Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Prince

125Prince.jpg


Prince Roger Nelson je jedan od najkontraverznijih i najboljih muzicara 20tog veka. Prince je rodjen 7. juna 1958. u malom mestu Chanhasen pored Mineapolisa u drzavi Minesota. Ime Prince je dobio po nazivu jazz trija kojim je rukovodio njegov otac John.

Sa 7 godina je naucio da svira klavir. Prva kompozicija koju je naucio da svira na klaviru bila je iz tada popularne serije "Betman" . Interesantno je da će baš on uraditi muziku za Tim Robinsonov hit film iz 1989 "Batman". Ipak Princovi apetiti se ne zadovoljavaju samo na sviranju klavira i on ubrzano uci da svira gitaru ,bubanj,bas. Već u tinejdzerskim godinama Prince svira sve te instrumente na profesionalnom nivou. Prince je bio jedan od retkih klinaca koji je znao da svira gitarski solo iz pesme "Sunday in the park" sastava "Chicago" i samim tim uzivao postovanje lokalnih muzicara .

Tinejderske dane mladi Prince provodi u cestim svadjama sa ocem Johnom samim tim učestala su njegova bekstva od kuće. Prince je živeo u podrumu kod svog prijatelja Andre Andersona sa kojim je osnovao bend koji je mahom svirao instrumentale. Bend se zvao "Gran Central".

Pri kraju srednje škole dobija ponudu od Isaac Hayes-a(poznatog po legendarnoj numeri za film "Shaft ",mladjim generacijama jos poznatiji kao kuvar iz animirane serije "South Park")da bude clan Isaacovog sastava. Ipak Prince odbija ponudu. Ubrzo po okoncanju skole odlazi sa lokalnim menagerom Owen Husney u Nju Jork u nadi da ce se njegovi demo snimci dopasti velikim diskografskim kucama. Jedini Princov zahtev bio je da on bude sam sebi producent. Diskografska kuca "Warner Brothers Records" se zainteresovala za mladog umetnika i pristali su da Prince samostalno producira svoj album ali tek nakon sto su Wornerovi rukovodioci preruseni u cistace proveli dan u studiju dok je Prince snimao i miksovao muziku . Uverivsi se da Prince zna sta radi dobio je potpunu slobodu nad svojim projektom,samim tim Prince je postao jedan od najmladjih producenata u istoriji muzike.

U vreme produkcije albuma "For You"1977 Prince je imao samo 19 godina. album "For You" se pojavio u zimu 1977 na americkom trzistu. Album nije postigao neki veci uspeh,ipak sa njega se iznedrio prvi Princov hit"Soft And Wet". drugi Princov album izlazi 1979. i postize prvi veci uspeh.Album je dostigao platinasti tiraz prodavsi se u milion primeraka. Album je nosio naziv"Prince" predstavljao je miks razlicitih stilova pocev od popa preko hard roka,soula i funka naravno. Album je doneo r'n'b hit "I Wanna Be Your Lover". za potrebe mini turneje prince organizuje prateci sastav Gayle Chapman-klavijature, Met Fink-klavijature, Andre Cymone Anderson-bas, Dez Dikerson -gitara i Bobby Z bubanjevi. Prince odlazi na turneju kao predgrupa funk muzicaru Rick Jamesu (poznat po hitu "Super Freak" koji je semplovao M.C. Hammer za potrebe pesme Can't touch this"). Treba napomenuti da iako predgrupa Prince kod publike prolazi znatno bolje nego glavna atrakcija Rik.

Ubrzo Prince pocinje pripreme za svoj treci album. Kao po obicaju Prince sve instrumente i vokale snima sam. Album Dirty Mind pojavio se 1980. Album nije postigao veci uspeh . Mozda je to zbog cinjenice da su sve pesme posvecene seksualnim perverzijama i zbog toga su bile zabranjene na vecini radio stanica. Ipak sa ovim albumom Prince pravi svoje prvo malo remek delo i tu se prvi put javlja Princov originalni zvuk zvani "Minneaplis Sound" muzika je bila mesavina funka i punka.

