Šta je novo?

Probiotici

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Zaštitite crevnu floru − uz antibiotik koristite probiotik

Sanofi Aventis | 09. 11. 2010. - 08:45h |Izvor: Blic

Zima nam sa sobom donosi i manje lepe stvari, pa tako i bolesti u kojima je neophodna upotreba antibiotika. Antibiotici sa širokim spektrom dejstva neminovno uništavaju i postojeću crevnu floru, a kao posledica toga se javljaju antibiotski prolivi. Zato se preporučuje da crevnu floru zaštitimo probiotikom.

Antibiotici sa širokim spektrom dejstva neminovno uništavaju i postojeću crevnu floru, a kao posledica toga se javljaju antibiotski prolivi. Zato se preporučuje da crevnu floru zaštitimo probiotikom

Kako antibiotici koji se često koriste spadaju u one sa širokim spektrom dejstva, što znači da su efikasni protiv mnogih vrsta uzročnika infekcija, oni neminovno uništavaju i postojeću, zdravu crevnu floru, tj. mikroorganizme koji normalno žive u našim crevima i pomažu naše verenje. Tako nastaju tzv. antibiotski prolivi koji predstavljaju jednu od najčešćih komplikacija upotrebe antibiotika (čak u 30% slučajeva upotreba antibiotika mogu nastati ovakvi prolivi), naročito kod odojčadi, male dece, ali i odraslih osoba.

U nekim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija prekomerne upotrebe antibiotika, što za rezultat može dati ozbiljno hronično, crevno obolenje − pseudomembranozni kolitis.

Zato je neophodno crevnu floru zaštititi preparatom koji u svom sastavu ima idealan spoj korisnih bakterija i gljivica, kako bi narušena ili uništena flora bila adekvatno nadomeštena i kako bi se crevna funkcija nesmetano odvijala.
Pojam „probiotikanije“ odnosi se upravo na mikroorganizme koji ispoljavaju pozitivno delovanje na zdravlje ljudi. Koncept se bazira na ranijim saznanjima nobelovca Ilje Iliča Mečnikova, ukrajnskog naučnika koji sugeriše po prvi put da je za dugovečnost bugarskih seljaka odgovorna intenzivna i redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda u njihovoj ishrani.

PROBIOTIK POMAŽE I KOD VIRUSNIH STOMAČNIH INFEKCIJA

Erceflora duo, trokomponentni probiotski preparat na bazi prirodnih sastojaka koji nas štiti od dijareje, nadutosti i bolova u stomaku, koji su tokom zimskog perioda česti pratioci upotrebe antibiotika. Preparat je delotvoran i kod stomačnih virusnih infekcija, preventivno i terapijski kod dijareja na putovanjima, ali i kod ozbiljnih crevnih bolesti, najčešće onih hroničnih.

Erceflora Duo kapsule su dodatak ishrani, bez proteina kravljeg mleka i laktoze i svoje korisno dejstvo ispoljavaju na nivou prolaska kroz creva.
Preparat Ercefora duo sadrži idealnu kombinaciju dve „dobre“, korisne mlečnokiselinske bakterije (Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus) i jedne kvasne gljivice (Saccharomyces boulardi), čije zajedničko delovanje dovodi do blagotvornih efekata po oštećenu floru creva tako što u dovoljnom broju nadoknađuje uništene korisne bakterije.

S obzirom na to da je Erceflora duo potpuno prirodan preparat, pogodan je za upotrebu u svim uzrastima kao i kod najosetljivijih grupa ljudi, male dece, ali i starih osoba. Dostupan je u svim apotekama u dva pakovanja, bez lekarskog recepta, ali se o upotrebi treba posavetovati sa lekarom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.578
Da li i kada piti probiotik − korisne ili moderne igračke?

