Pregled kaznenih poena

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
09zobs0.jpg

Primenom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je 29. maja usvojen u parlamentu, znatno bi trebao da bude smanjen broj poginulih i povređenih na putevima, kao i materijalna šteta koja, prema nekim istraživanjima, godišnje iznosi oko 900 miliona dolara. U narednom tekstu izdvojili smo najznačajnije novine u vezi novog zakona, koji će početi da se primenjuje od petka, 11. decembra 2009. godine.


Kazneni poeni

Kazneni poeni od Nove godine

Kazneni poeni, jedna od najvećih novosti u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju (pdf) počeće da se primenjuju od 1. januara naredne godine, iako zakon stupa na snagu 10. decembra.

Novi sistem kažnjavanja počeče da se primenjuje kada stupi na snagu novi Zakon o prekršajima. Saobraćajna policija će od 10. decembra pisati prijave protiv vozača koji naprave prekršaj, ali će sudovi odlučivati o prijavama tek posle 1. januara.

Kazneni poeni neće se upisivati u vozačku dozvolu, a podatak o njihovom broju neće znati ni saobraćajni policajac ni sudija za prekršaje, već samo vozač kako bi se sprečila potencijalna korupcija. Na taj način neće moći ni policajac, ni sudija za prekršaje ni drugi državni službenici da brišu određene poene

Kazneni bodovi vodiće se u bazi podataka u mestu u kome je izdata vozačka dozvola. Recimo ukoliko vozač iz Kragujevca napravi prekršaj u Beogradu, posle sudske presude u njegov grad biće upućen izveštaj sa brojem kaznenih poena koji će se uvesti u registar.

Maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi je 18. Tada se protiv tog vozača pokreće upravni postupak i on privremeno ostaje bez dozvole. Taj period nije vremenski ograničen, a u nekim slučajevima može trajati i više od dve godine.

Kad vozač sakupi 18 kaznenih poena i dobije presudu o zabrani upravljanja, moraće prvo da plati novčane kazne za sve prekršaje koje je počinio, a zatim da izdrži zaštitnu meru, koju određuje sud. Nakon toga, po novom Zakonu obavezan je još 90 dana da „miruje“, odnosno neće smeti da upravlja vozilom, a onda sledi novi lekarski pregled, pa obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost u saobraćaju i na kraju polaganje Stručnog ispita iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tek kada ispuni sve uslove biće mu vraćena dozvola.

Trenutno važeći propisi, kao i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, poznaju zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom. Razlika u novom zakonskom rešenju u odnosu na postojeće nalazi se u staroj odredbi prema kojoj se vozaču može zabraniti upravljanje određenom kategorijom (na primer, „B“ kategorije) pri čemu on može upravljati drugim kategorijama (na primer, "C"). Prema novom Zakonu kažnjeni vozač više neće moći da upravlja vozilom bilo koje kategorije.

Poništavanje kaznenih poena

Negativni poeni za saobraćajne prekršaje poništavaju se posle dve godine. U evidenciji vozača, međutim, ostaju oni kazneni bodovi koje je dobio u međuvremenu, odnosno mlađi su od dve godine. Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog 18 sakupljenih negativnih bodova, prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri boda.

Svako kome je već oduzimana dozvola zbog sakupljenih 18 bodova, sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15. Dakle, vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog sakupljenih 18 negativnih poena prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri poena. Ako neki vozač načini toliko prekršaja da sakupi 15 bodova, sledeće oduzimanje je na 12. i na kraju do 9.

Nasilnička vožnja

Najviše negativnih poena dobijaće se za nasilničku vožnju 15, a za svaki prekršaj koji za posledicu ima saobraćajnu nezgodu predviđena su I tri dodatna kaznena boda.

Kazne za ugrožavanje dece

Vožnja brzinom većom od 90 kilometara na sat u zoni škole:

Najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na osam meseci, a najmanje 45 dana zatvora, 16 kaznenih poena i zabrana vožnje na minimum 10 meseci ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća.

Vožnja brzinom od 81 do 90 kilometara na sat u zoni škole:

Novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora i šest kaznenih poena, a tri dodatna kaznena boda ukoliko je došlo do nesreće.

