Problem RAM memorija??

Učlanjen(a)
11.06.2011
Poruka
45
Imam problem, imam 4GB rama a kompijuter mi vidi samo 2.75GB.
Ne razumem sta je u pitanjeu?

Instaliran je 64bitni sistem koji i drugar koristi i njemu kompijuter sve vidi, u biosu je podeseno da vidi 4gb rama tj, max. S obzirom da imam 2x2GB, vadio sam prvo jedan modul pa zatim vracao i vadio drugi modul, u oba slucaja je komp video po 2 GB rama tako da mislim da su moduli uredu.
Ako neko zna sta bi moglo da bude bio bih mu zahvalan?

Ako nekog zanima evo i konfiguracije:
Procesor x6800
Ram 4gb (2.75)
HDD 2x80gb
Grafika GTX650
Maticna: Foxccon 775 gm45
Napajanje 500w (verovatno kinesko ali grafika ne trazi dodatno napajanje)

Član
Učlanjen(a)
22.09.2012
Poruka
174
daj pun naziv ploce...najverovatnije je problem u bios podesavanju ako ima na ploci integrisanu vga... i iskoristi cpuid program i daj screenshoot

Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Verovatno ti 'alocira' određenu količinu za GPU, iako nemaš integrisani grafički čip, a ako imaš onda tim pre. Proveri u, recimo, 'dxdiag' koliko memorije ima grafika, ako ima više od nazivnog kapaciteta onda je to to, zatim možeš da pokušaš i uđeš u boot tab msconfig-a, u advanced pogledaš koja je vrednost upisana za RAM...može biti i da je potreban update samog BIOS-a, nekompatibilnost dva modula, ume RAM da bude vrlo 'mušičav'. Strpljivo, pojaviće se već neko sa konkretnim rešenjem, svi smo imali po neko iskustvo sa tim računarskim delom.

Član
Učlanjen(a)
22.09.2012
Poruka
174
da,sam maksimum te ploce je 4gb(pod uslovom da je dao tacan naziv :))...ako nadjes u biosu ovu opciju "PEG/Onchip VGA Control" prebaci je na "PEG" a ne na "AUTO"...PEG opcija bi trebalo da iskljuci integrisanu grafiku

Učlanjen(a)
11.06.2011
Poruka
45
E ovako ploca je ova:
Kod:
http://www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=motherboard&U=en-us0000315
abdejtovana sa najnovijim biosom da bi mogao da ocita procesor x6800. Sto se tice rama memorija dva modula od po 2gb samsungova jedan za drugim seriski brojevi tako da msm da kompaktibilnost nebi trebala da bude problem.
Na ploci ima integrisana VGA,
Kod:
http://valid.x86.fr/2wmk9j
.
Evo u prilogu to sam nasao cudno meni grafika ima 1gb 128 bit, a tu pise nesto 2124 to neznam sta je?

Prilozi

• Capture12.PNG
    Capture12.PNG
    36,9 KB · Pregleda: 38
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
11.06.2011
Poruka
45
da,sam maksimum te ploce je 4gb(pod uslovom da je dao tacan naziv :))...ako nadjes u biosu ovu opciju "PEG/Onchip VGA Control" prebaci je na "PEG" a ne na "AUTO"...PEG opcija bi trebalo da iskljuci integrisanu grafiku

Nasao sam to ocemu govoris imam tu opciju i uradio sam kako reci iskljucio auto i stavio PEG medjutim i dalje je isto.

Učlanjen(a)
11.06.2011
Poruka
45
Card name: NVIDIA GeForce GTX 650
Manufacturer: NVIDIA
Chip type: GeForce GTX 650
DAC type: Integrated RAMDAC
Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_0FC6&SUBSYS_84391043&REV_A1
Display Memory: 2124 MB
Dedicated Memory: 973 MB
Shared Memory: 1151 MB
Current Mode: 1024 x 768 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Generic Non-PnP Monitor
Monitor Model: unknown

Ovo sam nasao na na dxdiag i koliko se ja razumem pise da mi graficka uzimam 1151mb ali kako bih to mogao da iskljucim?

Član
Učlanjen(a)
22.09.2012
Poruka
174
iz bios-a pogledaj post gore...jel si nasao PEG/Onchip VGA Control u bios-u?

Učlanjen(a)
11.06.2011
Poruka
45
Tu imam dosta nekih podesavanja slikacu pa cu ubaciti ovde namestio sam peg. mislim da imam ponudjeno peg auto i vga + imam pci i pcie i jos neke brojeve sad cu da slikam da ne cackam previse sam da ne sjebem nesto :D

Natrag