Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
09.07.2009
Poruka
2.905
Prljavo kazalište

Prljavo%20kazaliste%20prvi%20single%20-%20omot%201978.jpg

Omot prve singlice Prljavog kazališta

Prvu singlicu "Televizori" snimili smo skrivećki, u šest ujutru. Kruno je zamolio nečiju mamu da nas prošverca u studio. Mama je, naravno, radila u Jugotonu. Podrazumijeva se da nitko nije htio s nama potpisati ugovor., jer smo bili opaki punkeri i još potpuno nepoznati.

Ali kada smo se, na trik, već domogli singlice, morali smo smisliti i nekakvu reklamnu kampanju. Dražen Vrdoljak je vodio radijsku emisiju "S domaće pop scene", a popularna je bila i "Po vašem izboru". Mi smo im poslali 200 dopisnica i napisali da smo fanovi i želimo da se pušta singlica Prljavog kazališta. A sve dopisnice su poslane iz iste pošte u Dubravi!

Prljavo kazalište ime je zagrebačke rock grupe. Grupa je nastala 1977. godine u predgrađu Zagreba, radničkoj Dubravi i spada u jednu od najpopularnijih grupa u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji.

Članovi su: Jasenko Houra (gitara, vokal), Mladen Bodalec (vokal), Tihomir Fileš (bubnjevi), Jurica Leikauff (klavijature), Mario Zidar (gitara) i Dubravko Vorih (bas gitara).

Sastav Prljavo kazalište osnovano je 1977. godine u Zagrebu u naselju Dubrava (radnička četvrt). Jasenko Houra dolazi u sastavu pod nazivom 'Ciferšlus', u kojemu tada sviraju Davorin Bogović (vokal) Zoran Cvetković – Zok (solo gitara), Ninoslav Hrastek – Nino (bas gitara) i Tihomir Fileš (bubnjevi). Ubrzo nakon što im se priključio Houra, mijenjaju ime u Prljavo kazalište. Sastav je dobio ime po jednoj epizodi vrlo popularnog stripa u ono vrijeme, Alan Ford. Drugo ime o kojem su razmišljali članovi je bilo Zarazne bolesti.

U svom ranom djelovanju Prljavo kazalište bio je punk sastav, mada su težili da zvuče poput britanske rock skupine The Rolling Stones, čiji su bili veliki obožavatelji. Prvi nastup imali su 1978. godine na koncertu u organizaciji časopisa 'Polet', gdje su se pokazali kao žestoki punk sastav.

I onda voditelj govori u programu: "Stiglo nam je 200 dopisnica s nečitkim rukopisom..."

Davorin Bogović sa Prljavim kazalištem kao njegov osnivač nastupa od 1977. do 1983. godine. U tom periodu snimio je dva singla i tri studijska albuma.

1978. godine potpisuju ugovor sa diskografskom kućom Jugoton i iste godine objavljuju svoj prvi materijal. Singl pod imenom “Televizori” sadrži tri skladbe; “Televizori”, “Majka” i “Moje Djetinjstvo”. Producent je bio Vedran Božić, a kao autori potpisani su svi članovi sastava.

Drugi singl izdaju 1979. godine, na kojemu se nalaze dvije skladbe "Moj je otac bio u ratu" (autori - Jasenko Houra, Zoran Cvetković) i "Noć" (autor - Jasenko Houra). Iste godine objavljuju svoj prvi studijski album Prljavo kazalište koji je svojim punk stilom i teškim tekstovima izazvao u tadašnjem socijalističkom društvu bojkot državnih medija. Producent na albumu bio je Ivan Piko Stančić, a objavljuje ga izdavačka kuća Suzy. Nakon što je album objavljen iz sastava odlazi Zoran Cvetković a na njegovo mjesto dolazi Marijan Brkić.

Izdavačka kuća Suzy objavljuje 1980. godine i njihov sljedeći album Crno-bijeli svijet. Producent na materijalu je također bio Piko Stančić, a album sadrži nekoliko velikih uspješnica koje sastav izvodi i danas, to su; "17 ti je godina tek", "Zagreb", "Moderna djevojka", "Crno bijeli svijet" i posljednja skladba na albumu "Mi plešemo". Album je zabilježio prodaju u preko 200.000 primjeraka i nagovijestio veliki potencijal sastava. Ipak, nakon što je objavljen album Crno-bijeli svijet, iz sastava radi razmirica odlazi Davorin Bogović.