Vožnja brzinom od 61 do 80 kilometara na sat u zoni škole:
Novčana kazna OD 6.000 do 20.000 dinara, oduzimanje dozvole na dva meseca i četiri kaznena poena.

Policija više neće moći da naplaćuje kazne


Saobraćajni policajci će biti kontrolisani na više načina. Oni neće imati direktan kontakt s novcem, već će vozači koji naprave prekršaj dobijati uplatnice, i kazne plaćati u bankama ili pošti u roku od osam dana.

Mnogi vozači strahuju da će primenom novog zakona policajci biti u mogućnosti da „ispod ruke“ dobijaju novac kako ne bi evidentirali neki prekršaj, kao i da će tražiti više novca za mito zbog povećanja novčanih kazni.

Policajce ćena terenu kontrolisati nadležni starešina koji će imati uvid sa koliko novca odlaze na teren i sa koliko se vraćaju. Brana korupciji su još i Služba za suzbijanje opšteg kriminaliteta, kao i Unutrašnja kontrola MUP-a.

Kontrolu će, kao i do sada, na više načina vršiti i Uprava saobraćajne policije. Ljudi u civilu biće ubacivani u autobus koji ide, recimo, u unutrašnjost Srbije. Ti policajci nadgledaće ponašanje svojih kolega kada zaustave autobus, odnosno da li uzimaju mito. Ukoliko se utvrdi odgovornost policajca, oni će biti suspendovani, a zatim će i krivično odgovarati.

Efekti zakona


Primenom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je 29. maja usvojen u parlamentu, znatno bi trebao da bude smanjen broj poginulih i povređenih na putevima, kao i materijalna šteta koja, prema nekim istraživanjima, godišnje iznosi oko 900 miliona dolara.

Podsetimo, prema podacima MUP-a, na putevima Srbije za 12 meseci pogine više od 1.000 ljudi, a više od polovina su žrtve neprilagođene brzine. Negativni poeni, veće novčane kazne, uvođenje zatvorske kazne za nasilničku vožnju, ograničenje brzine u naseljima na 50 kilometara na sat, smanjenje dozvoljene količine alkohola u krvi, kao i nova pravila za obuku i polaganje vozačkih ispita, trebalo bi da podignu svest svih učesnika u saobraćaju na mnogo viši nivo.

Zakon predviđa moderna rešenja, usklađena sa propisima Evropske unije, ali prilagođen našim uslovima. Novina je uvođenje sistema daljinskog video-nadzora što će omogućiti efikasniju kontrolu i bolje poštovanje saobraćajnih propisa, ali i lakše utvrđivanje odgovornosti prekršilaca.

To praktično znači da će vozači koje kamere snime prilikom nekog prekršaja, uplatnicu za plaćanje kazne dobiti na kućnu adresu. Kazne će stizati na adresu vlasnika automobila, bez obzira na to da li je on upravljao vozilom u trenutku kada je prekršaj napravljen. Manji broj kamera već postoji u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Novom Pazaru, a planira se postavljanje duž celog Koridora 10, na rizičnim deonicama i u većim naseljenim mestima.

Finansiranje sistema video-nadzora trebalo bi biti rešeno donošenjem zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. U njemu će biti propisana obaveza da se iz premija od autoosiguranja izdvaja deo sredstava za uspostavljanje i funkcionisanje video-nadzora radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja.
Novčane kazne i kazneni bodovi:

Novčane kazne od 3.000 do 50.000 dinara

Najmanja novačana kazna (3.000 dinara)

Najmanja novčana kazna, od 3.000 dinara, novim zakonom je propisana za više od 70 prekršaja. Neki od njih su:


