Šta je novo?

Prerani pubertet-Pubertas prekoks

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
768_tinejdzerka-01-dreamstime_119794-Jaimie-Duplass_if.jpg


U izvesnim slučajevima koji ne moraju uvek da budu patološki, pubertet počinje ranije od navedenog perioda kod devojčica pre devet godina, a kod dečaka pre deset godina.
Prerani pubertet je posledica hipersekrecije seksualnih hormona.Morfološka ispoljavanja su identična u pubertetu koji se prerano javlja s onima u normalnom pubertetu.
Uzrok preranog puberteta može da bude još i cerebralnog porekla. Tu dolaze slučajevi hidrocefalusa, encefalisa, meningitisa i intrakranijalnih ekspanzivnih procesa koji dovede do dijancefalohipofizne disfunkcije i endokrine perturbacije.Ukoliko se ne otkrije neki od ovih uzroka govori se o idiopatskom prevremenom pubertetu čija je prognoza povoljna.Prevremeni pubertet može da dovede ličnost do preranog seksualnog sazrevanja, sa nepovoljnim rezultatima socijalnih i psiholoških problema.

Moje Dete - Majka i Dete
03.12.2010
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
884
Kako prepoznati preuranjeni pubertet i kako pomoći djetetu?
5089573ad3594.jpg

bumbar-bero-60x60.jpg
Napisao/la
Klinfo.hr
Preporuči članak
Facebook Twitter Pinterest Google+ Email
Vezani članci

Pretilost može biti okidač za pojavu preuranjenog puberteta kod djevojčica


Kako rani pubertet utječe na zdravlje djece?


Djevojčice ulaze u pubertet već u dobi od 7 godina

Iz kategorije

Nova dijagnostika i terapijska metoda za djecu s poremećajem regulacije stolice


Najčešće zarazne bolesti kod školaraca na koje se treba pripremiti


4 šokantna načina kako šećer utječe na zdravlje vašeg djeteta

25. listopada 2012 17:14

Preuranjeni pubertet jednostavno je rana pojava puberteta. Javlja se i kod dječaka i kod djevojčica. Uzroci su razni i još su uvijek predmet raznih istraživanja, no najvažnije je znati da preuranjeni pubertet nosi sa sobom mnoge fizičke, psihičke i emocionalne izazove za dijete, ali i za roditelje. U većini slučajeva, pubertet dolazi kada dijete za njega emocionalno nije zrelo, a zbog nekih simptoma, ponekad je potrebna i liječnička intervencija. Donosimo sve najvažnije informacije koje roditelji trebaju znati ukoliko im dijete prerano uđe u pubertet.

Što je preuranjeni pubertet?

O preuranjenom pubertetu govorimo kada se razvojni simptomi povezani s pubertetom pojave kod djeteta ranije no što se to smatra normalnim u nekoj određenoj populaciji. Tipični simptom preuranjenog puberteta kod djevojčica je rast grudi prije 8. godine života te povećanje testisa kod dječaka prije 9. godine. Pravi preuranjeni pubertet je 2-5 puta češći u djevojčica u odnosu na dječake.

Koji sve tipovi preuranjenog puberteta postoje?

Postoje dva tipa preuranjenog puberteta: centralni i periferni. Centralni preuranjeni pubertet povezan je s preuranjenim otpuštanjem hormona gonadotropina iz hipofize u mozgu, koji djeluju na spolne žlijezde. Periferni preuranjeni pubertet javlja se kada spolni organi ili nadbubrežne žlijezde proizvode previše hormona. Ovi hormoni ne dovode do sazrijevanja spolnih žlijezda, ali dovode do promjene izgleda prema odraslom.

Koji su simptomi preuranjenog puberteta?