Treći studijski album pod nazivom Heroj ulice izdaju 1981. godine, a objavljuje ga diskografska kuća Suzy. Skladbe je napisao i sam ih otpjevao Jasenko Houra. Materijal je za razliku od prijašnjih albuma koji su snimani u studiju CBS-a u Milanu, na najprofesionalniji način sniman u studiju 'Ferger' u Švedskoj. Skladba "Heroj ulice" postaje njihov veliki hit, dok je album bio najzrelije autorsko djelo. Producent ja bio Tihomir Varga, a kao glazbeni gosti nastupili su Janne Gustafsson na saksofonu, Miroslav Budanko - Ajzić na udarljkama i Sjunne Ferger na kongama u skladbi "Amerika".

1983. godine objavljuju album Korak od sna, koji je obilježio daljnji rad sastava. Nakon dvije godine u sastav se vratio Davorin Bogović, kojemu je to ujedno i zadnja ploča koju je snimio sa Prljavim kazalištem. Album Korak od sna obilježile su skladbe "Sve je lako kad si mlad" i "Korak od sna".

Malden Bodalec na albumu Korak od sna pjeva prateće vokale (zajedno sa Zdenkom Kovačiček)[3], a nakon što sastav napusti Davorin Bogović on 1985. godine zauzima njegovo mjesto. Od tog perioda do danas sa Prljavim kazalištem snimio je devet studijskih i tri uživo albuma.

Album Zlatne godine izlazi 1985. godine. Prvi je na kojemu pjeva Mladen Bodalec i prvi kojeg objavljuje diskografska kuća Jugoton. Izlaskom albuma postižu veliku popularnost na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Koncerti se posjećuju u velikom broju, dok se ploča masovno prodaje. Najveće promjene na materijalu bile su povratak bržem ritmu kao u skladbama "Zlatne godine", "Ne zovi mama doktora" i "Sladoled", a skladba "Ma kog me Boga za tebe pitaju" ostala je i danas jedna od najuspješnijih balada. To je period kada Prljavo kazalište izrasta u komercijalni i autorski sastav na hrvatskoj glazbenoj sceni.

1988. godine izlazi kontroverzni album Zaustavite Zemlju, kojeg ponovno objavljuje izdavačka kuća Suzy. Jedan je od njihovih najznačajnijih albuma i sadrži kultnu skladbu "Mojoj majci ("Ruža Hrvatska"), koju je Houra napisao povodom smrti svoje majke. Skladba je zbog stiha "zadnja ruža Hrvatska", postala uspješnicom koja je u ono vrijeme pobudila veliki nacionalni naboj. Nakon što je album objavljen krenula je glazbena turneja po Americi, Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji, Austriji, Švedskoj i drugim europskim gradovima, koja je bila masovno posjećena s ljudima koji su nosili hrvatske zastave. U to vrijeme iz sastav odlazi dotadašnji gitarista Marijan Brkić, a na njegovo mjesto dolazi Damir Lipošek. Turneja je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada 1989. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (tadašnji Trg Republike), gdje se okupilo više od 250.000 posjetilaca. Koncert je trebao biti zabranjen, međutim ono što su članovi sastava Prljavo kazalište priredili to veće, nadmašilo je sva očekivanja[4]. Ovu izuzetno uspješnu turneju popratilo je objavljivanje dvostrukog uživo albuma Sve je lako kad si mlad - live, koji je izdan 1989. godine od diskografske kuće Suzy, a na njemu se nalazi materijal snimljen u Domu sportova u studenom 1988. godine i sa nastupa na Zagreb rock Forceu.

1990. izdaju antiratni i emocijama nabijen album pod nazivom Devedeseta, kojeg objavljuje diskografska kuća Jugoton. Produkciju je radio Mate Došen, a prateće vokale pjevali su Davorin Bogović i Vesna Došen. U sastavu je novi klavijaturista Mladen Roško. Tijekom Domovinskog rata sastav često svira po stranim zemljama, a sljedeći studijski album objavljuju 1993. godine.

Album Lupi petama,.... snimaju sa novim klavijaturistom Fedorom Boićem (bivši član sastava ITD band). Ovim materijalom Prljavo kazalište budi sjećanja na rat i mnoge žrtve koje su stradale u njemu, posebno skladbom "Lupi petama i reci evo sve za Hrvatsku". Osim te skladbe album su još obilježile i "Pet dana ratujem, subotom se zaljubljujem", "Kiše jesenje" i "Uzalud Vam trud svirači", koju snimaju zajedno s tamburaškim sastavom Tena iz Vinkovaca. Glazbenom turnejom su obišli Sjevernu Ameriku i Europu, a završili su je 27. prosinca 1994. godine na zagrebačkom Dolcu gdje ih je posjetilo preko 70.000 obožavatelja. Koncert je zabilježen na uživo CD-u pod nazivom Božićni koncert, a objavila ga je diskografska kuća CBS.

