCESOR:: AMD ATHLON X2 5000+

RAM:: 4GB KINGSTON HYPERX

NAPOJNA:: 400W

HDD:: 320GB WD i 500GB WD

Nisam bas siguran ali predpostavljam da mi je potrebno mozda bolje napajanje.

Lijep Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Pozdrav svima,ovako kupio sam graficku Sappihre Hd 5670 1 GB 128bit GDDR5 prije par dana novu.Instalirao sam je bez problema i upalio racunar sve radilo odlicno,instalirao drivere sve ok.Ehh sad nakon par dana kada sam htijeo da upalim komp windows mi daje zvucne signale da nesto nije u redu sa grafickom(tj. jedan dugi zvucni signal i 3 kratka),i nepojavljuje mi se slika na monitoru,Nakon toga ugasim komp,ostavim ga malo i ponovo pokrenem sve ok.Kada stavim komp na sleep i ponovo ga zelim pokrenuti isto mi daje signale.Neznam sta da radim hellppp!!

KONFIGURACIJA:

MATICNA PLOCA:: ASUS M2N-X PLUS

PROCESOR:: AMD ATHLON X2 5000+

RAM:: 4GB KINGSTON HYPERX

NAPOJNA:: 400W

HDD:: 320GB WD i 500GB WD

Nisam bas siguran ali predpostavljam da mi je potrebno mozda bolje napajanje.

Lijep Pozdrav

Nisi napisao koje je napajanje u pitanju?
Mada koje god da je napajanje to je suvise slabo samo proc i graficka vuku oko 120w u opterecenju!
Plus ovo ostalo sto imas 2 harda itd!
Proveri kablove na maticnoj da li su lepo nalegli i da nisu previse zategnuti da li je sama graficka dobro legla ako treba izvadi je
pa je ubaci ponovo!

Član
Učlanjen(a)
18.10.2010
Poruka
239
hvala provjericu a napojna je od "MS INDUSTRIAL" 400W,bas sam bio na asus-ovoj stranici i ima calculator koji ti izracunava minimalnu potrebnu napojnu i kada sam unio sve podatke zae 400W min,tako da cu se jos malo raspitati i najvjerovatnije uzeti jacu napojnu do tada hvala!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Otvori kuciste i pogledaj vrednosti na napajanju, pozeljno je da za taj CPU i tu grafiku imas barem 15A (150-160W respektivno, iako je teoretski 180W, jer zavisno od kvaliteta napajanja, vrednost moze varirati i do 20%-30%) , gledas u koloni +12V, to ti je realna snaga napajanja,jer je 12V bitan napon za rad CPU i GPU-a i ostalih perifernih uredjaja (HDD-ovi i CD/DVD uredjaji nisu veliki potrosaci variraju izmedju 10 i 20W pod punim opterecenjem).
Ta grafika ima realno oko 70W (TDP je uvek manji od realne snage) i processor oko 80W Maximum Power dissipation (MDP) i uvek se racuna max snaga, upravo zbog toga moras imati rezerve u napajanju (min 5A na +12V), zato je 15A na tom napajanju minimum.
Drugo, nisi rekao koju si graficku imao pre toga, dakle trebao bi da obrises driver od prethodne grafike jer to moze uticati na nepravilan rad BIOS-a i OS-a.
Trece jesi li resetovao BIOS kada si menjao grafiku, to obavezno uradi.
Posto je ploca starija, bilo bi dobro da uradis update BIOS-a na poslednju verziju, na sajtu je poslednji 0507, to ce dodatno poboljsati rad celokupnog sistema, skini ga odavde, odaberi koji OS koristis:
Kod:
http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2NX_Plus/#download
Skini poslednji BIOS 0507 i unzip-uj na desktop ROM file BIOS-a.
BIOS mozes update-ovati i iz OS-a, tako sto ces ubaciti CD od ploce i instalirati ASUS Update Utility (imas ga i na ASUS-ovom sajtu gde skidas BIOS, samo idi nize na Utility i skini ga), instaliraj ga, pokreni program, iz padajuceg menija odaberi opciju Update BIOS from a file, lociraj putanju gde si ga raspakovao na desktop, sacekaj da se azuriranje zavrsi, i trazice restart, posle toga udji u BIOS i izvrsi postojeca podesavanja (vreme, datum, BOOT opcije itd), posto ce se BIOS vratiti na default.
Odradi to sve pa vidi hoce li BIOS opet prijaviti problem (pistanje i sl.).

Član
Učlanjen(a)
18.10.2010
Poruka
239
Hvala na savjetima,upravo sam pogledao na napojnoj pod kolonom +12V da imam 14A,sto je malo,tako da cu za koji dan sebi uzeti bolje napajanje.Konkretno sam mislio na 600W 20A,to bi trebalo biti dovoljno nadam se.Sto se tice update biosa,necu trenutno moci jer mi je Windows 7 instaliran na kompu,a gledao sam nema BIOS-a za win7 za moju plocu.Isto sam pogrijesio sto nisam resetovo BIOS kada sam ugradio novu graf. tek kasnije sam ga resetirao :/

Zahvaljujem se jos jednom

Ljep pozdrav

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Mozes da radis update BIOS-a i kroz win 7, jer BIOS nema toliko veze s tim (uostalom ploca ima support za win Vista, a posto je kernel gotovo isti, moci ce update utility da radi i na win 7, kao i driver-i za vista u win 7), dakle jos i bolje ce biti ako uradis update BIOS-a bas zbog kompatibilnosti sa win 7.
Ja msm da je to neisplativo sto radis na toj ploci, tom chipsetu, odnosno tom podnozju (AM2) uopste, zastareo chipset (nForce 430), to bi bila najjaca grafika za taj CPU, mozda cak i jaca za njega, a posto ploca ima ocajnu naponsku sekciju, podrska za AM2+ CPU-e je mala.
Moj ti je savet da update-ujes BIOS i zbog stabilnosti sistema i spremaj se polako za kupovinu drugog kompa, ako hoces ti sd mozes kupiti kvalitetno napajanje od 600W npr, chieftec ili cooler master, pa kada se odlucis da menjas plocu, ram, processor i grafiku, vec ces imati pripremljeno napajanje, novije grafike i cpu-i su manji potrosaci, pa s tim i ne treba neko extra jako napajanje.
Ali npr. ovo ce te sluziti dugo:
Kod:
http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-ctg-600-80p-600w/comp_comp_powersupply/48/641
napajanje ima 12v1 25A i 12v2 25A u combo rezimu moze da izvuce 500W bez problema (12v1+12v2), jeste skuplje od kineza, ali je barem to sto pise realno, kod kineskih napajanja, ta snaga je 450W pa cak i manje (iako je u specifikaciji navedeno 600W), dakle prelaze i po 30% i vise gubitka.
Naravno za taj racunar je prejako (ne fali nista), ali ako imas u planu da menjas komponente kompa, onda je ovaj Chieftec pravi izbor i dugorocno resenje, jer moze da gura grafike koje su barem 3x jace od te sto sada imas, a i bolje je da ima rezerve snage, nego da knapiras.

Natrag