Pripreme za nastavu-čas

Član
Učlanjen(a)
10.12.2009
Poruka
3
Pošto sam prosvjetni radnik, interesuje me mišljenje kolega o pripremanju za nastavu.Koliko je ono opravdano i potrebno.Da li moramo toliko da se iscrpljujemo radeći pisane pripreme umjesto da se stvarno pripremamo za nastavne jedinice na najbolji način koji mi sami smatramo da treba.
Koliko se ko i kako u drugim sredinama priprema za nastavu?Volio bih da razmijenimo mišljenje o tome i da eventualno pomognemo jedni drugima oko toga.Da li ima gdje gotovih priprema za pojedine predmete, kao za biologiju npr.
Kod nas u BiH,Brčko, moramo pisati pripreme za svaki čas.Zamislite jednog nastavnika koji radi sa 6 ili 8 različitih programa, koliko mora priprema da napiše.Za razliku od njega ima nastavnika koji rade sa jednim ili dva programa, pa možete zamisliti koliko on manje piše priprema, a svi primaju istu platu.
40-časovna radna nedelja ne može biti ista za one koji rade sa 6-8 časova i onih koji rade sa 2 programa.Za pripremanje se daje 30 minuta za jedan čas, pa Vi sad vidite koliko će neko da piše priprema, a dobiće istu platu kao i onaj sa dva programa.Može da napiše 5-6 priprema nedeljno, a neko će da napiše 20 priprema nedeljno, jer nema paralelnih odjeljenja.Za početak ove teme je dovoljno.Pozdrav svim prosvjetnim radnicima koji će se uključiti u ovu temu, a takođe i onima koji će ovo pratiti i eventualno dati neke sugestije.S poštovanjem!:vorred:
 

AAL

Član
Učlanjen(a)
22.02.2011
Poruka
1
Draga kol.piperci nije mi bas najjasnije ko pise 7-8 a ko 2 pripreme, mislite ucitelji i nastavnici?
 
Član
Učlanjen(a)
09.10.2009
Poruka
6
Pozdrav,
mi u našoj školi isto moramo da pišemo više priprema jer nemamo paralelna odeljenja, onaj ko predaje stručne predmete ima ponekad i do 10 programa. Problem je to što se i smerovi stalno menjaju i taman uradiš jedno pa moraš drugo. Mnogo je lakše onima koji predaju opšte predmete jer im se program godinama ne menja, i učiteljima koji dobijaju od izdavača gotove pripreme pa ih samo prilagođavaju svojim potrebama. Plus u priprema i izvođenju nastave nije preporučljivo da bude zastupljen frontalni oblik nastave nego za svaki čas moraš da osmišljavaš neku aktivno orijentisanu metodu.
 
Natrag
Top