Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
22
Boranija sa paradajzom

Potrebno je : 1. 1 kg boranije,
2. 1/8 L mesne supe (od kockice),
3. malo đumbira,
4. 100 g dimljene slanine,
5. 1 kašikica maslaca ili margarina,
6. 2 glavice crnog luka,
7. 500 g paradajza,
8. malo soli i bibera.


Pripremiti boraniju (očistiti, oprati i izlomiti na manje komade) i pirjaniti je u mesnoj supi sa začinima oko 25-30 minuta. U posebnom sudu propržiti kockice slanine. Dodati maslac. Pržiti kolutove luka dok ne dobiju svetlomrku boju. Dodati paradajz oljušten i isečen na režnjeve. Odliti tečnost iz kuvane boranije. Mešajući dodati slaninu, luk i paradajz. Posoliti i pikantno pobiberiti.
Servirati uz šnicle ili pečenje. Za 4 porcije.


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prokelj sa prelivom od slanine

Potrebno je : 1. 1 kg prokelja,2. 2 glavice crnog luka,3. 1 kašikica sušenog mešanog začina,4. malo mlevenog belog bibera5. malo soli,6. 75 g dimljene slanine,7. 20 g brašna.

Očistiti prokelj, skinuti spoljne listiće i oprati ga. Oljuštiti luk i iseći ga na kockice. Prokelj pirjaniti sa lukom, sušenim mešanim začinom, muskatom, biberom, solju i 1/4 L vode 20 minuta. Malo istopiti slaninu i propržiti je. Izvaditi. U rastopljenu mast dodati brašno i malo ga zapeniti. Dodati 1/8 L hladne vode i vrelu tečnost u kojoj se pirjanio prokelj. Kuvati 5 minuta.
Izmešati sa prokeljom i začiniti. Posuti reš isprženom slaninom.
Svaka od 4 porcije sadrži oko 250 kalorija.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ragu od povrća "Ratatouille"

Potrebno je za 4 osobe : 1. 3 krumpira srednje veličine,
2. 4 mlada zucchinija,
3. 3 patlidžana srednje veličine,
4. 3 mesnate zelene paprike,
5. 2 glavice luka srednje veličine,
6. 750 g zrelih rajčica,
7. ulje, sol, papar.


Najprije pripremimo patlidžan : operemo ga, ogulimo plastičnim ili drvenim nožem, isiječemo na kolutove, posolimo i stavimo u cijediljku da se gorak sok ocijedi (oko pola sata). Očistimo, zatim operemo i ostalo povrće, luk i papriku isiječemo na kolutove, krumpir i zucchini (ne gulimo !) razrežemo na kocke, rajčicama ogulimo i odstranimo sjemenke. Na malo ulja popržimo luk, dodamo povrće (osim rajčica), posolimo, popaprimo po ukusu, poklopimo, povremeno promiješamo. Pirjamo na laganoj vatri.
Rajčice izgnječimo ili izmiješamo, prelijemo povrće, a poklopac ne vratimo sasvim, ostavimo
mali otvor da se oslobodi višak pare. Naime, ragu ne smije biti suviše čorbast, ni suviše suh. Kada povrće omekša, dosolimo i popaprimo. Odličan je prilog i kada je topao i kada je hladan, uz naravne odreske, meso s roštilja, odnosno kuhana mesa.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brokoli sa sosom od cheddar sira

Brokoli sa sosom od cheddar sira

Sastojci:
500 g brokolija,4 kašike putera,1/4 šolje brašna,2 šolje hladnog mleka,muskatni orah,200 g rendanog cheddar sira,so po ukusu

Priprema:
Brokoli razdelite na cvetiće i obarite u slanoj vodi sa kašičicom sirćeta (da bi zadržao boju). Za sos zagrejte 4 kašike putera, dodajte brašno, malo propržite, ali vodite računa da ne potamni. Dodajte mleko, malo po malo (jako je važno da mleko bude hladno), i sve vreme mešajte zicom. Dodajte malo muskatnog oraščića i rendan sir, dobro promešajte, po potrebi posolite i prelijte preko barenog brokolija.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gratinirano povrće

Gratinirano povrće

Sastojci:
,1 glavica karfiola,400 g šargarepe,250 g svežeg spanaća,2 dl kisele pavlake,1/2 šolje sveže naribanog parmezana,so, biber,1 kašičica šećera,2 kašičice sirćeta,puter

Priprema:

Karfiol razdelite na cvetiće i operite. Šargarepu oljuštite i isecite na krupnije komade. Spanać operite. U šerpi zagrejte posoljenu vodu, pa stavite šargarepu da se
bari. Nakon 10 minuta ubacite kašičicu šećera, dve kašičice sirćeta i karfiol. Kuvajte 10 minuta, pa ubacite spanać i isključite. Povrće dobro ocedite, pa mu dodajte pavlaku i parmezan. Sve preručite u vatrostalni sud podmazan puterom, pa zapecite u zagrejanoj rerni 20-25 minuta.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ragu od povrća

Ragu od povrća

Sastojci:


  • 500 g tikvica
  • 500 g plavog patlidžana
  • so
  • 2 crvene paprike
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike, a može i slatka, po ukusu
  • 4 paradajza
  • sok od 1 limuna
  • 4 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Plavi patlidžan iseći na kockice, staviti u cediljku, posoliti i ostaviti 30 minuta da stoji (da ne bude gorak). Papriku iseći na kockice. Tikvicu, luk i beli luk sitno iseći. Rernu zagrejati na 200°C. Plavi patlidžan dobro ocediti. Sve sastojke staviti u posudu, dodati ulje i začine, promešati, poklopiti i na srednjoj temperaturi krčkati 30 minuta. Paradajz iseći na kockice i dodati. Još 20 minuta krčkati u rerni. Dodati peršun i limunov sok, promešati i ohladiti.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rižoto sa povrćem

Rižoto sa povrćem

Sastojci:
300 g mladog pasulja,200 g pirinča,100 g mladog graška,100 g kukuruza šećerca,2 šargarepe,2 crvene paprika ,3 glavice crnog luka ,300 g suve slanine,2 paradajza,1 kocka supe,100 g parmezana ,1 dl crvenog vina ,peršunov listso, biberPriprema:
Na ulju propržite sitno iseckan crni luk i slaninu, a zatim dodajte sve povrće, pa dinstajte. Dodajte pirinač, vino, kocku supe, pa nalijte vodom. Dinstajte na tihoj vatri dok pirinač ne omekša. Gotovo pospite parmezanom i seckanim peršunom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brokoli sa kukuruzom

Brokoli sa kukuruzom

Sastojci:


  • 500 g brokolija
  • 250 g kukuruza(šećerac)
  • biber i so po ukusu
  • aleva paprika
  • 1 kašika putera
Priprema:
Brokoli i kukuruz prokuvajte da omekšaju i ocedite. Povrće propržite na zagrejanom puteru, začinite i poslužite sa pavlakom ili po želji.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ratatouille

Ova lepa kombinacija svežeg povrća dolazi iz južne Francuske. Pri spremanju treba povesti računa o tome da ovo nije sos i da ne treba da bude jako tečno ili homogenizovano. Svako povrće treba da sačuva svoj "identitet", pa ga zato treba iseckati krupnije.

Sastojci za 6 porcija

2 krupno seckane glavice crnog luka
2 sitno seckana čena belog luka
2 patlidžana (plava paradajza)isečena na kolutove
3 manje tikvice isečene na kolutove
1 crvena paprika isečena na krupnije komade
1 zelena paprika isečena na krupnije komade
4 paradajza
1 kašika svežeg bosiljka, krupno sečenog ili iscepkanog
so i biber
peršun

Priprema

Patlidžan i tikvice staviti u đevđir, posuti sa šolju, pritisnuti tanjirom i nečim teškim(ja koristim ciglu (!) umoranu u alu-foliju) i ostaviti 1 sat da izađe sva tečnost i nestane gorčine. Paradajz zaroniti u vrelu vodu 1 minut, pa oguliti, izvaditi seme i iseći krupno. Na tišoj vatri pržiti luk i beli luk 10 minuta. Kad omekšaju dodati papriku. Posušiti tikvice i patlidžan, pa i njih dodati ostalom povrću zajedno sa bosiljkom, malo soli i bibera. Dinstati 30 minuta na tihoj vatri, poklopljeno. Sipati paradajz i dinstati još 15 minuta nepokriveno. Služiti sa malo peršuna.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Paprike punjene krompirom i pirinčem

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM I PIRINČEM

Sastojci za 5 porcija
10 žutih većih paprika
1 glavica luka
8 većih krompira
1 kesica riže
kajmaka 0,5 kg ,biber
vegeta


Priprema
Izrendati krompir, iseći sitno luk i to propržiti na ulju. Kad krompir porumeni dodati skuvanu rižu i kajmak. Dodati vegete i malo bibera. Sa tim filom filovati paprike i staviti da se peku 30-40 min. Pred kraj izvaditi tepsiju i paprike premazati kajmakom i zatim ponovo par min. peći.
Izvaditi da se ohlade, možete ih jesti tople, a i hladne su mnogo ukusne. Prijatno!
 
Natrag
Top