Slececi album "Controversy" ne predstavlja znacajniji pomak u zvuku. Princov sastav je napustila Gayle zbog toga sto nije mogla da uskladi svoja verska ubedenja sa Princovom muzikom nabijenom jakim erotskim impulsima. Sastav je napustio i Andre Cymone,Princov basista i dugogodisnji najbolji prijatelj. Prince iste godine dozivljava fijasko kada se kao predgrupa pojavio na koncertu britanskog sastava "Rolling Stones".

1982. pojavljuje se novi Princov album futuristickog naziva "1999" Prince postaje velika zvezda i ujedno i prvi crni umetnik pored Jimi Hendrixa i Michael Jacksona cije spotove je emitovao novoosnovani MTV. Hitovi sa albuma su "Little Red Corvette" i naslovna numera 1999. Ipak niko nije bio spreman na ono sto je usledilo, Prince snima film i album "Purple Rain" i 1984 dobija oskara za najbolju muziku. U isto vreme Prince je imao broj 1 album,hit singl i film. Tako nesto pre njega uspeli su samo Frenk Sinatra i Elvis Prisli. Hitovi sa albuma su naslovna numera Purple Rain, When Doves Cry, Lets Go Crazy. When Doves Cry je prva numera crnog izvodjaca koja nije imala bas liniju. Samim tim izazvao je muzicku revoluciju i presedan. Purple Rain je Princov najprodavaniji albumi jeadan od najprodavanijih album svih vremena.

Prince odlazi na veliku turneju sa svojim sastavom Revolution. Iako na godinu i po dugoj iscrpljujucoj turneji Prince je vec 1985. izbacio novi album. Album "Around The World In A Day" predstavlja totalno drugacije muzicko resenje ,muzika je psihodelicna pod uticajem kasnijih radova The Beatles. Na krilima mega popularnog "Purple Rain", "Around The World" donosio i hit singl "Raspberry Berret". I prodaje se u 2 miliona primeraka.

1986. Prince dozivljava fijasko sa albumom "Parade" i novim filmom "Under The Cherry Moon". Ipak album donosi Princov najveci megahit "Kiss". "Kiss" donosi Princu Grammy nagradu. "Kiss" je minimalisticki funk sa jednostavnim aranzmanom,bez basa,zasnovan samo na ritam masini Princovoj funk gitari i falseto vokalu.Septembra 1986 prince raspusta sastav "The Revolution".

1987. prince izdaje album "Sign Of The Times" njegov kriticki najprihvaceniji album. Album karakterise zaokret ka organskom zvuku u dobrom delu pesama. Album ne postize neki veci uspeh kao ni naredni Lovesexy iz 1988 godine.

1989. Prince na poziv rezisera Tim Burtona i insistiranje glumca Jack Nikolsona radi muziku za mega hit film "Betmen". U isto vreme ima ljubavnu aferu sa glavnom glumicom iz filma Kim Besinger. Album sa muzikom iz filma "Betmen" iako donosi pad u kvalitetu postaje najveci Princov hit u zadnjih par godina. Razloge u tome treba traziti u uspehu samog filma.

1990. donosi novi neuspeh sa filmom i albumom "Graffiti Bridge" koji je trebalo da predstavlja nastavak filma "Purple Rain". Te iste godine Prince saradjuje sa Madonnom na njenom albumu "Like A Prayer" . Iste godine Sinejd O Konor postize ogroman hit sa Princovom pesmom ,"Nothing Compares To You". 1991 donosi ekspanziju hip hop muzike i Prince po prvi put pravi muzicki kompromis .Osniva sastav "New Power Generation" koji ima i repera u sastavu. Album "Diamonds And Pearls" postize veliki uspeh sa hitovima "Gett Off", "Cream", "Diamonds And Pearls".

Sledeci album nazvan po simbolu koji predstavlja musko zenski korteks postize solidan uspeh i donosi hit Intrigantnog naziva "Sexy Mother Fucker". Iste godine Prince potpisuje ugovor sa "Warner Brothersom" kojim mu oni isplacuju neverovatnih 100 miliona dolara.