Simptomi se ne razlikuju mnogo od uobičajenog puberteta, barem ne na prvi pogled kada promatrate dijete. Kod djevojčica mlađih od 8 godina tako se može primijetiti rast grudi, rast stidnih dlačica, dlačica ispod pazuha, pojava neugodnih mirisa ispod pazuha, nagli rast, dobivanje na težini, a nerijetko djevojčice mlađe od 8 godina dobivaju i prvu menstruaciju.
Kod dječaka, prije devete godine možete primijetiti povećanje testisa, rast penisa i skrotuma i nagli opći fizički rast. I dječaci dobivaju dlake na rukama, nogama, spolnim organima, a neki i prve dlačice na nausnici.

Dijagnoza preuranjenog puberteta

Rana pojava puberteta uzrokovana je hormonima, pa osim fizičkog pregleda kod liječnika opće prakse, zatražite i dodatne pretrage kod endokrinologa. Konkretno, zatražite hormonalnu sliku preko krvnog testa. Na preuranjeni pubertet kod djevojčica ukazuje povećana razina hormona FSH, LH i estrogena u organizmu, a kod dječaka također povišena razina hormona testosterona.

Od dodatnih pretraga može se napraviti rentgensko snimanje nedominantne ruke kako bi se utvrdila koštana dob, a rezultati ukazuju na nagli rast koji pak je siguran indikator preuranjenog puberteta.

Terapije lijekovima

Postoje terapije koje odgađaju pubertet i djeca ih dosta dobro toleriraju. Roditelji se na terapiju odlučuju najčešće zbog dva razloga: prvo, kada im dijete jednostavno nije psihički i emotivno spremno za pubertet (npr. djevojčica ili dječak imaju samo 5 godina) te zbog rasta koji obično završava s pubertetom. Kod tako male djece, rani pubertet može značiti i neostvarivanje punog potencijala kad su rast i visina u pitanju, iako nije pravilo.

Lijekovi koji se koriste sprječavaju lučenje hormona koji vode ka preuranjenom pubertetu. Konkretno – lijekovi blokiraju lučenje gonadotropina iz hipofize čime se odgađa spolno sazrijevanje. Lijek se prima putem injekcije najčešće na mjesečnoj ili tromjesečnoj bazi.

Kako razgovarati s djetetom o preuranjenom pubertetu?

Dijete će biti vrlo zbunjeno zbog promjena koje se događaju na njegovu tijelu. Mnoge djevojčice osjete i bolove u grudima kada one počnu prerano rasti, pa bi vam dijete moglo doći i s takvim pritužbama. Kao i kod svake druge situacije, s djetetom treba biti iskren. Treba mu iskreno reći da se njegovo tijelo mijenja i da će se još puno mijenjati kako će rasti. Ako liječnik predloži odgađanje puberteta pomoću lijekova, oko toga također treba otvoreno i iskreno razgovarati s djetetom. Naravno, s djetetom treba razgovarati jezikom koje će ono u skladu sa svojom dobi razumjeti, bez nepotrebnih detalja i zastrašivanja.
Ne bi bilo na odmet potražiti i pomoć psihologa, jer s pubertetom dolaze i promjene raspoloženja, ponašanja, zbunjenost, introvertiranost, a što je najvažnije – dijete postaje drugačije od vršnjaka što ga može učiniti žrtvom zadirkivanja. Psiholog u svemu može biti od velike pomoći djetetu i pomoći roditeljima da ga vode kroz ovo turbulentno razdoblje.

Zašto je važno posjetiti liječnika?

Ponekad do lučenja hormona iz hipofize ili spolnih organa dolazi radi mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Tada govorimo o lažnom preuranjenom pubertetu, jer je uzrok nešto drugo, a ne vrijeme. Naime, prerano otpuštanje hormona može biti posljedica poremećaja hipofize, kao što je tumor ili poremećaj na nivou hipotalamusa, dijela mozga koji kontrolira hipofizu. Uzrok stvaranja spolnih hormona, može biti tumor nadbubrežne žlijezde ili testisa ili jajnika. I neke rijetke nasljedne bolesti mogu biti uzrok lažnom preuranjenom pubertetu.

Sve ovo ne spominjemo da bismo vas uplašili, već da bi dodatno naglasili da je s djetetom mlađim od 8 godina potrebno otići na liječničke preglede ukoliko primijetite znakove puberteta.
 
Top