Problem instalacije operativnog sistema na HP racunaru

Član
Učlanjen(a)
12.07.2010
Poruka
39
Dobio sam stariji, polozeno kuciste sa duguljastom napojnom,HP racunar da ga osposobim.Prvi problem koji sam konstatovao bila je memorija.Izbacio je i stavio nove plocice.Zaboravio sam reci da je kompjuter socket 478 i procesorom 2,8.Nakon zamjene memorije, zamjenio sam i HD posto je njegov stari isto bio sumljiv.I sad kad sam krenuo da instaliram operativni sistem, prvo sedmicu, krene i odjednom stane.DVD nece nista vise da cita.Promjenim i njega, stavim provjeren iz drugog racunara, isto.Kad nece win 7 probam sa XP-om.Krene i on, prelista sve ono sto u donjem dijelu ekrana prikazuje, i kad dodje da otvori diskove na koji cu da instaliram, opet stane i ni makac.Izbaci neku gresku.Kod sedmice mi nista ne pokaze.Mislio sam da nije mozda do napojne.Kolega mi da svoju da probam, opet isto_Ovo mi se stvarno nikad nije desilo da ne mogu usnimiti operativni sistem.Posto napojna ima kabl za prikljucak na ploci kao senzor njenog ventilatora, svaki put prije nego sto blokira usnimavanje pocne da se pali i velikom brzinom se okrece.Uradio sam i promjenu biosa.Ugradio noviju verziju i opet bez pomaka.Da li ima neki savjet.Hvala i pozdrav.
 
Učlanjen(a)
28.02.2012
Poruka
5.134
Jesi li ti siguran da je taj drugi HDD ispravan. Ako je polovan hdd pokreni Hirens Boot CD. U sklopu njega imaš nekoliko programa za testiranje hdd-a....
 
Član
Učlanjen(a)
12.07.2010
Poruka
39
Ispravan, testiran.100% OK.jedino je jos ostala ploca.Mozda ona ima neki defekt ili mozda procesor.Sad je pitanje da li se zbog njega moze ovo desavati.Jedino ploca i ide kontroler na njoj.Pokusati cu sa sata diskom.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2013
Poruka
105
U servisu sigurno znaju sta treba uraditi.Tako ces imati najmanje problema pusti njih da se pate i razmisljaju.Budi gospodin.
 
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poruka
16
Neke HP-ove mašine imaju na matičnoj ploči jumper koji onemogućava boot-ovanje ca CD/DVD-a. Ovaj jumper je zelene boje i ima "dršku". Proveri da možda nije on, imao sam sličan problem i rešio ga na ovaj način.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.333
Ako si probao sa ATA HDD-om,onda si morao i dzampere na HDD-u i na DVD citacu podesiti,da se namesti da citac bude primary a HDD slave,kao i u BIOSU.
 
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.388
Koju gresku ti prijavi tokom instalacije XP-a (napisi kod greske)?
Kako si ustanovio da je RAM bio neispravan?
Dakle po socket-u koji si napisao radi se o Intel-ovom CPU-u, pa bi s toga bilo dobro da napises model tog kompa?
Ako ima externu grafiku i integrisanu, probaj da izvadis externu i da podignes sistem samo preko integruse
 
Natrag
Top