1993. Prince se odlucuje na radikalni potez. Prestaje da se sluzi imenom Prince i umesto tog imena sluzi se simbolom koji predstsvlja musko zenski korteks. Razlog za to je sukob sa diskografskom kucom oko vlasnistva na master snimcima Princovih pesama kao i sve cesce mesanje "Worner Brothersa" u Princove projekte. Prince odbija da izdaje nove albume. Umesto toga on Warneru prosledjuje stare neobjavljene pesme za koje se suska da ih ima preko 1000.

1994 izlazi album neobjavljenih snimaka "Come" koji je najslabije prodavan Princov album ikad. Na albumu stoji "Prince 1958-1993". Sledece godine na Princovom obrazu se cesto moze videti Rec Rob. Svojim eksentricnim ponasanjem Prince utice da veliki deo njegove publike izgubi interesovanje za njega. Ipak te 1994. godine Prince izdaje singl The Most Beutiful Girl In The World i postize ogroman uspeh. Ohrabren tim uspehom izdaje album "Gold Expiriance" koji zbog slabe marketinske podrske ne postize veci uspeh kao ni album "Chaos And Disorder" iz 1996 .

1996. izdaje album "Eamcipation" koji se prodaje u milionskom tirazu. Iste godine zeni se sa pratecom igracicom iz svog benda Mayte Garcijom. Prince slececi album izdaje 1999 "Rave In2 The Joy Fantastic". Album postize osrednji i donosi manji hit "The Greatest Romance "

2000. godine je istekao Princov ugovor sa "Warner Brothers". On ponovo pocinje da se sluzi svojim imenom i razvodi se od Mayte.

2001. donosi princov najbolji album u muzickom smislu "The Rainbow Children". Rainbow Children predstavlja fuziju Jimi Hendrixa, Santane, Steve Vai-a i Miles Daviesa. Album dostize kultni status i do danasnjeg dana predstavlja najbolje Princovo ostvarenje. Iste godine stupa u brak sa Mannuelom Testolini.

2004. Prince se vraca u zizu javnosti svojim nastupom sa Beyonce na dodeli gremi nagrada. Iste godine izdaje uspesan album Musicology i na istoimenoj turneji ostvaruje prihod od 96 miliona dolara ! Iste godine Prince je postao clan rokenrol hola slavnih . Na svecanosti povodom prijema u rokenrol hol slavnih svira sa Tom Petijem,sinom Dzordza Harisona i Harisonovim pratecim bendom u cast preminulog Bitlsa. O gitarskom solu koji je prince odsvirao te veceri u pesmi "While My Guitar Gently Weeps" Prince se vraca u orbitu najboljih svetskih gitarista gde mu je svakako i mesto.

2006. Prince je objavio album "3121".Trenutno nastupa u Las Vegasu.
Trivia:prince je napisao mnostvo pesama za muzicare kao sto su Ray Charles, Joe Cocker, Kenny Rogers, Miles Davies, Chaka Khan, Celine Dion, Madonna i mnogi drugi. Prince je objavio i nekoliko jazz fusion albuma pod imenom Madhouse .Instrumentalni jazz fusion album "News" je nominovan za gremi nagradu 2004. godine. Sa Princovim pesmama broj jedan hitove su imali Chaka Khan sa i Feel For You Bangles-Manic Monday Sinead O Connor :Nothing Compares To You.

Izvor: Wikipedia

 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Preminuo legendarni Princ
Legendarni muzičar Princ preminuo je u 58. godini života na svom imanju, potvrdio je njegov publicista za agenciju AP.

Izvor:B92
Foto: Getty Images
Policija je saopštila da istražuje smrt osobe na imanju na kome se nalazi studio čuvenog muzičara, ali lokalna šerifska služba nije želela da potvrdi identitet preminulog muškarca čije je telo pronađeno.

Kako prenosi Rojters, telo je pronađeno u Minesoti, u domu Princa Rodžera Nelsona, kako je puno ime jednog od najuticajnijih muzičara u poslednje tri decenije.

23081657357190c17ea6e8415875415_v4_big.jpg

Foto: Getty Images
Vest da je u pitanju Princ prvi je objavio američki sajt TMZ, koji je svojevremeno prvi izvestio i o smrti Majkla Džeksona.

