Privatnost na Windows 7, 8, 8.1, 10

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.073
Microsoft je dodao telemetriju i jos neke update-ove koji prikupljaju podatke na slican nacin kao oni na windows 10. Vise o tome je vec napisano ovde:
http://serbianforum.org/threads/privatnost-na-win-10-i-tweak-aplikacije-za-windows-10.629527/
Sumnjivi updateovi su:
Kod:
kb3075249
kb3080149
kb3068708
kb2976978
kb3021917
kb2952664
KB3022345
Pa ih mozete ugasiti...

Takodje mozete blokirati i ove dve adrese firewall-om:
Kod:
vortex-win.data.microsoft.com
settings-win.data.microsoft.com

Takodje Microsoft download-uje windows 10 bilo da ste pristali na besplatan upgrade ili ne, na racunarima sa ranijim operativnim sistemima kod korisnika koji imaju ukljucen automatski update. Ako primetite gubitak prostora na C: particiji, velika je sansa da cete pronaci skriveni fodler sa instalacionim fajlovima za windows 10, sa nazivom: $WINDOWS.~BT.
Microsoft je ponudio patch za sprecavanje ovoga za windows 7 i 8.1:
Win7:
Kod:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3065987

Win8.1:
Kod:
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3065988

Takodje uz patch je potrebno dodati i sledeci reg fajl koji ce spreciti upgrade OS download:
Kod:
http://cdn5.howtogeek.com/wp-content/uploads/2015/09/DisableWindows10.zip

Drugi nacin je da u podesavanjima za update podesite da vam ponudi da sami izaberete koje cete update-ove skidati...

Izvor za drugi deo:
Kod:
http://www.howtogeek.com/228551/how-to-stop-windows-7-or-8-from-downloading-windows-10-automatically/
 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
411
Nema toga sto nas od ociju velikog brata moze generalno zastiti.
Nije Microsoft jedini, sta je sa Androidima....
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Doslo vreme braco da privatnost uopste vise ne zavisi od toga koji sistem upotrebljavate, vec browser, odnosno pretrazivac. Znaci da bude malo jasnije nema veze da li ste na Linuxu, Winu ili Macu ili neki custom izotop liicni Win. Globalno pracenje se vrsi preko samog browsera.
Tehnika se zove fingerprint i upotrebljavaju je sajtovi da extraktuju kljucne informacije preko pretrazivaca. Do te mere efikasna da 99 posto moze da locira vas komp medju nekoliko miliona za par sekundi. Jedina odbrana je reinstalacija i koriscenje raznih pretrazivaca na nekoliko sata, sto je norate priznati krajnje naporno(+fontovi na kompu) i za total frikove.
Ko sto rekosmo uopste nije bitno koji vam je Ip, ili da ste povezani na neki sajt za maskiranje ip-a, sve to uopste vise nije bitno. Ono sto je bitno je da kad upotrebite isti browser na dva razlicita sajta, odmah se zna ko ste. Tada ako za to ima potrebe lansira se inekcija u vas browser i taj neki decko gleda isto to na vasem kompu, ko da ste vi i vasa zena u istom krevetu i sad zajedno krstarite vasim kompom.
Hehe, ovde sam malo preterao sa dinamicnim opisom, ali otprilike znate sta sam hteo reci.
Inace tehnika uopste nije nova, ako se neko seca kad je bio oboren onaj Teleprompter, svi ucesnici u radu su bili detektovani, ali im je identitet namerno sakriven da ovaj ne bi doso kod njih kod kuce da im skrsi koske posle.
Inace informacije koje se indentifikuju preko pretrazivaca su koje fontove imate na racunaru, rezolucija monitora, verzija browsera i na kraju se to sve skuplja i uporedjuje sa rezultatima sa drugih sajtova i stvara se poprilicno jasna slika ko ste vi ustvari.
Sto se tice samog win 10 i drugih verzija, pa cak i bilo kog programa cim ste povezani na net to fakticki vise i nije vas kompkuter, pa tako dolazimo do zakljucka da nista vredno i ne treba cuvati na njemu.
Treba imati u vidu da cak i kad niste povezani na net, neke nove ploce na sebi imaju sumnjive chipove za koje ni sami inzinjeri ne znaju cemu sluze i po prvi put ih vide. Takvih je ploca experimentalno malo, ali nikad se ne zna kad ce da krne poplava ovih mini lokatora itd. Sto ce reci dasa sa odgovarajucim uredjajem moze da se preko tog chipa ukopca na vas racunar i vidi sta tu imamo ovde. to je ponekad i korisno, ako pratite situaciju na vestima vidite kako malo, mako, pa neka pedofilcina padne i odnesu ga na krke cajkani itd.

