Problem oko RAM memorije

Član
Učlanjen(a)
13.11.2012
Poruka
267
uvijek prije kupnje dobro se posavjetovati sa nekim ko zna'pogotovo oko odabira RAM-a.dobro poznavanje svoje matične ploče je najvažnija stvar(oko nje se sve vrti kad je nadogradnja u pitanju;ako je u pitanju procesor-koji chipset,RAM-koja frekvencija i ddr itd..)
EDIT:kad je procesor u pitanju naravno socket je bitan(lapsus).

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.192
Koje je to sr**e ako je tako! Danas sam puk'o 4.200din za 2gb i sad cu morati jos 2gb da uzmem da bih imao 4gb...

Maa.. :assassin:

EDIT: Jos ja pitam lika iz winwin-a da li je bolje da uzmem 2x1gb ili 2gb on kaze 2gb, a poslao sam mu maticnu da vidi...strasno

Pa dobro ti je i rekao....Trebao si ponijeti ta dva modula po 1 GB u prodavnicu da čovjek uporedi latenciju memorije....

Imaš na gigabajtovoj stranici Memory Support List gdje si mogao tačno pročitati koju memoriju da kupiš....Lista je u PDF Formatu...

Kod:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2615#memory%20support%20list

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ja sam to resio tako sto sam iz biosa smanjio takt za novu memoriju da radi na taktu stare i nisam morao da kupujem dodatnu.Doduse tako se delimicno gubi brzina ove nove,al sta se moze ,dosta stvari zavisi od samog biosa.

Sve jedno bitno je da Dwarf fortress and Minecraft rade i dalje,Ha ha ha
............................. ...[Gnomoria]

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.10.2014
Poruka
8
Ja sam to resio tako sto sam iz biosa smanjio takt za novu memoriju da radi na taktu stare i nisam morao da kupujem dodatnu.Doduse tako se delimicno gubi brzina ove nove,al sta se moze ,dosta stvari zavisi od samog biosa.

Kako ja to da uradim?

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Pa sve zavisi od toga koji bios imas znaci sreca,neko recimo koristi to da bi takoreci overklokovao memoriju da mu radi na vecoj frekfenciji od predvidjene,a ti recimo odi u podesavanja za memoriju u biosu pa pogledaj da ti nije na automatic ako jeste pokusaj da smanjis takt ,ako ima ta opcija ,kazem ako ima zavisi od biosa to je sve sreca koju plocu imas ,nista fiksno.
Znaci pogledas na kolko ti radi ta predhodna mem.pa smanjis manuelno da bude za sve isto,znaci ne automatic.

Sad ne znam dali imas Xp ili Win 7,da li se na oba dva isto ponasa ,posto XP ima neka ogranicenja po pitanju memorije ,valjda XP podrzava do 2 GB ,nisam siguran ,proveri to.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.10.2014
Poruka
8
Sad sam cackao nesto u BIOS-u, i nigde nisam nasao to za RAM, ali sam naisao na nesto gde bise 32-bit i tu sam stavio 64-bit jer mi je komp Win 7 64-bit i po prvi put se upalio komp kada su mi sva 3 modula stavljena i pise 4gb RAM (2gb usable) i posle toga se sam restartovao i sad opet nece da se upali..hahaha

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ha ,ha u pravu si misterija ,al znas sta nemoj da ocajavas zivot je previse kratak da bi se oko ovoga sekirali,sta te briga,ali ima i jedna svetlost u svemu ovome ,posto ovo sve brzo zastareva verovatno ces da nadjes neku polovnu memoriju.Ato sto si stavio na 64 moze biti da imas integrisanu graficku karticu,al to nema veze.Ne bi bilo lose da ponovo proveris koliko tvoja ploca podrzava,ako je starija onda sigurno ne vise od 2GB.Ja sam skoro bio u jednoj prodavnici i tip zamisli hoce da promeni osam GB na duplo,a ja se cudim u kom veku ja zivim,ha ha ha.

Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.192

Nemaš ti to šta smanjivati. To bios automatski odradi...

Natrag