Prirodni lekovi

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Napravite sami: Lekovi iz prirode

Za većinu bolesti kože postoje lekovi iz homeopatske medicine, koji bolje i od kupovnih preparata rešavaju nastale tegobe. Otkrivamo kako da u kućnim uslovima napravite eliksir koji će vas rešiti neprijatnih simptoma.



Mast za lečenje hemoroida

Sastojci:

- 10g ekstrakta lišća i kore leske
- 10g lanolina,
- 25g masti od pupova crne topole

Sve sastojke sastavite i ostavite da prenoći. Mast nanosite na čistu kožu svaki put kada se setite.

Krema protiv lišajeva

Sastojci:


- 2 kašike seckanog lista belog jasena
- 4 velike kašike seckanog belog luka
- 6 kašika meda

Sve izmešajte, pa mažite i previjajte bolna mesta tri puta dnevno. Pre svakog mazanja obrišite lišaj mlakim čajem od kamilice. Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje deset dana.


Izvor: Bilje i zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prirodni lekovi za slomljeno srce

Ž. P. | 02. septembar 2010. 20:48/ Večernje novosti

Najbolji lek za "slomljeno srce" je vreme, ali tu su i prirodni lekovi za bolove koji nastanu kada ljubav prestane



POSLE raskida veze mnogi pate od "slomljenog srca". Najbolji lek za to je vreme, ali tu su i prirodni lekovi za bolove koji nastanu kada ljubav prestane.
* Nesanica je čest problem, a zbog anksioznosti i depresije koji prate ljubavne jade. Čaj od lavande, kamilice i korena valerijane će vas smiriti i pomoći vam da zaspite.
* Umor je posledica nespavanja, pa su vam za oporavk potrebni kofein i zob, u malim količinama.
* Mučnina je takođe čest pratilac. Toliko ste tužni da vam je muka. Mučninu smanjite uz pomoć đumbira. Ako ne možete da nabavite sirov, imate i onaj u kapsulama.
* Letargija. Niste ni za šta. Ne ustaje vam se iz kreveta, ne jede, ne pije, ne razgovara. Stanje će popraviti pravilna ishrana. Jedite bobičasto voće i tamnu čokoladu.
* I anksioznost je simptom slomljenog srca. Dobar lek za to je hrana bogata vitaminom B i omega-3 masnim kiselinama. Dakle, neka riba bude što češće na vašoj trpezi.







 
Član
Učlanjen(a)
22.05.2010
Poruka
138
Još samo da dodam da je posle raskida potrebno unositi antioksidanse (vit.A,C,E kao i selen,ginko,rutin...) jer bi to svakako mogli svrstati pod oksidativni stres.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Najbolji prirodni lekovi protiv štucanja

S media 04.03.2011 13:09

199261_a.jpg

Većina napada štucanja je bezopasna. Počinju naglo, obično bez očitog uzroka, a postoji nekoliko načina da se rešite ove napasti

Štucanje je nešto malo više od refleksa. To su ponavljani grčevi dijafragme prouzrokovani nadražajem frenikusa (dijafragmalnog živca) ili lutajućeg živca (nervus vagus) nakon kojih dolazi do brzog, bučnog zatvaranja glotisa (otvor između glasnica koji niveliše tok vazduha u pluća).

Većina napada štucanja je bezopasna. Počinju naglo, obično bez očitog uzroka, i obično prestanu sami od sebe nakon nekoliko sekundi ili minuta.

Štucanje mogu izazvati:

* prekomerni unos vazduha
* jedenje jako začinjene hrane
* pijenje vruće tečnosti
* prebrzo i prekomerno jedenje
* iznenadna uzbuđenja
* smeh, plač, vikanje ili druge intenzivne emocije
* iznenadna promena u temperaturi
* gazirana pića

Ređi, ali opasniji, uzroci štucanja, piše vasdoktor.com, uključuju nadražaj dijafragme zbog upale pluća, hirurškog zahvata na prsima ili želucu ili štetnim materijama u krvi (kao kod disfunkcije bubrega). Retko, štucanje nastaje kada tumor mozga ili moždani udar smetaju centru za disanje u mozgu. Ti ozbiljniji poremećaji mogu uzrokovati duge napadaje štucanja koje je teško zaustaviti. Višednevno štucanje je najverovatnije posledica virusnog oboljenja CNS-a. Javlja se u vidu malih epidemija, ali nije zarazno. Histerično štucanje pak je jedna od manifestacija histerije za koju nije sigurno da nema podlogu u organskom oboljenju viših centara.