Blic žena

Crevna flora je pojam koji se odnosi na sve mikroorganizme (MO) koji naseljavaju naša creva i pomažu nam svojim korisnim dejstvima u normalnom funkcionisanju. Oni predstavljaju barijeru, kako fizičku, tako i hemijsku ka mikroorganizmima koji izazivaju bolesti i nazivaju se patogeni mikoorganizmi. Naime, kada je sve u redu i potpuno smo zdravi, mi i ne znamo koje bakterije i gljivice i u kolikom broju žive u našem crevnom traktu.
Međutim, postoje stanja u kojima se narušava ovaj balans između „korisnih“ i štetnih, patogenih mikroorganizama, gde određeni uslovi doprinose preovladavanju štetnih MO i izazivaju bolest.


Probiotski preparati sadrže korisne bakterije i gljivice koji unosom nadoknađuju oštećenu „korisnu“ crevnu floru i bore se na nivou crevne sluznice sa uzročnicima bolesti. Tako, na najprirodniji način nadoknađuju narušenu crevnu floru i vraćaju ravnotežu između korisnih i štetnih mikoorganizama

Takva stanja su:

- upotreba antibiotika koja vrlo često (čak 1 od 5 osoba koja pije antibiotik) daje proliv kao komplikaciju.1
- putovanja, gde smo izloženi nekim, našem organizmu, manje poznatim infektivnim uzročnicima ili promeni načina ishrane ili vode.
- stanja oslabljenog imuniteta
- drugim stanjima gde smo izloženi uticaju različitih infektivnih uzročnika, kao što su mnogobrojni virusi i bakterije.

Tako nastaju akutne ili hronične bolesti creva praćene prolivom kao dominantnim simptomom, potom osećajem nadutosti i bolovima u trbuhu. One često mogu biti predupređene, tj. prevenirane blagovremenom upotrebom probiotskih preparata, pre svega onih sa dovoljnom količinom mikroorganizama u svom sastavu. Obzirom da pri prolazu kroz naš crevni trakt dolazi do propadanja izvesnog broja ovih MO (čak do 100 puta manje ih ima u stolici nego u oralno unetoj dozi), samo oni preparati koji imaju najmanje 10 9 MO (milijarda) postižu terapijski efekat.

Probiotski preparati sadrže korisne bakterije i gljivice koji unosom nadoknađuju oštećenu „korisnu“ crevnu floru i bore se na nivou crevne sluznice sa uzročnicima bolesti. Tako, na najprirodniji način nadoknađuju narušenu crevnu floru i vraćaju ravnotežu između korisnih i štetnih mikoorganizama.
Stoga je neophodno crevnu floru zaštititi, kako preventivno, tako i terapijski, preparatom koji u svom sastavu ima idealan spoj korisnih bakterija i gljivica kako bi narušena ili uništena flora bila adekvatno nadomeštena i kako bi se crevna funkcija nesmetano odvijala.
Pojam probiotika nije nov kako se često misli, naprotiv uveden je 1965. godine i odnosi se upravo na mikroorganizme koji ispoljavaju pozitivno delovanje na zdravlje ljudi. Koncept se bazira na ranijim saznanjima nobelovca Ilje Iliča Mečnikova, ukrajnskog naučnika koji sugeriše po prvi put da je za dugovečnost bugarskih seljaka odgovorna intenzivna i redovna upotreba fermentisanih mlečnih proizvoda u njihovoj ishrani.

Erceflora duo, trokomponentni probiotski preparat na bazi prirodnih sastojaka koji nas štiti od dijereje, nadutosti i bolova u stomaku, a koji su, nažalost, tokom zimskog perioda, česti pratioci upotrebe antibiotika. Takođe, podjednako je delotvoran kod stomačnih virusnih infekcija,preventivno i terapijski kod dijareja na putovanjima, ali i kod ozbiljnih crevnih bolesti, najčešće onih hroničnih.
Erceflora Duo kapsule su dodatak ishrani, bez proteina kravljeg mleka i laktoze i svoje korisno dejstvo ispoljavaju na nivou prolaza kroz creva.
11349_nadutost%20smallres_if.jpg
11344_bolovi%20smallres_if.jpg
11348_dijareja%20smallres_if.jpg


