Pregled kod lekara od oktobra 50 dinara

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Pregled kod lekara od oktobra 50 dinara
Veće participacije u zdravstvu
05.09.2009. 05:00

Od početka oktobra Republički zavod za zdravstveno osiguranje povećaće participacije za pregled u zdravstvenim ustanovama i za svaku izdatu kutiju leka sa sadašnjih 40 na 50 dinara. Ovo povećanje neće se odnositi na ostale usluge za koje pacijenti participiraju.

pregled-lekar-x.jpg


I pored ovog povećanja, ističu u RZZO, participacije u srpskom zdravstvu ostaju najniže u poređenju sa evropskim.
Ovu odluku treba da usvoji Upravni odbor RZZO, na šta saglasnost treba da da Ministarstvo zdravlja.
Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO, ističe da je do sada participacija bila niska, a da je u proteklom periodu propisan znatno veći broj recepata od očekivanog i taj novac treba nekako nadoknaditi.

lekovi-apoteke-t.jpg


- Ovim simboličnim povećanjem finansiraćemo kupovinu lekova. Istovremeno, ova mera ima za cilj i racionalizaciju prepisivanja recepata i podizanja lekova, jer ljudi neće uzimati, ako moraju da plate 50 dinara po kutiji, one lekove koji im nisu potrebni - smatra Svetlana Vukajlović.
Ona smatra da ovo nisu visoka učešća, posebno ako se zna da u Hrvatskoj, primera radi, bolnički dan košta oko 1.200 dinara, a u srpskim bolnicama 40 dinara.
Ovo povećanje neće se odnositi na osiguranike koji ni do sada nisu plaćali participaciju. Plaćanja su oslobođena deca do 18 godina, trudnice, slepa i trajno invalidna lica, nezaposleni, ali i oni koji ostvaruju prihode koji ne prelaze 14.000 dinara po članu domaćinstva. Ukupno, oko 1,5 miliona stanovnika ne plaća participaciju.
Godišnje se u kasu RZZO od participacija za preglede i dijagnostičke procedure slije oko četiri milijarde dinara, a od participacija za izdate kutije lekova oko tri milijarde dinara.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top