Princ je primljen u bolnicu prošle nedelje, nakon što mu je pozlilo u avionu, koji je morao prinudno da sleti u grad Molin, u američkoj državi Ilinois. Pušten je iz bolnice par sati kasnije, a novinarima je rekao „da ima težak oblik gripa“. No, i pored toga, održao je koncert sledećeg dana.



Princ je rođen u Mineapolisu u Minesoti 1958. godine. Od ranog detinjstva je pokazivao ljubav ka muzici, a prvu pesmu je napisao već sa sedam godina.

Nedugo nakon što je kao devetnaestogodišnjak sa svojim rođakom osnovao bend 94 East i snimio prvi demo snimak, uskoro se upustio u solo karijeru. Prvi album je objavio 1978. godine, a već sa drugim „Prince“ je doživeo veliku popularnost, ponajviše zahvaljujući singlovima „I Wanna Be Your Lover“ i „Why You Wanna Treat Me So Bad?“.

U međuvremenu je postao ikona pop muzike, održao je na hiljade koncerata, a njegovi albumi su se prodali u tiražu od preko 150 miliona primeraka. Eksperimentisao je sa mnogim žanrovima: od popa, fanka, džeza, bluza, roka, hip hopa, sve do elektronike.



[raw]<iframe src="https://player.vimeo.com/video/147892489" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>[/raw]


Prince - When Doves Cry from Radio 80's Best on Vimeo.


Foto: Gettyimages
Poznat je po sukobu sa diskografskim izdavačem Vorner Bros, zbog čega je dugo na obrazu imao napisanu reč „slave (rob)“, a nekoliko godina se predstavljao nacrtanim simbolom, umesto imenom Princ.

Među njegove najveće hitove se ubrajaju "Purple Rain", "Kiss", "When Doves Cry", "Cream", "Little Red Corvette", "1999" i "The Most Beautifull Girl in the World".

Tokom karijere, osvojio je čak sedam Gremi nagrada, Zlatni globus, a za pesmu "Purple Rain" je dobio Oskara.

Poslednji album „Hit n Run“, 39. po redu, objavio je u decembru prošle godine.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
[raw]<iframe src="http://rd3.videos.sapo.pt/playhtml?file=http://rd3.videos.sapo.pt/or8meREJZkc60J4Hn1Zs/mov/1" frameborder="0" scrolling="no" width="640" height="360" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen ></iframe>[/raw]




Bugi hvala puno,samo sam ovu stvar od njega voleo.......
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Svirao kao Hendriks, pisao kao Dilan, rušio kao Bouvi
Legendarni Prins preminuo je u 58. godini života, a mnoštvo njegovih kolega i drugih javnih ličnosti oprostilo se na Tviteru od čuvenog muzičara.

Izvor: B92
7054352995719168e4bd8a318981378_v4_big.jpg
Foto: Gettyimages
Britanski pisac Toni Parsons napisao je da je Prins “plesao kao Fred Aster, svirao gitaru kao Hendriks, pisao pesme kao Dilan i rušio barijere kao Bouvi”.

Pevač Bili Ajdol napisao je za Prinsa da je bio veliki talenat, dok je muzičar Boj Džordž napisao da je ovo “najgori dan ikada”.

Pevačica Keti Peri napisala je da “svet izgubio mnogo magije”, dok je pevač Nik Lašej naveo da je šokiran vestima.

Glumac Semjuel L. Džekson naveo je da je smrt Prinsa veliki gubitak za sve.

Glumac Antonio Banderas osvrnuo se na jednu od pesama čuvenog Prinsa i napisao da je "ljubičasta kiša" postala "ljubičasta suza".

Američki reditelj Spajk Li objavio je na profilu na Instagram fotografiju na kojoj je s preminulim muzičarem na kojoj je naveo da je Prins imao odličan smisao za humor.
Na Tviteru se oglasila i čuvena komičarka i voditeljka Elen Dedženeris koja je navela da je Prins bio “veći od života”.

Povodom smrti pevača oglasili su se i kantri muzičar Blejk Šelton, pevačica Demi Lovato, glumica Keri Vošington.

...itd....sve sa Twitera
 
Natrag
Top