Problem sa DDR2 RAM memorijom - uparivanje

Član
Učlanjen(a)
07.08.2009
Poruka
350
Unapred se zahvaljujem svim ljudima dobre volje koji odgovare na ovaj post i nadam sa reše mi problem oko memorije.

Instaliran Windows XP Profesinal SP3
Posedujem Maričnu ploču:
Gigabyte GA-EP31-DS3L v1
link: GIGABYTE - Motherboard - Socket 775 - GA-EP31-DS3L (rev. 1.0)
Slika: Matična ploča

Koja po stecifikaciju podržava memoriju
Slika: Specifikacija

Do sada sam imao 2x1 GB. OCZ OCZ2V8001G 800MHz
Dodato 2x1 GB. Transcend JM800QLJ-1G 800MHz

Slika: Memorija

Slika: SPD_DIMMI1_ DIMMI3

Slika: SPD_DIMM2_DIMM4

Slika: Slot#1_3_2_4

A System Properties pokazuje ovo:
Slika: System Properties

U čemu je problem i gde su se izgubila 2 GB memoriji?

Šta da radim, da mogu koristiti svih 4 GB memorije?

Unapred hvala!

:???:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poruka
125
Tvoja ploca podrzava 4x1gb single sided memorije ili 2x1gb double sided RAM memorije,verujem da ti imas sve 4 double sided i eto problema.Osim toga ako imas 32 bitni xp ne moze ti prepoznati svih 4gb,cak i ako ih ploca ocita(single sided),nego bi ocitalo 3.25 do 3.50gb rama.Morao bi instalirati win xp 64 bit da bi xp prepoznavao 4gb.Znaci trebaju ti 4x1gb single sided ram memorije i 64 bitni operativni sistem(xp,7,8...).pozzz

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Problem je sto ti je Transcend double-sided (2 Ranks, 4 banks, odnosno 16x64MB chips), dok je OCZ single sided (1 ranks, 8 banks, odnosno 8x128MB chips), ploca ne podrzava mesanje DS i SS module na sva 4 slota, vec samo na 2 sukcesivno, kombinacije:
DIMM1 DS/SS i DIMM3 DS/SS, DIMM1 i DIMM4, DIMM2 i DIMM3 i kombinacija DIMM2 i DIMM4, dakle mozes mesati Dual i single module samo na po dva slota, kao sto sam napisao kombinacije, dok kod sva 4 slota, moraju biti sve memorije Single-sided (jednostrana, kao OCZ).
Drugo latencije nisu iste, to bi trebalo rucno da ispeglas.
Vidim na support-u za plocu da ima update BIOS-a fix za RAM, ali samo downclock sa 1066Mhz na 667Mhz, ali treba probati, mozes da skines i F4 BIOS, samo nemoj Beta F5f.

Član
Učlanjen(a)
07.08.2009
Poruka
350
Problem je sto ti je Transcend double-sided (2 Ranks, 4 banks, odnosno 16x64MB chips), dok je OCZ single sided (1 ranks, 8 banks, odnosno 8x128MB chips), ploca ne podrzava mesanje DS i SS module na sva 4 slota, vec samo na 2 sukcesivno, kombinacije:
DIMM1 DS/SS i DIMM3 DS/SS, DIMM1 i DIMM4, DIMM2 i DIMM3 i kombinacija DIMM2 i DIMM4, dakle mozes mesati Dual i single module samo na po dva slota, kao sto sam napisao kombinacije, dok kod sva 4 slota, moraju biti sve memorije Single-sided (jednostrana, kao OCZ).
Drugo latencije nisu iste, to bi trebalo rucno da ispeglas.
Vidim na support-u za plocu da ima update BIOS-a fix za RAM, ali samo downclock sa 1066Mhz na 667Mhz, ali treba probati, mozes da skines i F4 BIOS, samo nemoj Beta F5f.

Koliko sam svatio u DIMM1 postavim Transcend (double-sided) u DIMM3 OCZ (single sided), a u DIMM2 ili DIMM4 samo OCZ (single sided). Tako sa mi je jedna memorija višak Transcend (double-sided) i da uradim update BIOS-a na F4.
Slika: BIOS-a

"Drugo latencije nisu iste, to bi trebalo rucno da ispeglas." ovo mi nije baš jasno (ne znam to uraditi)

Pozz

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.08.2009
Poruka
350
Da li se na ovoj konfiguraciju može instalirani neki od x64 bit. operativnih sistema?

CPU

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Moze brate, slobodno digni 7-icu ili 8-icu, ostalo znas, kad zamenis ta 2 Transcend modula, onda instaliraj x64, da se ne zezas 2x

Natrag