Šta je novo?

PRESEDAN ZBOG SKANDALA Ove godine BEZ Nobelove nagrade za književnost

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.859
PRESEDAN ZBOG SKANDALA Ove godine BEZ Nobelove nagrade za književnost


Švedska akademija je odlučila da ove godine ne bude dodele Nobelove nagrade za književnost nakon otkrića seks skandala.

U saopštenju je navedeno da je ta odluka doneta usled smanjenog poverenja javnosti u Akademiju.

Ovo je prvi put da dodela Nobelove nagrade za književnost bude preskočena još od 1943. godine.

Kako je saopšteno, nagrada će biti dodeljena tek 2019. godine.

- Švedska akademija je odlučila da odloži dodelu Novbelove nagrade za književnsot 2018. godine, sa namerom da je dodeli 2019. godine...Kriza u Švedskoj akademiji je teško naškodila Nobelovoj nagradi. Ova odluka ističe ozbiljnost situacije i pomoći će da se očuva dugogodišnja reputacija Nobelove nagrade. Ništa od ovoga neće uticati na dodelu Nobelove nagrade 2018. u ostalim kategorijama - navedeno je u saopštenju.

Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost, priznala je da su u javnost unapred procurela imena nekih od ranijih dobitnika nagrade i obećala da će promeniti pravila, koja se odnose na njeno funkcionisanje.

Akademija, takođe, tvrdi da se u okviru te institucije nije znalo za navodno seksualno neprimereno ponašanje muškarca, koji je oženjen jednom od članica Akademije, što je izazvalo kontroverze.

Skandal je izbio kada je 18 žena javno optužilo poznatog fotografa Žana-Kloda Arnoa za seksualno neprimereno ponašanje u novembru prošle godine.

Arno, rođen u Francuskoj, oženjen je članicom Švedske akademije i pesnikinjom Katarinom Frosten, koja je nedavno podnela ostavku u Akademiji.

Tokom istrage o slučaju seksualno neprimerenog ponašanja, koje se povezuje s Arnoom, pojavile su se i tvrdnje da su identiteti ranijih dobitnika nagrade unapred otkriveni.

Švedski list Dagens Niheter je ranije preneo da je Arno više puta otkrio poverljive informacije sa sastanaka Akademije, ali Akademija nije identifikovala ko je "izvor curenja" informacija.

- Istraga pokazuje da je došlo do kršenja pravila poverljivosti Akademije u vezi s dodelom Nobelove nagrade za književnost - navela je akademija u saopštenju.

(Tanjug)
 
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.020
ceo se svet izopačio,neznam da nađem pravu reč,ali nekad ta nagrada je,bar za moj pojam,bilo ono.....vrh svega,sad za šta je ko dobio,sad i to više nema tu vrednost.........kao i pesma evrovizije (sad izvini što mešam babe i žabe) nekad je ta pesma bila i ostajala šlager,sad.....da mi nož staviš po gušu,ne bih znao ko je prošle godine pobedio....tako i Nobelova nagrada..........e da Dilan je dobio......jer se sećan da se digla prašina......
 
Top