Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
prljavi%2520inspektor%2520blaza%2520i%2520kljunovi-1.jpg


12. novembra 1993 godine osnovani su Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, i to je ujedno i prvi koncert u karijeri ove grupe koji se održao u malom klubu SKC-a. Na tom koncertu su svirali Arigo Saki gitaru, Voja bubanj i Deki iz Novog Sada bas, a Blaža je pevao, svirao, lomio akustičnu gitaru i puštao filmove sa pornografskom tematikom. Kasnije se grupi priključuje i Gazda Milutin koji je sa Blažom ranije nastupao kao duet - Blaža svira gitaru i peva, a Milutin udara daire i u pauzama pušta muziku. Grupa je u početku najčešće nastupala u beogradskim klubovima Prostor i KST.
Blaža i Kljunovi ubrzo postaju klupska atrakcija, nastupaju najviše u Beogradu i Zrenjaninu.

Kao rezultat klupskih aktivnosti, snimak nastupa iz KST-a od 14. aprila 1994 godine, objavljuje nezavisni izdavač Djole Felix. Kaseta ironičnog naslova`Igra rokenrol SR Jugoslavija` sadrži njihova izvodjenja Azre, Zabranjenog Pušenja, Riblje Čorbe, ali i Fiskulturnog Laneta, prvog Blažinog benda sa početka osamdesetih. Kao gosti na nastupu su bili Drakula iz Direktora i Panta Šiklja Nafta, provincisjki vozač viljuškara i guru udrilirizma. Samo mesec dana kasnije, 25. maja 1994 godine, Blaža i Kljunovi prave legendarnu parodiju na Dan Mladosti, u klubu `Prostor`.
Oktobra 1996 godine, grupa je objavila CD 'Plagijati i obrade' i potpisuje za izdavačku kuću ITMM sa kojom saradjuju do 2002 godine. Obrade su bile: `Čekala sam` Gorana Bregovića, `Da bog da crk'o rokenrol` Elvisa Kurtovića, `Šumadijski tvist` Mileta Lojpura u kome je ovaj veteran domaće scene i gostovao. Tu su bile i nove verzije pesama iz Blažine faze sa Fiskulturnim Lanetom: `Vive la France` i `Nema problema`. Ipak glavni hit je bio duhovita pesma `Dule Savić`, kao i splet raznih pesama nazvan `Disko miks`. Na snimanju su gostovali Marija Mihajlović, Ortodoks Keltsi i mnogi drugi. Posle naporne turneje, Gazda Milutin napušta muziciranje i otvara kultni pab na Crvenom krstu `The Glimmer twins`. Njega je zamenio Saša Babić, poznatiji kao Sale Šofer.
Na sledećem izdanju 1998 godine `Seks droga i Bodiroga`, grupa doživljava medijski bum, pre svega zahvaljujući neprevazidjenom hitu `Lepa si Pamela`. Pratile su je i druge hit pesme: `O kako gi sakam parite`, `Seks droga i Bodiroga`, kao i `Arigo Saki bluz`. Više puta pune SKC i postaju jedna od najtraženijih grupa, na domaćoj rok sceni.
Koncertni CD `Shipu ga Zobla`, snimljen je na nastupima u SKC-u, 7. i 8. marta 2000 godine. Taj koncert ostaje i upamćen po izlasku na binu, čuvenog centarfora Duleta Savića, u pesmi posvećenoj njemu.
2002 godine, Blaža i Kljunovi objavljuju CD `Pare ne vraćamo`. Hit koji je obeležio to izdanje `Sunce tudjeg neba ne greje kao naše` u narodu poznat kao `Srbijo, Srbijo, suzu sam pustio`, postaje koncertni favorit. Nastupaju i na dočeku zlatnih vaterpolista za osvajanje evropskog i svetskog prvenstva. Od drugih pesama obrada Proud Merry-Creedens-a, u verziji Blaže i Kljunova postaje `Mnogo volim pivo`. Tako postaju tradicionalni izvodjači na Beer Fest-u u Beogradu i Danima piva u Zrenjaninu. Dekija iz Novog Sada, na basu menja Bale (ex basista Oktobra, Braće Left i Partibrejkersa). Od gostiju, posebno se izdvaja Dragi Jelić - Yu grupa, u pesmi `To je samo rokenrol`. Veliku pomoć su Kljunovi imali u Aleku i Kojotu iz Eyesburna.

U periodu od 2002-2007 grupa se bavi uglavnom muziciranjem po opštenarodnim veseljima na trgovima, kao i na raznim kobasicijadama, roštiljadama, danima vina i rakije i seoskim slavama.

17.12.2007 u izdanju “Multimedia records”se pojavljuje dugo očekivani, tačnije povratnički album "Samo Supermen Srbiju Spasava", koji je ustvari live best off snimljen na koncertu u Pančevu u klubu Kupe, decembra 2006, sa 3 bonus pesme: Mito bekrijo (obrada), Vranjanka (hard core obrada) i jedine autorske pesme Dijamant nastale kao plod 5-ogodišnjeg mukotrpnog rada.
U periodu 2007 - 2009 grupa radi na promociji cd-a, a od mnogobrojnih nastupa izdvaju se spektakularni koncerti na festivalu piva u Beogradu. 17.07.2009 se ostvaruje dugo očekivani san i inspektor Blaža upoznaje svoju neiscrpnu muzu Pamelu Anderson i tom prilikom joj poklanja teglu ajvara kao izraz zahvalnosti srpskog naroda za podršku u teškim trenucima u našoj istoriji. 16.04.2010 grupa pravi slavnjenički koncert u klubu SKC-a povodom 16 godina postojanja i tom prilikom odlučuje da ti koncerti postanu tradicionalni. Na nastupu u Zrenjaninu na danima piva u septembru 2010 Blaža izjavljuje da je era Supermena završena i da počinja era Elvisa gde na jasan način stavlja do znanja u kom pravcu će ići njihova karijera narednih godina...


Diskografija

1994 - Igra R'N'R SRJ (live)
1996 - Plagijati i obrade
1998 - Sex, droga i Bodiroga
2000 - Shipu ga Žobla (live)
2002 - Pare ne vraćamo
2007 - Samo Supermen Srbiju spašava (live)


facebook


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top