Najbolji domaći lekovi kojima se zaustavlja štucanje deluju na dva principa. Jedan od načina je da se lutajući živac "preoptereti" nekim drugim nadražajem. Odnosno, lutajući živac signalizira mozgu da postoje važnije stvari od štucanja, pa ono prestaje. Ostale metode se temelje na činjenici da štucanje prestane kada se ugljen dioksid nakupi u krvi (zadržavanjem daha).

Ovde su neke proverene metode i lekovi za štucanje:

1. Zasladite štucanje
Preopterećivanje nervnih završetka u ustima slatkim ukusom moglo bi upaliti. Pojedite kašičicu šećera i nakratko šećer zadržite na jeziku. Ako nemate šećer – istu stvar probajte s sirćetom, limunom ili pak cuclajte svež đumbir.

2. Ništa ne čujem
Neki lekari preporučuju da stavite prste u uši kako biste zaustavili štucanje. Grane lutajućeg živca dosežu i u slušni sistem, pa biste stimulišući nervne završetke tamo mogli preusmeriti pažnju s štucanja.

3. Uplašite se

Za ovo znate sigurno već od malih nogu. Činjenica je da pali – jer će mozak preusmeriti pažnju sa štucanja.

4. Brzo pijte vodu

Gutanje vode remeti ciklus štucanja, što može umiriti živce. Grgoljanje vode ima isti efekat.

5. Povucite se za jezik
Plaženje jezika i povlačenje prstima za jezik može zaustaviti štucanje.

6. Golicajte se
Golicanje (škakljanje) mekog nepca pamučnom vaticom (štapićem za uši) može vam pomoći. No, upaliće golicanje po bilo kojem delu tela gde ste najgolicljiviji.

7. Zadržite dah
Začepite nos i zatvorite usta koliko god duže možete ili dok ne osetite da je štucanje prestalo. Još jedna varijacija je da glavu nagnete što je više moguće unazad i onda zadržite dah sve dok ne izbrojite do 10.

8. Dišite u kesicu
Disanje u papirnatu vrećicu deluje na istom principu kao metoda zadržavanja daha. Obe povećavaju količinu ugljen dioksida u krvi, a telo pokušavajući da se reši viška dioksida postaje preokupirano time, a ne štucanjem.

9. Uzmite neki antacid
Ova metoda može biti učinkovitija ako odaberete neki antacid koji sadrži magnezijum, jer taj mineral smanjuje iritacije i umiruje živce. Jedna ili dve tablete trebalo bi da reše problem štucanja.

10. Jedite polagano

Ako prebrzo jedete, verovatno nećete temeljno sažvakati hranu, a to može uzrokovati štucanjem. Brzopletim hranjenjem vazduh ostaje zarobljen između komadića hrane, što može nadražiti lutajući živac. Žvaćite svesno i polagano, pijte manje gutljaje kako biste "usisali" što manje vazduha.

11. Izbegavajte jako začinjenu hranu

Neki začini mogu iritirati sluznicu jednjaka i želuca. Oni takođe mogu uzrokovati da kiselina iz želuca prodre u jednjak. Višak kiseline može uzrokovati štucanje.

12. Umereno s alkoholom
Kao i začini, i alkoholna pića mogu izazvati istovremenu iritaciju jednjaka i želuca. I s vremenom, prekomerno konzumiranje alkohola može oštetiti sluznicu jednjaka.

Ako imate malu bebu kojoj se štuca, prst umočite u vodu s šećerom i dajte bebi da ga sisa nekoliko sekundi.

Ako patite od hroničnog štucanja, ili ako štucanje traje više od nekoliko sati, obratite se lekaru. Hronično i dosledno štucanje može biti znak ozbiljnijeg medicinskog problema, kao što su abdominalna distenzija ili srčani udar.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Prirodni lekovi protiv bolova

Ove namirnice vam mogu izlečiti bol, a sigurno ih imate u svojoj kuhinji...

