Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Preminuo slavni reditelj Miloš Forman

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Preminuo slavni reditelj Miloš FormanAmerički reditelj češkog porekla Miloš Forman umro je u 87. godini, javili su jutros češki mediji.

- Umro je mirno, okružen porodicom i bližnjima - rekla je njegova supruga Martina, navela je češka agencije CTK.

Miloš Forman je dva puta osvojio Oskara, za ostvarenja "Let iznad kukavičjeg gnezda" i "Amadeus".

Među najznačajnijim Formanovim ostvarenjima su i filmovi "Kosa", "Svlačenje", "Narod protiv Larija Flinta", a 2006. godine režirao je film "Gojini duhovi".

Forman je jedan od najcenjenijih svetskih filmskih reditelja, rođen je 18. februara 1932. godine u Časlavu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Otac mu je bio Jevrejin, a majka protestantkinja. Vrlo rano ostao je siroče pošto su mu roditelji stradali u koncentracionom logoru u Aušvicu.

Posle rata se upisao na Koledž kralja Džordža u banjskom mestu Podebradi. Studirao je zajedno sa Vaclavom Havelom i braćom Mašin. Docnije će studirati filmsku režiju na Akademiji scenskih umetnosti u Pragu. Režirao je više komedija, a 1968. godine, kada je SSSR izvršio invaziju na Čehoslovačku, Forman se zatekao u Parizu, gde je upravo pregovarao o produkcijskim uslovima za prvi svoj film koji će realizovati u Americi.

Zbog toga je izgubio posao u otadžbini, pa se preselio u Njujork, gde će kasnije postati profesor na Univerzitetu Kolumbija. Uprkos nemalim teškoćama sa kojima se suočavao u novoj sredini, ponovo se okrenuo svojoj najvećoj ljubavi – režiji, da bi 1975. postigao veliki uspeh filmskom adaptacijom kontraverznog romana Kena Kizija "Let iznad kukavičjeg gnezda". Ovaj film, upamćen i po bravuroznoj glumi Džeka Nikolsona, pobrao je pet Oskara, uključujući i priznanje Formanu za najbolju režiju. Veliki uspeh postigao je i filmom "Amadeus", u kojem se bavi usudom znamenitog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta (1756–1791). Za Amadeusa je 1984. ponovo ovenčan Oskarom za najbolju režiju. Kasnije je snimio filmovima "Volmont" (1989), "Narod protiv Larija Flinta" (1996), "Čovek na Mesecu" (1999), "Gojini duhovi" (2006).

(Blic Online)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Kusturica: Ne postoje više reditelji kao što je bio Miloš FormanAmerički režiser češkog porekla Miloš Forman vodio je svoj život kao i svoje filmove, ocenio je Emir Kusturica.

- Podsmevao se glupostima ali je razumeo malog čoveka koji pije pivo, živi u provinciji i trpi egzistencijalne jade, dok je u Americi izvodio dokaz da su ludaci na slobodi, a pametni u ludnici - rekao je Kusturica za portal "Iskra" povodom smrti američkog režisera češkog porekla Miloša Formana.

On je ocenio da je u životu bez iluzija, i filmovima koji su uvek bili veći od života, tipičan Čeh sa vidljivom ironičnom distancom, stvorio velika dela evropske filmske kulture, a onda, u Americi, velika dela američke kinematografije.- Malo kome je to uspelo, čak ni bečki Jevreji koji onomad stvoriše Holivud, nisu sintetisali iskustvo evropskog egzistencijalizma i američkog sna kojeg je trebalo uspešno idealizovati - naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je naveo da se Miloš Forman pojavio u Njujorku kada je san o idealnoj Americi počeo da bledi i reagovao na Reganovo zatvaranje ludnica širom Amerike.

- Trijumfalno je ugradio u američko društvo pilulu apsurda u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" a velegradski život Njujorka, njegovu pornografsku stranu i raspad tamošnje familije, nagovestio filmom "Svlačenje". Iako je pazio da bude zahvalan za gostoprimstvo i američki pasoš, pomenutim filmovima je ostvario kontinuitet humanog i istinitog tretiranja ljudskih sudbina uhvaćenih u mreže društava u češkom komunizmu i američkom kapitalizmu.

Iz češke faze najdublje su se urezali u sećanje "Ljubav jedne plavuše" i "Gori, gori moja gospođice". To su u stvari hemijska jedinjenja slavenske ideje o čoveku koju je kroz svoje priče, drame i novele prvi iscrtao Anton Pavlovič Čehov. Naime, niko na filmu kao Forman u češkoj fazi nije uspeo da se tako uspešno dokopa te slavenske duše i preko svojih likova univerzalizuje ideju Čehovljevog egzistencijalizma na filmu - ocenio je Kusturica.


On je pojasnio da su to one teme i forma koja izvan dramatičnih pothvata i silovite dramaturgije pronađe pejsaže drame čovekove duše.

- Ostaće mi u pamćenju mnogo susreta sa velikanom ali i ideja kako je nekada, kada sam ja bio student i kasnije mlad reditelj velika stvar bilo upoznati velikog umetnika, reditelja koji je obeležio epohu. Svaki put sam doživeo te susrete sa tremom i stidom pred velikanom. Sada je on otišao, a bojim se sa njim i ideja iz 20. veka da je reditelj ključna ličnost najvažnije umetnosti. Ne samo zbog toga što se tehnologijom danas igraju obučeni, a ne školovani reditelji. Jednostavno zbog toga sto ne postoje reditelji kao što je bio Miloš Forman - zaključio je Kusturica.

Američki reditelj češkog porekla Miloš Forman umro je u 87. godini, javili su jutros češki mediji.

(Blic Online)
 
Top