 • ako danju na motornom vozilu za vreme vožnje u saobraćaju na putu ne budu uključena kratka, odnosno dnevna svetla;
 • ako vozač koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, ili preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom;
 • ako u vozilu koje učestvuje u saobraćaju na putu nema odgovarajućeg svetloodbojnog prsluka;
 • ako se vozač nalazi van vozila, na kolovozu, a ne nosi svetloodbojni prsluk;
 • ako se za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, koristi kolovoz u širini većoj od jednog metra od desne ivice kolovoza;
 • ako se vozač bicikla kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h;
 • ako vozač kome je dat znak za preticanje ne pomeri svoje vozilo ka desnoj ivici kolovoza;
 • ako prilikom parkiranja vozač ne parkira vozilo na jednom parking mestu predviđenom za parkiranje te vrste vozila;
 • ako su svetla, odnosno katadiopteri, za vreme vožnje zaklonjeni ili zaprljani u meri da su neuočljivi za ostale učesnike u saobraćaju;
 • ako prilikom prelaska preko kolovoza pešak upotrebljava mobilni telefon ili koristi slušalice na ušima;
 • ako se u priključnom vozilu za stanovanje (kamp prikolica) prevoze lica;
 • ako vozilo u saobraćaju prouzrokuje prekomernu buku;
 • ako na zahtev ovlašćenog lica vozač, kada upravlja motornim vozilom, odnosno skupom vozila, nema kod sebe vozačku odnosno probnu dozvolu i ne pokaže je na uvid...

Međutim, to se odnosi samo na slučajeve da pri činjenju ovih više od 50 prekršaja nije “izazvana i neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda“. Ako se to dogodilo, kazne za ove prekršaje se uvećavaju i iznose od 5.000 do 15.000 dinara.


Novčane kazne od 5.000 dinara

Novčana kazna od 5.000 dinara predviđena je za više od 100 prekršaja, ali ako je u činjenju tih prekršaja dodatno izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili proizrokovana saobraćajna nezgoda, novčana kazna biće veća i može da iznosi od 6.000 do 18.000 dinara. Neki od tih prekršaja su:


 • ako vozač, s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti saobraćaja, ne drži vozilo na takvom odstojanju i rastojanju od drugih vozila, odnosno učesnika u saobraćaju, da ne izaziva opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju;
 • ako za vreme ulaska i izlaska dece iz vozila za organizovan prevoz dece, vozač tog vozila ne uključi sve pokazivače pravca;
 • ako vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, u saobraćaju na putu ne koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila;
 • ako se u motornom vozilu na prednjem sedištu prevozi dete mlađe od 12 godina, kao i lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili nije sposobno da upravlja svojim postupcima;
 • ako vozač naglo menja način vožnje, osim u slučaju izbegavanja neposredne opasnosti;
 • ako vozač zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome ono ugrožava bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavlja smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka;
 • ako motorno vozilo vuče priključno vozilo koje umanjuje njegovu stabilnost;
 • ako vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla za vreme vožnje ne nose na glavi zakopčanu homologavanu zaštitnu kacigu, na način propisan deklaracijom proizvođača kacige;
 • ako vozač bicikla stariji od 18 godina na biciklu prevozi dete do osam godina starosti, a na biciklu;
 • ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda, tricikala i motocikala kreću u grupi, a ne kreću se jedan za drugim
 • ako učesnici u saobraćaju, na putu ili pored njega, ispuštaju odnosno odlažu materije, otpad kojim se ugrožava život i zdravlje ljudi, životinja, biljaka ili zagađuje životna sredina;
 • ako vozač prilikom upravljanja vozilom na putu ne koristi pomagala koja su upisana u vozačku, odnosno probnu dozvolu;
 • ako prilikom kontrole vozač i putnici napuste vozilo, a policijski službenik im to nije dozvolio.

Novčane kazne od 6.000 do 20.000 dinara

Novčane kazne od 6.000 do 20.000 dinara predviđene su za više od 100 prekršaja, s tim što, ako je uz njih izazvana i neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, odnosno pribavljena sebi ili drugom protivpravna imovinska ili drugu korist, kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara. Neki od tih prekršaja su:


 • ako učesnik u saobraćaju sa puta, bez odlaganja, ne ukloni predmet, odnosno materiju koja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i predmet, odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja;
 • ako vozač povećava brzinu kretanja svog vozila dok ga drugo vozilo pretiče;
 • ako se na putu za saobraćaj vozila u jednom smeru vozač kreće u zabranjenom smeru;
 • ako na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač ne propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane;
 • ako vozač vrši polukružno okretanje vozila u tunelu, na mostu, vijaduktu, podvožnjaku, nadvožnjaku, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno na mestu gde je nedovoljna preglednost, kao i na delu puta koji nema dovoljnu širinu za polukružno okretanje tog vozila;
 • ako vozač pretiče drugo vozilo neposredno ispred raskrsnice ili na raskrsnici koja nije sa kružnim tokom saobraćaja;
 • ako vozač u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i slično) na javnom putu ne uključi sve pokazivače pravca na vozilu, ako je propisana obaveza postojanja takvog uređaja za to vozilo;
 • ako se pomoću užeta vuče motorno vozilo na kome su neispravni uređaji za upravljanje ili uređaji za zaustavljanje, teretno vozilo ili autobus;
 • ako pešak stupi ili se kreće po kolovozu autoputa ili motoputa;
 • ako se motorno vozilo koje na putu vuče neispravno vozilo kreće brzinom većom od 40 km/h;
 • ako dete mlađe od 12 godina upravlja biciklom na javnim putevima;
 • ako se prevoze lica u zatvorenom prostoru vozila koje se ne može iznutra otvoriti;
 • ako se vozač motornog vozila, koji promeni prebivalište, u roku od 30 dana od dana promene prebivališta, ne prijavi organu unutrašnjih poslova na teritoriji na kojoj ima novo prebivalište, radi upisa u evidenciju vozača.

Najveća novčana kazna (50.000 dinara)

Najveća novčana kazna (50.000 dinara) nije “direktna“, već je predviđena za slučaj da vozač napravi neki od više od 100 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, ali samo ako je uz činjenje tog prekršaja izazvao i neposrednu opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, odnosno pribavio sebi ili drugom protivpravnu imovinsku ili drugu korist. Neki od tih prekršaja su:

 • ako noću i danju, u uslovima smanjene vidljivosti, na vozilu na putu nisu uključena zadnja poziciona svetla;
 • ako se vozilo ne kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja;
 • ako se preticanje i obilaženje ne vrši sa leve strane vozila koje se pretiče;
 • ako vozač vozilo preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće po kolovozu;
 • ako se na mopedu, triciklu, motociklu ili četvorociklu prevozi dete mlađe od 12 godina;
 • ako se održavaju sportske ili druge priredbe na putu;
 • ako se na javnom putu i na njegovom zaštitnom pojasu podižu spomenici, postavljaju krajputaši i drugi spomen-znakovi, prodaju proizvodi, odnosno preduzimaju druge radnje kojima se ugrožava bezbednost saobraćaja;
 • ako vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije počne da upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina;
 • ako vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji upravlja lice koje ima stalno prebivalište u Republici Srbij;i

Kazneni bodovi / okvirno


 • 1 bod - nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa;
 • 2 boda - nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnja pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru, vožnja s probnim dozvolama između 23 i pet časova;
 • 3 boda - nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje antiradar uređaja, nepropuštanje vozila iz suprotnog smera kod levog skretanja, vožnja u stanju umerene alkoholisanosti;
 • 4 boda - neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, vožnja u naselju brzinom koja je OD 21 do 50 kilometara na sat veća od dozvoljene, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu;
 • 5 bodova - upotreba mobilnog telefona vožnji, neispravni pneumatici i uređaji za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole vožnja bez prisustva iskusnijeg vozača koji bar pet godina ima vozačku dozvolu za TU kategoriju vozila;
 • 6 bodova - prolazak kroz crveno i žuto svetlo, preticanje i obilaženje s desne strane, vožnja deteta mlađeg OD 12 godina i pijane ili drogirane osobe na prednjem sedištu, vožnja pod dejstvom alkohola za srednju alkoholisanost, korišćenje antiradar uređaja;
 • 7 bodova - vožnja brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje;
 • 8 bodova - vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ako se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja;
 • 10 bodova - vožnja u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja;
 • 12 bodova - vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti
 • 14 bodova - vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više OD dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetala, vožnja za vreme isključenja iz saobraćaja zbog alkohola I droge;
 • 15 bodova - nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti i opijenosti drogom;
 • 16 bodova - prekršaji za koje se dobija 14 kaznenih poena ako je prouzrokovana saobraćajna nesreća;
 • 17 bodova - saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje;
nacionalnaklasa.com
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Pregled kaznenih poena iz Zakona o bezbednosti saobracaja

Kod:
http://www.ziddu.com/download/8159455/Pregledkaznenihpoena.PDF.html
 
Natrag
Top