Preminula stjuardesa Vesna Vulović

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminula stjuardesa Vesna Vulović
Beograd -- U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara.

Izvor: RTS, Tanjug
1377812165585e1f5e5fea6786137049_v4_big.jpg

screenshot
Beogradski mediji navode da su telo Vulovićeve pronašli u njenom stanu prijatelji, kao i da uzrok smrti nije poznat, ali da je bilo očigledno da je preminula pre nekoliko dana.

Avionska nesreća u kojoj je učestvovala se dogodila 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušila letelica.

Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za "Jat", ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.
 
Natrag
Top