Preparat Ercefora duo sadrži idealnu kombinaciju dve „dobre“, korisne mlečnokiselinske bakterije:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus rhamnosus
i jedne kvasne gljivice
-Saccharomyces boulardi, čije zajedničko delovanje dovodi do blagotvornih efekata po oštećenu floru creva tako što u dovoljnom broju nadoknađuje uništene korisne bakterije.
Erceflora duo je jedini probiotski preparat sa čak 7 milijardi probiotskih mikroorganizam (7x 109 cfu). To je izuzetno važno za adekvatno naseljavanje (kolonizaciju) creva ovim korisnim MO, jer samo na taj način je zašita potpuna.
S obzirom na to da je Erceflora duo potpuno prirodni preparat, pogodan je za upotrebu u svim uzrastima kao i kod najosetljivijih grupa ljudi, male dece, ali i starih osoba. Uzimaju se 1- 3 kapsule na dan.3
Idealno ih je uzimati tokom ili neposredno nakon obroka, a ako se piju kao kombinovana terapija sa antibioticima, onda 2-3 sata nakon svake doze antibiotika, od prvog dana antibiotske terapije, pa sve do dve nedelje nakon završetka terapije antibioticima.4
Dostupan u svim apotekama u dva pakovanja, bez lekarskog recepta.

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.578
Mondo rs

Šta su prebiotici, a šta probiotici?


Ne treba mešati prebiotike i probiotike. Prebiotici su hrana za korisne bakterije (probiotike) i prirodno se nalaze u majčinom mleku.

Prebiotici su nesvarljivi oligosaharidi. Za decu je jedna od ključnih koristi od prebiotika to što oni pomažu apsorpciju važnih koštano-gradivnih minerala: kalcijuma i magnezijuma, piše portal "Yumama".

Oni ne samo da izgrađuju kosti, već i onemogućavaju apsorpciju toksičnih elemenata: žive, kadmijuma, mangana. Takođe, imaju značajnu korist kod hiperkinetskog sindroma, autizma.

Prebiotici obezbeđuju energiju, ali ne podižu nivo glukoze (šećera) u krvi, pa su zbog toga korisni za dijabetičare. Povećavajući broj već postojećih bakterija, kompletan imunitet se pojačava, a tako i produkcija ključnih imunoglobulina koji se bore sa patogenima (štetnim supstancama). Kod dece koja uzimaju prebiotike ređe su prehlade i infekcije. Oni se prirodno nalaze u banani, cikoriji, belom luku, praziluku, artičokama, špargli.

Probiotici su sastavni deo složenog sveta hrane koji je važan za zdrav život. To su bakterije i njihovi metaboliti sa osobinama koje unapređuju zdravlje. Najpoznatiji primer je jogurt.

Probiotici su živi hranljivi mikroorganizmi. Najpoznatija su bifidobakterije i laktobacili koje se dodaju jogurtu i drugim mlečnim proizvodima. Dokazano je da konzumiranje jogurta povećava svarljivost mleka, brži je oporavak posle dijareja, pomaže imune funkcije i smanjuje nivo holesterola u krvi.


Rast i aktivnost ovih korisnih bakterija zavisi od materija koje su im na raspolaganju, a veliki broj njih potiče iz hrane.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.578
Dobrobiti živih bakterija

probioticfood.jpg

Većini ljudi pomisao na probiotike priziva slike jogurta koje vidimo na reklamama. No, dobroćudne bakterije nisu marketinški trik ili običan modni trend u prehrani.
Žive kulture ovih prijateljskih bakterija u obliku fermentirane hrane koristili su još naši preci jer su znali da mogu uvelike pomoći u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.
U današnje vrijeme zanimanje za probioticima postaje sve veće.
Razlog tome su brojna znanstvena otkrića koja dokazuju korisno djelovanje probiotika na gotovo cijeli organizam.

