Preduzetnik

Učlanjen(a)
02.12.2014
Poruka
3
Imam problem. Vlasnik sam maloprodajnog objekta prehrambene robe na selu. Trazila sam od banke u kojoj imam otvoren racun nekakvu pogodnost za preduzetnike, predlozen mi je dozvoljeni minus i kredit za likvidnost. Medjutim , meni je juce pustena menica od jednnog dobavljaca. Sada banka ne zeli nista od ovih pogodnosti da mi odobri, jer mi je racun u blokadi. Ne razumem , sta je onda kredit za likvidnost ako ne za izmirenje obaveza? pitanje je : Jel mogu ja u drugoj banci da uzmem kredit, ako mi je u ovoj prvoj banci racun pod blokadom? (nije to neki veliki iznos, 40hiljada, ali su mi to neki sporni dobavljaci koji mi pustaju menicu na svakih 7 dana).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Banke ni jedan kredit, pa ni kredit za likvidnost, ne odobravaju bez prethodne provjere solventnosti firme i stanja njenih obaveza i potraživanja. Ako obaveze firme premašuju stanje potraživanja, odnosno vrijednost zaliha robe ili proizvoda, takva se firma smatra nelikvidnom i ni jedna banka neće rizikovati davanje kredita u takvom slučaju, jer je vrlo upitna mogućnost vraćanja tako datog kredita.
Blokada računa ne mora značiti nelikvidnost firme u gornjem smislu, (ona može biti rezultat trenutnih tržišnih prilika, odnosno nemogućnosti kupaca da izmire svoje obaveze prema firmi) ali ona je za banku važan upozoravajući indikator koji govori da takva firma kuburi sa likvidnošću.
A ti "sporni" dobavljači, ma koliko bili sporni, ne mogu puštati tvoje mjenice na naplatu mimo ugovorenih rokova plaćanja. Drugim riječima, za obaveze koje dospijevaju na naplatu, moraju se na vrijeme obezbijediti sredstva i obaveze isplatiti u ugovorenom roku, pa mjenice ne bi bile ni aktivirane.
 
Učlanjen(a)
02.12.2014
Poruka
3
Pa u ovom slucaju , desilo se pustanje menice pre roka dospeca. Taj dobavljac koji mi je pustio menicu(da ne imenujem) je prodat drugoj kompaniji, pa tako da su obaveze koje dospevaju cak u januaru, moraju biti sada izmirene, zbog prodaje kompanije. Tako da to nije do mene...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo baš nije razumljivo. Ako neko kupuje kompaniju (firmu), pored njene materijalne imovine, kupuje i sve obaveze i potraživanja te firme, i nema pravo da jednostrano mijenja poslovne ugovore koje je je kupljena firma ranije sklopila.
 
Učlanjen(a)
02.12.2014
Poruka
3
Evo ti onda konkretno, Mercator S kupio Ideu, i trazi da se izmire sve obaveze prema idei, jer se sklapa novi ugovor sa Mercatorom. Ni meni nije bilo jasno zasto to, ali tako oni traze. Sto znaci da obaveze koje mi dospevaju za placanje u januaru, moram da platim sad...
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Može Mercator tražiti šta hoće, ali mora imati zaknosku osnovu za to, a u ovom slučaju, mislim da je nema. To znači, da ni Mercator ni Idea ne mogu jednostrano mijenjati ranije sklopljene ugovore sa svojim poslovnim partnerima, ako poslovni partneri na to ne pristanu, bez obzira što se radi o kupovini firme. Konsultuj nekog advokata za privredno pravo.
 
Natrag
Top