Pripremite decu za rano ustajanje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pripremite decu za rano ustajanje

Ovo poslednji čas da roditelji krenu sa ovim „programom“ jer za par dana kreću u školu

1.jpg
Decu treba postepeno privikavati na rano ustajanje

KAKO stručnjaci preporučuju da barem nedelju dana pre početka školske godine treba započeti postepeno privikavanje dece na rano ustajanje, to znači da je ovo poslednji čas da roditelji krenu sa ovim „programom“.
Prethodnih meseci deca su lenčarila, kasnije legala pa tako i kasnije ustajala.
Doktor Denis Rozen, iz Medicinskog centra za poremećaj sna u Bostonu, kaže da je na taj način mališanima poremećen unutrašnji bioritam, zbog čega im je teško da se preko noći vrate na staro.

On navodi nekoliko načina na koje deca, a naročito tinejdžeri, mogu da se prilagode ranom ustajanju i budu spremna za početak školske godine.

2.jpg

Važna je postepenost. Neka dete postepeno ustaje malo ranije i neka ranije odlazi u krevet.
Ovaj sistem preporučuje i američka Nacionalna organizacija za spavanje. Dakle, ako vreme ustajanja i leganja pomerite za samo nekoliko minuta, organizam se neće buniti.

Pridržavajte se rasporeda pomeranja odlaska u krevet i
ranijeg ustajanja od po nekoliko minuta svakog dana. Ričard Gelula iz Nacionalne organizacije za spavanje naglašava da je važno da se toga pridržavate i tokom vikenda, pa to znači da će i roditelji, da bi dali dobar primer, morati da ustaju ranije neradnim danima.
Ovaj stručnjak kaže i to da deca treba da se obuku, doručkuju i nastave sa dnevnim aktivnostima, a ne da se, nakon buđenja, izležavaju u pidžami ispred TV-a.

Budući
da sunce pomaže da probudimo unutrašnji časovnik, jer šalje signal mozgu da je vreme za buđenje i akciju, podignite roletne i pustite ga u sobu.


3.jpg

Kada je reč o ishrani, roditelji treba da zaborave na one male nezdrave navike koje su tokom raspusta umeli da priušte deci. Sa planom za ranije ustajanje, počnite da sprovodite i onaj o zdravoj ishrani, jer ona ima važnu ulogu u spavanju.
Denis Rozen savetuje da se iz ishrane izbace namirnice koje imaju barem malo kofeina (on može da se nalazi i u čokoladi), jer one mogu da poremete san.

Zaboravite i na popodnevni dremež
, naročito posle ručka, jer kada ponovo budu sela u školsku klupu, deca neće imati vremena za to. Osim toga, deca će, ukoliko budu spavala popodne, teže zaspati uveče.

Izvor: Večernje novosti



 
Natrag
Top