Dobre bakterije "za život"


Riječ "probiotik" potječe od grčkog "pro bios", što u doslovnom prijevodu znači "za život".
Prvi puta su je koristili Lilley i Stillwell 1965. kako bi opisali tvari koje je lučio jedan mikroorganizam, a koje su poticale rast drugog.
Više od 1.000 različitih vrsta bakterija živi u našem probavnom traktu pomažući nam razgraditi hranu i apsorbirati hranjive tvari.
Antibiotici (anti bios - ubojice života), odnosno lijekovi namijenjeni uništavanju destruktivnih bakterija, istovremeno mogu ubiti i zdravu crijevnu floru koja nam pomaže pri probavi.
Zbog toga nakon uzimanja antibiotika liječnici često propisuju uzimanje probiotika kako bismo ponovno naselili probavni trakt zdravim bakterijama.
Probiotici su također korisni kod zaustavljanja proljeva povezanog s uzimanjem antibiotika, od kojeg godišnje u bolnicama umire veliki broj ljudi.
No, to nije sve.
Istraživanja potvrđuju da probiotici mogu pomoći i kod mnogih drugih zdravstvenih problema:

  • jačaju imunitet
  • sprječavaju infekcije
  • ublažavaju, čak i kompletno liječe alergiju i astmu
  • povećavaju otpornost na stres
  • štite od vaginalnih infekcija
  • potpomažu mršavljenju
  • ublažavaju želučane tegobe
  • pomažu kod dojenačkih grčeva
  • uspješno liječe dermatitis, ekcem i psorijazu
Pomažu kod probavnih i želučanih tegoba

Probiotici pomažu kod raznih vrsta probavnih smetnji.
Odlično pomažu kod bolova u trbuhu, grčeva, nadutosti, proljeva i zatvora. Mogu biti korisni za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva.
U jednoj su studiji pacijenti primijetili osjetno ublažavanje simptoma kao što su bol u trbuhu i neredovita stolica nakon što su dobili dodatak koji sadrži bakterijski soj Bifidobacterium infantis.
Probiotici pomažu u ukupnom upravljanju probavom čak i ako osoba nema konkretnih zdravstvenih problema.

Čuvaju zdravlje mokraćnog sustava


Brojna istraživanja pokazuju da probiotike valja uzimati ako patite od infekcija mokraćnog sustava.
Redovita upotreba probiotika može spriječiti napad loših bakterija na mokraćni sustav.
To se postiže održavanjem populacije zdravih bakterija u organizmu.
Infekcije mokraćnog sustava vrlo su česte, osobito u žena.
Većina infekcija nestaje uz antibiotike, ali istraživanja pokazuju da ih se oko 30 do 40 posto može i vratiti.
Redovitim uzimanjem probiotika možete spriječiti ponovnu pojavu ove bolesti.

Sprečavaju vaginalne infekcije


Baš kao probavni trakt i naši se intimni organi oslanjaju na krhku ravnotežu dobrih i loših bakterija.
Kada se ta ravnoteža poremeti može rezultirati s nekoliko vrlo čestih i neugodnih infekcija.
Bakterijska infekcija intimnih organa može dovesti i do gljivične infekcije.
Nedavne studije su otkrile da L. Acidophilus može spriječiti vaginalnu infekciju i pomoći u slučajevima već nastalih infekcija u žena.
Pritom valja napomenuti da su probiotici u tim studijama bili korišteni u obliku vaginalnih čepića, a ne kao dodatak prehrani.

probiotic-benefits.jpg

Čuvaju zdravlje majke i fetusa


Probiotici mogu imati posebnu ulogu u majčinom zdravlju, budući da su trudnice posebno osjetljive na vaginalne infekcije.
S obzirom na to da je bakterijska vaginoza jedan od faktora koji uzrokuju prijevremeni porod, probiotici su se još jednom pokazali kao potencijalna blagodat, ali ovoga puta i za zdravlje fetusa.

Osnažuju imunitet


Jedna od glavnih funkcija zdravih bakterija je potaknuti imunološku reakciju.
Primjerice, u jednoj studiji provedenoj na studentima pokazalo se da su svi koji su dobili fermentirani mliječni napitak umjesto mlijeka imali povećanu proizvodnju limfocita, koji označavaju snagu imuniteta.
Konzumirajući namirnice bogate probioticima i održavanjem kvalitetne crijevne flore, možete osnažiti vaš imunološku sustav.

Potpomažu mršavljenju


Na Sveučilištu Stanford istraživači su 2006. otkrili da pretili ljudi imaju različite crijevne bakterije nego ljudi prosječne tjelesne težine.
To je bio prvi znak da crijevna flora igra ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine.