4_zps858e983c.jpg


Zubobolja

Nežnim žvakanjem karanfilića olakšaćete zubobolju i upalu desni za samo dva sata. Karanfilić sadrži prirodni anestetik eugenol koji blagotvorno deluje na zubobolju. Ova namirnica dobra je i kod smirivanja nadutosti stomaka.

Ukoliko nemate karanfilić u kuhinji onda sigurno imate beli luk. Kada vas boli zub, verovatno ne razmišljate o neprijatnim mirisima ove namirnice. Beli luk sadrži alicin, koji se, kada prelomite čen otpusti i počinje da deluje kao antibakterijsko sredstvo. Zato, kada vas sledeći put zaboli zub, prelomite čen belog luka i stavite ga na bolno mesto.

Ranice u ustima

Nakon prehlade ili gripa veoma se često javljaju ranice u ustima koje mogu biti izuzetno bolne. Ali lek i za ovaj problem nalazi se u kuhinji. Mažite ih četiri puta dnevno medom i to sve dok ne nestanu. Med je učinkovitiji od lekova i to za čak 43 odsto. Med se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva.

Bol u mišićima

Đumbir sadrži jedinjenje koje se zove gingerols, a za koje su naučnici otkrili da sprečava proizvodnju hormona koji stvaraju osećaj boli. Za najbolju delotvornost ove namirnice, dovoljno je da se jednom dnevno u jelo ubaci jedna kašičica sušenog đumbira ili dve kašičice sveže iseckanog đumbira. Koliko je đumbir korisna namirnica govori i podatak da se takođe koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je takođe koristan protiv blagog kašlja i prehlade. Godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

Migrena

Naučnici savetuju da ukoliko imate problem sa migrenom, uz prepisan lek uvek popijete i šolju jake crne kafe. Kofein stimulira organizam da brže i bolje apsorbira tablete protiv bolova. Istraživanja su pokazala da kafa povećava delotvornost lekova protiv migrene za čak 40 odsto i više.

Bol u uhu

Verovali ili ne i kod bola u uhu najbolje pomaže dobro poznati narodni lek - beli luk! Dve kapi toplog ulja od belog luka (izgnječite češnjeve belog luka i pomešate sa uljem) nakapajte dva puta dnevno u bolno uho i terapiju ponovite tokom pet dana.

Naučnici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u ovoj namirnici (germanijum, selen, i sumporna jedinjenja) mogu da uništite desetine bakterija koje prouzrokuju bolove bolje od medicinskih lekova.

Bol u stopalima i problem sa uraslim noktima

Često vam urastaju nokti? Namirnica koja vam se sigurno nalazi u kuhinji i koju svakodnevno koristi vam može pomoći - SO. Naučnici sa univerziteta u Stenfordu savetuju da redovno potapate setopala u slanu toplu vodu. Ukoliko budete uporni ova bolna infekcija može da nestane u roku od četiri dana! Odnos soli i vode bi trebao da bude: jedna kašičica soli na jednu čašu vode. Temperatura vode može da bude i sobna, ne mora da bude pretopla, samo je bitno da ne bude hladna. U ovakav rastvor stopala držite oko 20 minuta, dva puta dnevno, sve dokse infekcija ne povuče.

Bolovi u leđima

Veoma jednostavan, ali i veoma ukusan način da se rešite neprijatnog bola u leđima jeste da jedete grožđe! Ukoliko dnevno pojedete samo jednu činiju grožđa, ono će opustiti krvne sudove i tako pospešiti protok krvi u oštećena tkiva leđa, i to čak u roku od tri sata. Protok krvi ključan je za oporavak leđa, te neka vam ne bude teško da pojedete svakog dana malo grožđa. Neće vam sigurno škoditi.

Problemi sa bešikom

Konzumiranje jedne činije borovnica dnevno bilo da su smrznute, sveže ili možda isceđene u sok smanuje rizik od infekcije mokraćnog sistema za čak 60 odsto. Borovnice su prepune tanina, biljnih jedinjenja koja su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u bešiki. Zato, ukoliko ste skloni problemima sa mokraćnim kanalima uključite borovnicu u vašu ishranu. Ako ništa drugo poboljšaće vaš imunitet.

