Problem sa elktricnom kosilicom

Učlanjen(a)
09.07.2014
Poruka
1
Pozdrav svima, imam jedan problemcic. Imam elektricnu kosilicu od 1300w i to je jedino sto znam o njoj. O el. kosilicama znam samo da se ispod "haube" nalazi motor i bambina. Porblem koji imam javio se pre otrilike 2 meseca. Problem je u tome sto kosilica nece da upali svaki put kad ja pokusam da je upalim. Uglavnom uvek prvi put upali kad je treba koristiti, a potom ako je ugasim da napravim pauzu i opet pokusam nece upaliti. Tj nije da uopste neupali nego samo krene da zuji ali kao da nema snage da zavrti motor. Da li neko zna sta je problem?
 
Učlanjen(a)
12.07.2014
Poruka
18
Trebao bi skinuti motor i videti kako stoje lezajevi.moguc spoj statora i rotora-a pre toga ispitati kondenzator
 
Član
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poruka
24
Da najpre razjasnimo, ako je u pitanju elektricna kosilica ona mora da se priključi na napon 220 V i u tom slučaju nema te tvoje BAMBINE. Postoji nesto slično ali kod benzinskih motora SUS i zove se BOBINA. Kod električne kosilice može samo da bude kondenzator.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poruka
17.759
Ako se ne razumes u el.motore morace kosilica kod majstora da pogleda cetkice na el.motoru najverovatnije su se one istrosile.
 
Učlanjen(a)
07.02.2013
Poruka
1
Video sam ovaj napis sada pa evo da kažem šta ja znam o tome:
- Pošto ova motor ima kondenzator, onda nema četkice, ali ovi motori najčešće imaju kočnice da se odmah zaustavi okretanje noža na kosilici čim se isključi prekidač.
Da bi se motor pokrenuo potrebno je da se mehanizam kočnice odblokira - podigne i tek onda počinje okretanje motora - obrtanje noža kosilice. To se radi automatski čim se prekidač uključi.
- Vremenom, usled prljavštine ovaj mehanizam se teže odblokira pa početak obrtanja je teži. Pored ovoga, možda je potrena zamena jednog ili oba ležaja, i nož motora ne treba da bude u travi.
Ima sam sličan problem sa kosilicom iste jačine i evo šta sam uradio: Skinuo sam motor, rastavio ga, izbacio mehanizam za kočenje jer su papučice kočnice bile istrošene, zamenio sam oba ležaja, sklopio motor i sve funkcioniše bez problema.
- Motor teže startuje ako se nož nalazi u travi, naročito visokoj, zato pri uključenju olakšajte start motora, tako što će te nož malo podići iz trave naginjanjem kosilice. Nož oštrite redovno - na strani gde je predviđeno oštrenje.
 
Natrag
Top