1996. godine izdaju studijski album S vremena na vrijeme, kojeg objavljuje diskografska kuća Croatia Records. Materijal je miksan u Londonu, a kao gost svirao je Mell Gaynor bivši bubnjar sastava Simple Minds. U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održavaju koncert povodom 20 godina od osnutka sastava, gdje nastupaju sa simfonijskim orkestrom i mnogim glazbenim gostima sa hrvatske scene. Koncert je zabilježen na uživo CD-u pod nazivom XX godina.

Album Dani ponosa i slave objavljen je 1998. godine od izdavača Croatia Records. Tema materijal osvrće se na stare ljubavi, proteklu mladost i odrastanje. Nakon što je album objavljen Prljavo kazalište na neko vrijeme se povlači sa hrvatske scene. 2001. godine izdaju box-set sa četiri CD-a pod imenom Sve je lako kad si mlad '77-'99, na kojemu se nalazi autoriziran životopis sastava i njihove najveće uspješnice objavljene do tada. U to vrijeme iz sastava odlaze Damir Lipošek i Fedor Boić, a na njihova mjesta dolaze Zlatko Bebek i Jurica Leikauf.

21. lipnja 2003. godine za diskografsku kuću Dallas Records objavljuju studijski album Radio Dubrava. Naslovna skladba i "Previše suza u mom pivu" postaju veliki hitovi, a sastav odrađuje još jednu vrlo uspješnu turneju.

2004. godine Prljavo kazalište održava turneju zajedno sa hrvatskim glazbenikom Miroslavom Škorom, koje završava koncertom u zagrebačkom Domu sportova na kojem Houra najavljuje izlazak novog studijskog albuma.

Album Moj dom je Hrvatska objavljuju 11. studenog 2005. godine za izdavačku kuću Dallas Records. Materijal se kao i na prethodnim albumima sastoji od socijalnih tema, koje zbog karakterističnog zvuka Prljavog kazališta variraju od žestokih rock snimki do ljubavnih balada. Zanimljivo je da se naslovna skladba koristila u reklami tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

Njihov trinaesti album po redu objavljen je u listopadu 2008. godine i pod nazivom Tajno ime, a izdala ga je diskografska kuća Croatia Records. Materijal nosi obilježja žestoki gitarskog zvuka i snažni tekstovi, koji govore o ljubavi i nostalgiji iz 1980-ih. Posebnost ovoga albuma je ta da se može kupiti kao dvostruka LP ploča.


Diskografija

Studijski albumi

Prljavo kazalište, Suzy, 1979.
Crno-bijeli svijet, Suzy, 1980.
Heroj ulice, Suzy, 1981.
Korak od sna, Suzy, 1983.
Zlatne godine, Jugoton, 1985.
Zaustavite Zemlju, Suzy, 1988.
Devedeseta, Suzy, 1990.
Lupi petama,...., CBS, 1993.
S vremena na vrijeme, Croatia Records, 1996.
Dani ponosa i slave, Croatia Records, 1998.
Radio Dubrava, Dallas Records, 2003.
Moj dom je Hrvatska, Dallas Records, 2005.
Tajno ime, Croatia Records, 2008.

Live albumi
Sve je lako kad si mlad - live, Suzy, 1989.
Zabranjeni koncert, InterService, 1994.
Božićni koncert, CBS, 1995.
XX godina, CBS, 1997.
Best of - live, Dallas Records, 2009.
XXX godina, Croatia Records, 2009.
izvor :Wikipedija

P.S. Po meni je najbolji period grupe sa pevacem Davorinom Bogovićem.Narocito prva dva albuma.

Moje Djetinjstvo

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
I ja mislim da je najbolji period sa Davorinom, mada je bilo i kasnije još slatkih stvari. Balade su mi malo ljigave, kao i kod mnogih drugih.
Evo nekih meni dragih pesama... 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Hvala Night!

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.696
Hvala majstore. Slažem se za prvu fazu. Od devedesete se ponavljaju. Di koja balada iskrsne. Nije to više to.

 
Poslednja izmena od urednika:
Top