U studiji provedenoj na ženama u postporođajnom razdoblju, dodatak probiotičkih bakterija lactobacillus bifidobacterium pomogao je brže smanjiti opseg struka.

Smanjuju rizik od alergije i astme


Istraživanje PANDA (Probiotics and Allergy) provedeno u 2007. dokazalo je da postoji čvrsta veza između crijevne flore i alergija.
Istraživači su odabrali žene koje su patile od sezonskih alergija ili čiji su partneri patili od alergija, tako da su i njihova djeca imala veliku šansu za razvoj alergija i astme.
Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imali su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod djece.
Ako vaše dijete već ima alergiju, astmu ili dermatitis, još nije prekasno. I u takvim slučajevima istraživanja pokazuju povoljan utjecaj probiotičkih bakterija.

Izvori probiotičkih bakterija


Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, misa, tempeha, kiselog kupusa, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta koje sadrže probiotičke bakterije.

Ako vam je potrebna velika doza probiotički bakterija, posebice nakon terapije antibioticima, ili u slučajevima loše probave, alergije ili astme, možete ih kupiti u ljekarnama u obliku praha ili tekućine.
Pritom svakako pripazite da ne sadrže umjetne boje, arome, konzervanse, gluten ili laktozu.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.578
Očistite organizam, izbacite višak vode i otrove iz tijela: Domaći probiotik, bolji od bilo kojeg lijeka! (RECEPT)

bowl-336538_960_720-696x398eeb116d4e64934f6.jpg


Ovaj napitak je savršen pred polazak na more ili/i tijekom boravka na moru. Djeluje kao probiotik, a uz to i čisti organizam.

Poremećaji probave su ono s čim se svatko od nas suočava s vremena na vrijeme. Stoga nam je potrebno sredstvo koje će spriječiti ovo stanje ili nam pomoći da se vratimo u normalu.
Donosimo vam recept za napitak koji čisti tijelo, poboljšava rad probave i daje vam osjećaj lakoće.

Sastojci: 500 ml mlake prokuhane vode; 1 čajna žličica chia sjemenki; sok od 1 limuna; sok od 1 grejpfruta; izriban komadić svježeg đumbira;

Priprema: Ulijte vodu u lonac pa dodajte đumbir i pustite da voda zakuha dok se đumbir skuha (oko 5 min). Kada se voda prohladi dodajte joj sok od limuna i grejpfruta, chia sjemenke i ostavite da odstoji još jedno 15 do 20 minuta. Konzumirajte tijekom dana.
Ovaj napitak je savršen pred polazak na more ili/i tijekom boravka na moru. Djeluje kao probiotik, a uz to i čisti organizam.

Chia sjemenke

Chia sjemenke imaju veliku količinu topljivih i netopljivih vlakana. Kada se potope u vodi, postaju djelotvornije jer formiraju neku vrstu gela koji zasićuje tijelo, daje energiju i čisti nam probavu.
Jedna porcija sadrži preporučenu dnevnu dozu vlakana, te pomaže da se regulira razina inzulina, te da se poboljša proces probave.
Chia sjemenke koje u želucu stvaraju žele, djeluju kao probiotik, potičući stvaranje dobrih bakterija koje održavaju zdravlje crijevne flore. Izuzetno su korisne za mršavljenje.

Limun

Po svom kemijskom sastavu, sok od limuna je sličan digestivnom soku. Stoga limun doprinosi boljem procesu probave i čišćenju crijeva.
Sok od limuna smanjuje nadimanje, stimulira jetru i uklanja toksine.

Grejpfrut

Grejpfrut sadrži triptofan koji nam omogućava da se smirimo i relaksiramo pa samim tim potiče zdrav san i ublažava iritirajuće simptome nesanice. Grejpfrut sadrži i mnogo vode čim se sprječava dehidracija organizma.
Ovo voće pravi neku vrstu restarta cijelog organizma pa se preporučuje konzumiranje umjesto doručka ili uz doručak.

Đumbir

Prednost đumbira je njegova sposobnost da održava zdravlje i spriječi probavne smetnje.
Uklanja žgaravicu, nadutost i bol u stomaku.

stil.kurir
 
Top