Priče birane srcem

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
GLUMICE RADA ĐURIČIN I VJERA MUJOVIĆ OBILjEŽILE PRVU "NEODOLjIVU NEDJELjU" U PODGORIČKOJ GRADSKOJ KNjIŽARI

Priče birane srcem

Izvor: Dan 17-11-2010

Prvu "Neodoljivu nedjelju" u podgoričkoj Gradskoj knjižari obilježila je kamerna predstava "Čovek čoveku", koju čine priče velikana srpske pisane riječi, od nobelovca Ive Andrića, Branka Ćopića, Bore Stankovića do Isidore Sekulić i Mome Kapora. Priče poput Ćopićeve "Bašte sljezove boje", Andrićeve "Žena na kamenu" i mnoge druge, uz prateće efekte i note "Između jave i sna" Bore Dugića, pred brojnom publikom dočarale su glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović.
Gostovanje Rada Đuričin sa mladom partnerkom, u podgoričkoj Gradskoj knjižari, bila je prilika za razgovor sa našom poznatom i priznatom glumicom.
Predstavu "Čovek čoveku" čine priče koje je izabrala upravo Rada Đuričin. Iako nije bilo nimalo lako odabrati koje uvrstiti u predstavu, ona je imala samo jedan kriterijum. Pisci koji su zastupljeni u ovoj predstavi, njoj su naročito dragi.
- Volim ove pisce i smatrala sam da pitanja i razmišljanja tih autora i priča koje smo ispričale mogu da dotaknu sve nas. Počevši od nas koje ih govorimo do onih koji nas gledaju. Mislim da nisam pogriješila u izboru pisaca i priča, kazala je Rada Đuričin.
Prilikom priprema za ovu predstavu i biranja priča, nije imala na umu određenu generaciju publike, jer smatra da ne postoji nikakav jaz između generacija.
- To su opšta pitanja naših egzistencija bez obzira da li se radi o mladima ili ne. Naravno, svako vrijeme donosi neke nove stvari - probleme, ali oni su više tehnološske prirode. Ono što je suštinski, što čini čovjeka čovjekom, ono je zajedničko uvijek, svima, kroz sve generacije. Kao što je rekao Ivo Andrić: Možda je u tim pričanjima sadržana istorija čovječanstva, jer bez obzira da li priče pričaju o vremenu sadašnjem ili prošlom, oni govore o problemima čovjeka. Kako biti čovjek. Tim pitanjima kako biti čovjek smo svi obuzeti, počevši od onog mladog čovjeka, do najstarije. Sada radim Čehova u Beogradu, istovremeno smo svi ispunjeni jednom stvari koja je zajednička svim generacijama - nadom u bolje sjutra, istakla je Đuričin. Glumica otkriva da je, prilikom odabira ovih priča, kao svoju partnerku od početka vidjela Vjeru Mujović, sa kojom sarađuje po drugi put na predstavi.
- Pravila sam odabir za nju i za sebe. To se vidi i po tome kako sam podijelila tekstove. Da budu što bliži njoj. Nije to neka važna stvar, ali za ovakvu vrstu predstave, ali u svakom slučaju mislila sam na nju od samog početka, kaže Đuričin. Iako iza sebe ima mnoštvo uloga na "daskama koje život znače" i televiziji, Đuričin otkriva da je bilo i rola koje je željela da odigra, ali da joj se nije pružila prilika. Među njima je uloga u nekom od komada rađenih po Čehovu.
- Nikada nisam igrala Čehova, a jako sam to željela. Još na prijemnom ispitu za Akademiju, sugerisali su mi da to bude neki repertoar u kojem ću se najbolje osjećati. Prošao je praktično cijeli život i evo tek sada sam dobila ulogu u komadu po Čehovu, zahvaljujući Ivani Vujić, rediteljki koja je odlučila da glumice, da ne kažem stare, nego sa velikim iskustvom, igraju mlade osobe, odnosno tri sestre Čehovljeve. Tako da eto Branka Petrić, Ružica Sokić i ja igramo tri sestre, otkriva Đuričin. Mada iza sebe ima dosta staža u glumačkom poslu, Rada Đuričin osjeća istu strast prema svom poslu, kao i kada je tek počinjala. Kaže da je čovjek sigurniji poslije mnogo godina na sceni, ali...
- Naš posao je takav da, u susretu sa novim zadacima, imamo i novi ispit. Uvijek postoji doza nesigurnosti. Da li je možda malo manja, nadam se da jeste. Ipak su nesigurnosti, velika muka, kaže ona. "Neodoljiva nedjelja" u Gradskoj knjižari je akcija koja će pružiti priliku poštovaocima pisane riječi da, pored popusta na omiljene naslove, uživaju i u brojnim drugim kulturnim dešavanjima, a biće im priređena i brojna iznenađenja. D.D.P.

Dolazi Petar Božović

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac kazao je da je saradnja sa Gradskom knjižarom počela prošle nedjelje kada je u Podgorici gostovala spisateljica Milena Marković, a predstava "Čovek čoveku", predstavlja uvod u dalje zajedničke projekte koji će biti organizovani u Gradskoj knjižari.
- Najmanje jednom mjesečno sa našim pokroviteljem kompanijom "M:tel" priuštićemo ovakvo gostovanje, kamerne predstave poput ove ili će gosti govoriti o svojoj poeziji ili prozi. Ono što možemo da najavimo jeste da 28. novembra dolazi Petar Božović. Predstava je posvećena knjizi, a ova godina je u znaku knjige i tako će biti do proljeća - istakao je, između ostalog, ambasador Lutovac.

Natrag