Hronični bolovi

Da li ste čuli za kurkumu? Ovaj popularni indijski začin, je čak tri puta delotvorniji u ublažavanju bolov) od aspirina. Takođe, kurkuma može da pomogne da se ublaže hronični bolovi za čak 50 odsto kod ljudi koji se bore s artritisom. Poslednjih godina se dogodila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije su pokazale da ima protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko delovanje. Naučnici preporučuju da dodate 1/4 kašikice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do mesa ili povrća.

Razni bolovi

Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili hroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje mogu da vam olakšaju bol. Antocijanini, jedinjenja koja daju trešnji crvenu boju, imaju protiv-upalna svojstva i to 10 puta jača od aspirina. Pojedite bar 20 trešanja dnevno, bilo da su sveže, smrznute ili sušene i jedite ih sve dok vam bol ne prestane.

Izvor: Prva.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lekovi iz kućne apoteke (kuhinje)

Bolove, posekotine, opekotine, kašalj možete zalečiti kod kuće – koristeći biljke i hranu koje verovatno već imate pri ruci.

1_zps69ffaf2d.jpg

Za neke tegobe, lekove ćete pronaći u kuhinji



Soda bikarbona - lek za urinarne infekcije
Ukoliko imate infekciju urinarnog trakta, pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone sa 2,4 decilitara vode. Konzumiranje ovog leka svakodnevno povećaće alkalnost u bešici, što će bakterijama otežati razmnožavanje.

Đumbir - lek za mučninu
Grickanjem korena đumbira možete se rešiti mučnine. Brojne studije su dokazale da đumbir umiruje stomak i smanjuje osećaj mučnine i nagon za povraćanjem. Takođe, možete staviti đumbir u toplu vodu da odstoji nekoliko minuta, a zatim to popiti.

Hladan čaj - lek za manje opekotine
Čaj je bogat antioksidansima i fitonutrijentima, zbog čega je dobar saveznik kod manjih opekotina. Natopite krpu hladnim čajem i stavite ga na deo kože gde ste se opekli. Osim toga, hladne kesice čaja možete da koristite kako biste "skinuli" podočnjake ili otoke oko očiju. Takođe, tople kesice čaja od nane ublažavaju svrab očiju, naročito ako je uzrok alergija.

Aloja kad izgorite na suncu
Iz dela ove biljke iscedite gel i nanesite ga na opekotine od sunca. Gel od aloje ima antiinflamatorna svojstva, a takođe pomaže i kod iritacija na koži, kao što su akne.

Med - lek za kašalj, loš san, rane..
Ova hrana može vam biti višestruko korisna – osim što je i inače zdrav, med pomaže i kod kašlja, poboljšava kvalitet sna, koji bi inače bio isprekidan zbog kašlja. Med sadrži antibakterijske supstance i enzime, zbog čega pomaže kod zarastanja rana i umanjuje iritacije na koži

Nar - lek za dijareju
Koru nara možete staviti u ključalu vodu i tako napraviti čaj, koji pomaže kod dijareje i sličnih problema sa stomakom.

Tost i čaj - lek za trovanje
Prepečen tost i crni čaj pomažu u otklanjanju posledica trovanja hranom, tvrdi direktorka američkog Nacionalnog instituta zdravlje Džordžijana Donadio. Ona objašnjava da ova kombinacija hrane i toplog napitka neutrališe toksine u organizmu, zbog tanične kiseline koju sadrže.

Beli luk - lek za holesterol
Da biste održali nivo holesterola u granicama normale, jedite svakog dana po malo belog luka. Stručnjaci tvrde da ova namirnica pomaže i ljudima koji imaju visok holesterol, umanjujući ga za čak deset odsto.

Sok od trešanja - lek za zapaljenja i bolove
Ovaj sok umanjuje različite markere zapaljenja u organizmu, kao što je C reaktivni protein. Sok od trešanja takođe pomaže kod smanjenja bolova u zglobovima uzrokovanih artritisom, kao i kod upale mišića.

Izvor: Mondo
 
Natrag
Top