Привођења због малверзација у Краљеву

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Привођења због малверзација у Краљеву

Приведено 16 особа због сумње да су злоупотребили средства за санацију објеката после земљотреса у Краљеву и тиме оштетили буџет града за више од милион евра. Међу ухапшенима је и бивши градоначелник тог града, Љубиша Симовић. Осумњиченима одређено полицијско задржавање, а саслушаће их судија Вишег суда у Краљеву.

Припадници Радне групе Управе криминалистичке полиције привели су 16 особа из Краљева осумњичених за злоупотребе приликом изградње монтажних стамбених објеката у том граду, након земљотреса 2010. године, сазнаје РТС. Међу ухапшенима је и бивши градоначелник тог града, Љубиша Симовић.

zemljotres-ljubisa-simovic-procena-stete-1328585176-64336.jpg
Љубиша Симовић је са конзорцијумом фирми предвођене предузећем "Ју Кеопс" склопио уговор о санацији последица земљотреса и изградњи монтажних кућа. Накнадно су договрили да се неки од радова на објектима не изводе, а да се цена уговореног посла не умањује, чиме је предузећу "ЈУ Кеопс" омогућена имовинска корист од 44 милиона динара.
Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да се ради о новцу који је уплатила Влада Републике Србије на посебан рачун општине Краљево. Вељовић је навео да је на тај начин буџет општине Краљево оштећен за више од милион евра.
Директор полиције најавио је да ће истрага бити настављена пошто се сумња да је сума већа.
"Посао полиције није завршен. Ми даље настављамо провере у вези са хуманитарним акцијама, односно новац који је уплаћиван путем разних донација и у материјалу или неким другим облицима. Коначан износ ће сигурно бити знатно већи", рекао је Вељовић.
Он је рекао да је и за саму полицију фрапантно да су неки људи дозволили себи да се на тај начин окористе на рачун туђе несреће.
Напоменуо је да је сама истрага трајала неколико месеци.
Осумњиченима је одређено полицијско задржавање, а у законском року биће предати истражном судији Вишег суда у Краљеву.

Полиција и тужилаштво сумњају да је грађевинске дневнике који приликом примопредаје кућа нису одговарали ситуацији на терену, потписао надзорни орган Бранко Ђоковић и тиме је конзорцијуму незаконито прибављено још 56 милиона динара.
Конзорцијум чине предузећа "ЈУ Кеопс" , "Винг" и "Технопрофил", а њихови подизвођачи су "Лешевић" , СГЗР "Стандард, "Бетон Инжењеринг, СГЗР "Павловић МВ", СГЗР "Дрвотерм", ЗР "Алфа и Омега", ЗР "Ибар", СГЗР "Грађевинарство 2007" и СГЗР "Дончић".
Бивши градоначелник, Љубиша Симовић и представници конзорцијума договорено су и 17 тона гвожђа, које је Краљеву поклонило предузеће "Путеви" а.д. из Ужица, како сазнаје РТС, наплатили за готово 2 милиона динара.
Због сумње да су злоупотребили положај и прибавили противправну имовинску корист, поред градоначелника Љубише Симовића, приведени су надзорни орган при изградњи Бранко Ђоковић, власник предузећа "ЈУ Кеопс" Милан Мирковић, директорка предузећа "ЈУ Кеопс" Весна Благојевић, директор предузећа "Винг" Вујица Ковачевић, директор предузећа "Технопрофил" Дарко Радуловић, директор предузећа "Лешевић" Гордан Лешевић.
Приведени су и власник занатске радње "Стандард" Саша Вељовић, директор предузећа "Бетон инжењеринг" Владимир Петковић, диретор предузећа "Павловић МБ" Милутин Павловић, власник занатске радње "Ребриновић" Милутин Ребриновић, власник грађевинске радње "Дрвотерм" Милан Шекуларац, директор предузећа "Алфа и Омега" Јовица Бинић, власник занатске раднеј "Ибар" Гојко Бојовић, власник грађевинске радње "Грађевинарство 2007" Драган Дончић, као и власник занатске радње "Дончић" Зоран Дончић.

Извор: РТС

 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Притвор за бившег градоначелника Краљева

Бившем градоначелнику Љубиши Симовићу и још три особе одређен притвор до 30 дана, док је једна особа пуштена да се брани са слободе. Настављена појединачна саслушања осталих приведених, који су осумњичени за малверзације са средствима намењеним санацији последица земљотреса у Краљеву.
Истражни судија Вишег суда у Краљеву одредио је притвор до 30 дана за четири особе, изјавила је за РТС пи ар МУП-а Краљево Кристина Николић.
Притвор је одређен бившем градоначелнику Краљева Љубиши Симовићу, власнику грађевинске фирме "ЈУ Кеопс" Милану Мирковићу, директорки фирме "ЈУ Кеопс" Весни Благојевић и надзорном органу Бранку Ђоковићу, осумњиченима за злоупотребу новца намењеног отклањању последица земљотреса у Краљеву.
Милутин Ребриновић, власник истоимене занатске радње, пуштен је да се бране са слободе.
У Вишем суду у Краљеву настављено је појединачно саслушање осталих 11 особа осумњичених за малверзације са средствима намењеним санацији последица земљотреса у Краљеву 2010. године.
После појединачних саслушања истражни судија Вишег суда у Краљеву одлучиће да ли ће приведене особе, којима је у суботу одређено полицијско задржавање, бити и притворене.
Љубиша Симовић и још 15 особа ухапшени су због сумње за злоупотребе приликом градње монтажних кућа, чиме су оштетили буџет за милион евра.

Извор: РТС
 
Natrag
Top