Priština

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
PRIŠTINA

Grad Priština leži na severoistočnom obodu Kosovske kotline, ispod planine Grmije. Nalazi se na raskrsnici važnih puteva koji iz Srbije vode ka jugu i jugoistoku Evrope.
Udaljena je od Beograda 365 km, a od Niša 136 km .Najveći je grad na Kosovu i Metohiji i privredni i kulturni centar. Prilično oštre zime i topla leta uslovljava nadmorska visina od 585 metara.


pristina.jpg




Područje grada i okolina obiluju kulturno istorijskim spomenicima i ostacima drevnih kultura. U neposrednoj blizini Prištine nalaze se ostaci naselja iz neolitskog doba. U antičko doba u okolini Prištine nalazilo se rimsko naselje Vicianum, a nedaleko od Gračanice, nalaze se ostaci Ulpiane, rimskog grada koji je osnovan u drugom veku u vreme imperatora Trajana.
U srednjem veku u srpskim izvorima, Priština se pominje kao Selište,gde je bio dvorac srpskih vladara i trgovačko naselje. Najveći uspon Priština doživljava u 14. i 15. veku, kada postaje rudarsko-trgovački centar na putu Dubrovnik-Carigrad. Za vreme turske vladavine značaj Prištine u privrednom pogledu je opadao, sve do 1875. godine, kada postaje centar turskog Sandžakata. Priština je oslobođena od Turaka 1912. Sve do završetka drugog. svetskog rata zadržala je izgled orijentalnog grada, sa malim i niskim kućama od blata i čerpića. Posle rata, usled intenzivne izgradnje, dobija izgled modernog grada. Zbog kontrasta starog i novog u arhitekturi i većeg broja kulturno-istorijskih spomenika, Priština predstavlja zanimljivo turističko mesto. Nedaleko od Prištine nalazi se manastir Gračanica, podignut 1321. godine, zadužbina kralja Milutina, jedan od najlepših srpskih srednjovekovnih manastira. Spomen kompleks na Gazimestanu, koji se nalazi na pet kilometara od grada, obeležava mesto na kome je vođena Kosovska bitka, u kojoj su Turci 1389. odneli pobedu nad srpskom vojskom na čijem je čelu bio knez Lazar i otvorili puteve za dalje osvajačke pohode u Evropi.
Iz turskog perioda najznačajniji kulturno-istorijski spomenici u Prištini su Carska džamija iz 15. veka, Taš-džamija, Sahat-kula, kuća Emindžika, koja predstavlja tipičnu orijentalnu bogatašku zgradu iz 19. veka i dr.
Okolina Prištine pruža odlične uslove za lovni i ribolovni turizam. Gračaničko jezero, koje grad snabdeva vodom, nalazi se 15 km južno od Prištine, prema Gnjilanu. Lovište Lipovica, 35 km jugozapadno od Prištine, bogato je jelenom, srnom, divljom svinjom, muflonom i zecom.Severo-istočno od Prištine 25 km nalazi se veštačko Batlavsko jezero,okruženo šumom i bogato ribom ( štukom i kalifornijskom pastrmkom) a na planinama Koznici i Goliji nastanjene su raznovrsne divljači. Obližnje reke – Sitnica, Lab i Drenica su bogate ribom. Planina Grmija se nalazi 6 km istočno od Prištine, na nadmorskoj visini od 700 do 1.100 m. i predstavlja omiljeno izletište i rekreacioni centar stanovnika Prištine.
Procenjuje se da u Prištini trenutno živi preko 500.000 stanovnika. Najveći deo stanovništva čine Albanci, a ostale etničke zajednice su Turci, Srbi, Bošnjaci i Romi. Iz Prištine je posle NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. proterano oko 40.000 Srba, tako da u ovom gradu trenutno živi neznatan broj Srba. Rezolucijom 1244 UN , 1999.godine ovaj deo Srbije je stavljen pod medjunarodnu kontrolu kroz civilnu misiju UNMIK, a o bezbednosti se stara KFOR... Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine .Srbija, Rusija i veliki broj uticajnih zemalja osporavaju legitimitet proglašenja nezavisnosti i dalje smatraju Kosovo i Metohiju pokrajinom Srbije.
izvor:glassrbije
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
Prelep grad,
nijedan grad nije imao tako lepo korzo.Uvece bi se glavna ulica Marsala TITA zatvarala
za saobracaj i pocinjala bi setnja do kasno u noc,koliko je bilo bezanja sa zadnjih casova
samo da bi se izaslo na korzo.A u ove dane pred novu godinu,svo drvece duz korzoa
bilo bi okiceno sijalicama koje su isprepletane kroz grane izgledale kao da su sve zvezde
sa neba sisle medju njih.Eh da mi je da jos jednom prosetam....

Pozdrav za sve Pristince,gde god ih ima.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top