Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
I sada mi došli pravosl. da mi promovišu pravosl. a sjetili se idu u crkvu od 91. god.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog, spasava nas od našeg greha, i djavola, i smrti!

Dobih jutros ovo, pa pomislih da bi bilo sebično da zadržim samo za sebe:

"Mi smo spaseni" (Poslanica Rimljanima, 8,25)

"Mi se spasavamo" (Poslanica Korinćanima Prva, 1,18)

"Mi ćemo biti spaseni" (Poslanica Rimljanima. 5,9)

Slava Bogu za sve!

brat Toma

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tripo, smanji malo sa pisanjem o Pravoslavlju, jer time izazivaš da i oni pišu protiv svega i svačega, i tada se pravi zavrzlama da se moraju davati demanti.

Ja recimo ne moram da pišem protiv ikoga, osim kada drugi napadaju, i tada je nužno da se da odgovor.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Tripo, smanji malo sa pisanjem o Pravoslavlju,

Ko im je kriv što obožavaju denominaciju.

jer time izazivaš da i oni pišu protiv svega i svačega,

Oni bi svejedno pisali opet to. Pa oni ne smiju ni o jednom bioblijskom učenju da pišu.

Ja recimo ne moram da pišem protiv ikoga, osim kada drugi napadaju, i tada je nužno da se da odgovor.

Pa ja sam ovdje davao i njihove izjave i oni su se bunili, kažu vrijeđam ih, a nisu demantovali, nisu objasnili da to nešto drugo znači.

I neću da smanjim, jer mi neće pravosl. držati lekciju, a sjetili se da su te vjere 91. god.

Ja i kada sam bio prvosl. bio sam iskren vjernik, a oni većina nisu iskreni, nego im došla moda.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog, i stalno i svuda!

Danas sue, izmedju ostalog, u Pravoslavni Hristoliki čitali sveto Jevandjelje po Luki, 19. poglavlje.
Sveti Teofan Zatvornik ima zanimljiv komentar, koji preporučujem.

"Priča o deset kesa srebra izobražava čitavu istoriju čovečanstva do Drugog Hristovog dolaska (Lk.19,12-28).
U njoj Gospod govori da kroz stradanja, smrt i Vaskrsenje ide ka Ocu nebeskom da primi carstvo nad čovečanstvom, koje je Njegovo očinsko nasleđe.

Oni koji ostaju na zemlji, dele se na dve strane: na sluge koje su se potčinile Gospodu kroz poslušanje u veri,
i na one koji, usled svog neverja, nisu hteli da ga imaju za cara i da mu služe.
Onima koji Gospodu pristupaju sa verom i sa gotovošću da mu služe, daju se darovi Svetoga Duha u svetim tajnama.
To su upravo kese srebra! Svaki verujući ih prima radi služenja u krugu drugih verujućih. Kada mu se pokore svi (voljni) iz roda ljudskog,
On će opet doći kao Onaj koji je primio carstvo. Njegovo prvo delo tada će biti da sudi slugama, da vidi šta je ko stekao datom blagodaću.
Zatim će da sledi sud i onima koji nisu hteli da ga imaju za cara, koji nisu poverovali, ili koji su otpali od vere.

Zapečati te istine u svome umu i ne odvajaj svoju pažnju od njih. Jer, tada će da se donese odluka koja već neće moći da se izmeni.
Beži od neverja. Međutim, nemoj ni verovati samo prazno, već prinosi i plodove vere.
Našavši te vernim u malom, Gospod će te i nad mnogim postaviti."

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Вера наша, вера славна, вера наша ПРАВОСЛАВНА
Вера вечна , вера стара ,
Вера наших светих цара ,
Вера вечна , вера славна ,
Наша вера Православна!
Вера пука и кнезова ,
И народних витезова .
Наша вера Православна!
Витезе је изродила ,
И свеце је одгојила .
Наша вера Православна!
Срце блажи , вољу снажи ,
Ко још бољу од ње тражи .
Наша вера Православна!
Вера ова души прија ,
И разуму људском сија .
Наша вера Православна!
Народ Србски просветила ,
Земљу Србску осветила .
Наша вера Православна!
Народ Русски просветила ,
Земљу Русску осветила .
Вера вечна, вера славна ,
Наша вера Православна!
Владика Николај Велимировић

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog Jedini!

Danas, izmedju ostalih, Pravoslavni Hristoliki se sećaju svetog Ignjatija Bogonosca.

Ovo je o njemu napisao jedan sveštenik:

"Sveti Ignjatije Bogonosac bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a postavljen je za episkopa u Antiohiji, u Siriji,
gde se prvi put pojavio naziv "hrišćani". Danas ratom mučenoj Siriji.

Kažu da je on bio ono dete koje je Hristos uzeo na ruke kad je rekao: "Zaista vam kažem, ako se ne obratite
i ne budete kao deca, nećete ući u Carstvo nebesko".
U njegovom žitiju piše da je on, kad ga ja na suđenju u Antiohiji car Trajan pitao šta znači taj njegov nadimak "Bogonosac",
odgovorio: "Onaj koji u duši svojoj nosi Hrista Boga jeste Bogonosac".
Presuđeno mu je da u Rimu, kao hrišćanin, protivnik rimskih idola bude bačen lavovima u arenu.
Na putu do Rima, u okovima koje je prihvatio "kao dragoceni nakit", propovedao je usput veru ljudima koje je sretao.
I Hristos se uselio u mnoga srca. Mnogi su od Istoka, odakle je krenuo, do Zapada gde bio kraj puta, zbog Svetog Ignjatija postali Bogonosci.
Na ikoni je predstavljen sa lavovima koji su mu doneli kraj života, a da bi zajedno sa svojom žrtvom priredili nepojmljivo surovu zabavu
jednom krvoločnom svetu koji je propadao.
Sveti Ignjatije je svoju žrtvu podneo mirno.

Sveti Ignjatije ipak nije bio bez straha. Imao je jedan veliki strah. Da prestane da bude Bogonosac, da izgubi Boga iz srca.
To mu je zapravo bio i jedini strah. Pošto je bio osuđen, pisao je hrišćanima da nikako iz bratske ljubavi ne pokušavaju bilo šta za njegovo oslobađanje,
jer bi ga zbunilo i udaljilo od Hrista.

Da li je i nama danas napadnutim nevidljivim lavovima zloupotrebljene prirode to najveći strah?
Da ne ostanemo bez Boga u srcu? Da ne prestanemo da budemo Bogonosci?
Da li Hristov poziv da budemo kao deca razumemo kao poziv na nezlobivost ili samo na neodgovornost?
Biti Bogonosac znači čuvati Hrista u srcu, biti nezlobiv kao dete ali odgovoran i prema sebi i prema drugima.

Sveti Ignjatije moli se za nas da i u ovim mlakim ali ne i manje opasnim vremenima i manje dekadentnim vremenima sačuvamo Boga u srcima."

brat Toma

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Sveti Ignjatije moli se za nas da i u ovim mlakim ali ne i manje opasnim vremenima i manje dekadentnim vremenima sačuvamo Boga u srcima."

Umro je kako da se moli i za sebe, a ti tražiš da se moli za nas.

Još ne vidjeh u Bibliji da se neko moli ko je umro.

PC uči mnoge zablude.

Natrag