Evo i mog predloga za neodlucne i one koji zele da sacuvaju brzinu svoga kompjutera i sistemske resurse:
1. Antivirus: Instalirate besplatnu verziju BitDefender-a.
- Nema real time protection! ali ako se iole bolje razumete u racunare, ovo cete iskljuciti i u svakom drugom anti virusu, jer svi umeju da zezaju po tom pitanju sto se tice brzine kompjutera i ucitavanja nekih programa (alternativno resenje: ima scheduler: Namestite ga da skenira kompjuter 1 dnevno i mirni ste, jer i free opcija ima mogucnost uklanjanja virusa.
- Nema antispam funkciju! Jos jedna bespotrebna stvar koja jede resurse, a nije bogzna kakva zastita. (alternativno resenje: koristite neki webmail servis poput gmail-a koji automatski "cisti" sve zive spamove i ima ugradjen svoj antivirus da proverava attachmente)
Zasto bas BitDefender, zasto ne recimo drugi besplatni antivirus koji ima real time protekciju. Jednostavno! Listajte malo google i videcete da se na gotovo svim raspravama na temu top 5, top 10 antivirusa, bitdefender nalazi na prvom mestu, avg negde 5-6, a avire i avasta ni nema medju 10. Bitdefender se updateuje svaki sat i mozete biti 99% sigurni da nece izostaviti neki virus.
2. Anitspyware, po meni dobri stari spybot sasvim dobro radi svoj posao, takodje iskljucite real time protekciju i skenirajte svoj komp jednom u tri ili 5 dana. Zasto ne koristiti neki internet service security, koji ima sve, antivirus, antispyware, firewall...? Zato sto svako od njih je odlican samo na jednom polju - bitdefender odlican u pronalazenju virusa, ocajan u firewallu, avg solidan antispyware ne bas pouzdan antivirus, ZoneAlarm dobar u firewallu, ocajan u pronalazenju virusa itd...
3. Firewall, stvarno ne vidim svrhu koriscenja nekog dodatnog firewalla ako imate dobar antivirus, gotovo godinu dana sam koristio razne firewall-ove govoreci sebi da sam sigurniji s njima, a nikad mi se nije desilo da neki sumnjivi program pita dozvolu za "izlazak na net", tako da mislim da je ukljucen windows firewall sasvim dovoljan,
4. Napredniji korisnici jos mogu da instaliraju HijackThis i prate promene u sistemu.
5. Naravno, koristite Firefox, a ne krs od Internet Explorera.