Da se vratimo nazad na temu, a svaki clan naseg dragog foruma ima za zadatak da osim potrage za win bubicama otkrije ..testira i svoj browser, recimo ovde.
Kod:
https://fingerprint.pet-portal.eu/

- A i nije lose da se otvori nova tema po tom pitanju, mada kako stvari stoje mozda je i najbolja alternativa da to sve stoji "skrkano", ovde na jednom mestu radi laskeg stegoguznog rada i nadohvat vasim malim prsticina za klikove.
..To bi bilo to, javite vase utiske i pozurite, pa da vam napisem priznanice za bioskop, posto je u prvom redu sve nekako vece i masivije, a takodje ima i fotelje sa sokovima na drskama.
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6
Neznam više šta da radim i kako da se zaštitim. Stigao mi je račun od cca 60 Eura naime validacije gmail naloga. Šlog me je opalio danas. Podizanjje operativnog sistema me dočeka sa dobrodošlicom da pređem na upgrade W10 inače........biće svašta :D...........U sekundi se prate prepiske bilo da je to sa ovog Foruma ili FB, jednostavno sam zatečena šta dalje i kako. Nemam ništa na kompu sem ličnih slika i po koja knjiga, šta traže nije mi jasno??? O telefonu da i ne pričam.....
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6
Kod:
https://fingerprint.pet-portal.eu/
TESTIRANJE BROWSERA NIJE USPELO !!!
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Na Edgu to nekako i radi barem se vidi taj bar mada je zakočio dok na Chromu ni makac crap je to. Mora da si žrtva hakinga neko te je hakovao i sada te drži na zub. To za evrove i validacije sve je lažno. Prvo bi bilo dobro da kompletno formatiraš SVE diskove i to nekim boot partition managerom i to prvo u neki linux format ext3 pa kada završi onda u ntfs i instaliraj neki čist Windows 10. Instaliraj obavezno FAJERVAL Privatefirewal7 https://www.privacyware.com/personal_firewall.html on mi je najomiljeniji ali ga moraš podesiti ovako ko na slici jeste da će biti malo dosadan jer će za svaku konekciju da ti traži odobrenje ali tako mora. Tada kontrolišeš šta ide na net. Bez antivirusnog mogu ali fajervola nikad. Ono za šta nijesi sigurna stisneš block uglavnom svchost.exe mora na net ostalo manje više. Možeš i da pitaš ovde... Zatim promeni sve pasworde gde ikada koristiš na svim forumima i društvenim mrežama Googlu. Imaš extenziju za Chrom LastPass koji ti pamti user name i pasworde i bajpasuje Chrom. Najbolje je da ako znaš iz nekog live Linuxa i njegove Mozile posetiš te forume i mreže i odatle zahtevaš promenu pasworda koristi 8 cifara mešano slova i karakterne znakove zapiši na papir....Tada instaliraj windows kako sam rekao pa onda idi na forume pa iz čistog Hroma upiši pasworde i neka ih LastPass zapamti.....Imaš dosta materijala. Pazi šta stiskaš u browseru. Hrom ima extenzije za popup blokere i AD blokere sve njih moraš instalirati jer samo nešto da stisneš pogrešno u browser.. posle njanjanja nema više kajanja.

 
Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
411
Za pocetak instalirajte ghostery add on, da vidite odakle i gde idete sa vasim browserima i kako razne sluzbe, domace i strane sve znaju.
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Nice ali imaš i Blur add on on ti čini to isto ko i tvoj duh.
 
Natrag
Top