Preklapanje napajanja 220 invertor pomocu releja

Član
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poruka
293
U prilogu imam semu invertora za napajanje pumpe centralnog grijanja.
Kao sto se vidi iz seme preklapanje napajanje sa mreze i invertora predevidjeno je relejem 12 volti koji bi se napajao sa greca.
Invertor ,po mom misljenju, i ne mora biti prema semi ali nisam siguran kako povezati na relej.
Imam relej 12V sa tri para kontakata predvidjenih za 16 A koji bi zadovoljio snagu ali obzirom na to da se preko kontakata povezuje 220 12 v molim pojasnjenjenje.
Hvala
 

Prilozi

  • inv.jpg
    inv.jpg
    97,7 KB · Pregleda: 55
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
Ja ako dobro vidim, ovo je sve dobro nacrtano. Kada nestane struje, + pol akumulatora preko tog trećeg kontakta od releja prolazi dalje i inventer dobija napajanje i proizvodi drugi napon 220 V koji treba još povezati sa relejevim kontaktima ka pumpi i pumpa dobija sad drugo napajanje od 220 V.
Je li tebi nije jasno gdje tačno dovesti taj drugi 220 V napon iz inventera ili šta ti nije jasno?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poruka
293
Kao sto sam naveo u otvaranju teme nesiguran sam u pogledu konkretnog spjanja na kontakte releja jer imam 220 volti i 12 volti koje treba spjiti na kontakte releja a iz seme vidim gdje treba spojiti izlaz iz invertera.....tacke A i B.

Ako ce ovo funkcionisati a po svemu sudeci hoce necu praviti inverter sa seme nego cu iskoristiti inverter sa FET tranzistorima .
Interesuje me jos da li umjesto ovog mini punjaca sa seme mogu upotrijebiti automatski punjac akumulatora i sa njegovog greca napijiti predvidjeni relej.
Hvala na pomoci
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
Čekaj dok malo odmorim (radio sam sinoć i maloprije se probudio), pa ću ti na kompjuteru kopirati ovu tvoju šemu i na njoj docrtati gdje treba da idu sve žice na kontaktima releja.
A to može, da iskoristiš već postojeći inventer i punjač akumulatora.
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poruka
293
Ok, pokusavam u Circuit Wizardu da napravim simulaciju pa ne ide.
Hvala unaprijed
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
Mislim da te zbunila greškica na šemi, čovek je u brzini verovatno pogrešio (svakome se može dogoditi)! Po meni izlaz A sa invertora treba povezati na srednji kontakt releja (na njega se spaja "desni" dolaz od pumpe!)
pozz!
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poruka
293
Sada ponovo analiziram ovu semu koju sam postavio-mislim da imate pravo.
Po ovoj semi na prvom kontaktu su +12v i izlaz sa invertera 220
na drugom kontaktu je samo 220(faza) a trecem 220(nula) i B sa invertora.
U svakom slucaju kada krenem da ovo realizujem postavicu prekidac i osigurace;
Kao sto sam gore naveo pokusao sam u Circuit Wizardu napraviti simulaciju ali ne ide.
Pozdrav i hvala
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
Evo ti ove 2 žice crvenom bojom označene gdje treba da idu na relej. A ovo što sam dodatno docrtao i pleklope od kontakata releja kako bi trebalo da budu u vremenu kada ima struje iz gradske mreže.
Dakle, kada ima struje trenutno postavljeni preklopnici u releju pokayuju da struja ide u pumpu iz gradske mreže, a kada nestane struje, + pol akumulatora preko releja daje struju za inventer i inventer proizvodi taj novi-drugi napon od 220V i preko ona 2 preostala kontakta releja taj novi-drugi 220V napon ide na pumpu i tako radi pumpa non stop. Kad dodje struja u gradsku mrežu, onda relej dobija pobudu i pali se relej i prekida sada kontakte od + pola akumulatora i inventer ne proizvodi struju i pumpa dobija napon iz gradkse mreže.

To mora sigurno raditi i a ko se razumiješ u struju, onda ćeš vidjeti da sam u pravu. A to što ti program taj za simulaciju neće da pokaže da nešto nije u redu, to je druga stvar neka. Možda nisi dobro nacrtao u tom programu sve. Ne znam.

E sad ovaj punjač akumulatora jesi li već napravio ili si šemu samo nacrtao prema nekom već od ranije? Pitam zato što ne znam dok ne bih probao, je li bi dobro radio taj punjač. Mislim da ta srednja nožica iz tog IC kola 7805 ne može ovako da ide. Mora ta srednja nožica imati ili preko otpornika ili direktno kontakt sa - ili masom spoj. I kolikav to imaš ti akumulator? Koji je napon akumulatora u V (voltima) i kolikav je kapacitet akumulatora u Ah (amper časovima)? To IC kolo 7805 daje izlazni stabilisani napon od 5 V (volti) pa me to zbunjuje kolika napon ima taj tvoj akumulator.

Možda i zbog ovog spajanja IC kola 7805 i neće da proradi ta šema na kompjuteru.

Copy of inv.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
evo nova slika u kojoj sam prekrižio šta treba izbaciti iz punjača i kako treba direktno spojiti srednju nožicu za masu ili - pol od sad drugog kola 7812 i koji daje izlazni napon od 12 V (volti), koji je potreban za punjenje akumulatora.


Copy of Copy of inv.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
01.04.2011
Poruka
293
Ovu semu sam dobio pa necu ni koristiti ovaj regulator napona.Akumulator je olovni 55AHa i punim ga sa automatskim punjacem sa tirisorima(Mislim da je dobro poznat).
Ova sema mi je posluzila kao rjesenje polazista za preklapanje i mislim da ce sa ovim vasim dopunama biti dobra.
Kao sto rekoh koristicu navedeni punjac a sa njega cu uzeti napajanje za relej.
Unjesto ovog invertora sa seme9(nemam odgovarajuci trafo za njega) planiram koristiti inverter koji vec imam uradjen sa IRF tranzistorima a sve cu povezati kako ste nacrtali u vasem odgovoru.
Izvinjavam se sto sam sa prilozenom semom malo zakomplikovao stvari ali je cinjenica da je bila greska povezivanje na rellej.
Cim stignem krenucu u realizaciju -planiram postaviti prekidac i osigurace.
Nemam odgovarajuci nosac za relej ali i to cu rijesiti.
Veliki pozdrav i hvala na trudu
 
Natrag
Top