Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila

subota, oktobar 31, 2009
By Informisanje.info
562.jpg
Ministarsvo za infrastrukturu Republike Srbije predložilo je Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila, u kome su definisani i propisani tehnički uslovi koje moraju da ispune vozila u saobraćaju na putevima. Kao i novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju novi Pravilnik donosi niz promenena i novosti, a uvode se pravila u vezi modernih tehničkih karakteristika vozila do sada nepoznatih za zakon.

Dodatna oprema u vozilu, uklanjanje katalizatora, zatamnjivanje stakala, rezervni „ćopavi“ točak, prikolice, ABS, zimske gume i oprema, ksenonski farovi, svetlosna signalizacija na traktorima su deo tehničkih karakteristika kojima se bavi novi Pravinik o tehničkim uslovima vozila.

U nastavku izdvajamo neke od interesantnih odredaba pravilnika vezanih za putnička vozila, po novoj nomenklaturi označenih kao M1 kategorija. Na kraju članka je link sa koga možete preuzeti ceo tekst pravilnika.



-Kategorije vozila i podkategorije:
KATEGORIJA L – MOPEDI, MOTOCIKLI, TRICIKLI I ČETVOROCIKLI
Kategorija L1 – moped
Kategorija L2 – laki tricikl
Kategorija L3 – motocikl
Kategorija L4 – motocikl sa bočnim sedištem
Kategorija L5 – teški tricikl
Kategorija L6 – laki četvorocikl
Kategorija L7 – teški četvorocikl
KATEGORIJA M – VOZILA ZA PREVOZ PUTNIKA
Kategorija M1 – putničko vozilo
Kategorija M2 – laki autobus
Kategorija M3- teški autobus
KATEGORIJA N – TERETNA VOZILA
KATEGORIJA O – PRIKLJUČNA VOZILA
KATEGORIJA T – TRAKTORI
KATEGORIJA R – PRIKLJUČNO VOZILO TRAKTORA
TERENSKA VOZILA – KATEGORIJA G
Podkategorije i detalje kategorija potražiti u Pravilniku.
-Tablice
Tablica ne sme po vertikalnoj osi biti nagnuta više od 30° prema gore niti više od 15° prema dole. Tablica mora biti vidljiva sve vreme vožnje i ne sme postojati mogućnost da se tokom vožnje promeni ugao vidljivosti tablice.
- Svetla tablica
Mora biti ugrađeno i izvedeno tako da daje svetlost bele boje.
- Boja prednjih svetala
Svetlost glavnih farova mora biti bele boje.
- Ksenonska svetla
U slučaju da je vozilo opremljeno svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo opreme je i uređaj za čišćenje farova.
Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala…koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem.
U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.

- Stop svetla
Moraju biti ugrađena i izvedena kao najmanje dva stop svetla na zadnjoj strani vozila. Motorna vozila kategorije M1 prvi put registrovana nakon 01.01.2005. godine moraju imati ugrađeno treće stop svetlo na srednjoj podužnoj ravni vozila.
- Rezervne sijalice
Moraju postojati, na vidnom mestu, rezervne sijalice najmanje za polovinu sijaličnih mesta.
- Rezerve sijalice za Ksenonska svetla, LED i sl.
Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti ( gasni izvor svetla, Led i sl. ) ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.
- Zatamnjivanje stakala
Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamljena.
Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo da zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

- Pravilo o zatamnjivanju ima izuzetak
Od ovih odredaba mogu odstupati samo vozila sa posebnom dozvolom Ministarstva koje je nadležno za poslove saobraćaja.
- Katalizator
Vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom ne smeju se koristiti bez ovog uređaja.
- Šta ako kupite polovni auto koji ima natpise na sebi ?
Natpisi koji su se nalazili na vozilu koje je promenilo vlasnika, a koji se odnose na prethodnog vlasnika, moraju biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana promene vlasništva.
- Vozilo može biti višebojno
Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno – prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja.
- Gume
Pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni.
Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po tipu, vrsti ( letnji, zimski ), konstrukciji ( radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima ) nosivosti i dimenzijama.

- Dubina šare na gumama
Dubina šare pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, a ako tih oznaka nema, najmanja dozvoljena dubina je 1.6 mm za kategorije vozila L i M1 i 2 mm za ostala vozila
- Obnovljeni/Protektirani pneumatici
Na motornim vozilima mogu se, osim na upravljajućim točkovima, koristiti obnovljeni pneumatici. Obnovljene gume moraju na bočnoj strani gume imati oznaku „RETREAD“, pored toga moraju imati i četvorocifarnu oznaku nedelje i godine kada je izvršeno obnavljanje.
- Rezervni točak
Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili moraju biti homologovani kao privremeni rezervni točak…
- Vozilo ne mora da poseduje rezervni točak
Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju sa izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika ( npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl. ).
- Protiv požarni aparat
U motornim vozilima, osim u vozilima kategorije L, T i u vozilima kategorije M1 kojima se ne vrši javni prevoz lica u saobraćaju na putevima, mora postojati aparat za gašenje požara, sa važećim uverenjem o ispravnosti i biti postavljen na vidnom mestu tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.
Dakle u putničkim vozilima nije obavezan PP aparat.
- Trougao
U motornim vozilima mora postojati, na vidnom mestu, znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu.
- Oprema za prvu pomoć
U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine
A ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

Kutija prve pomoći po standardu A SRPS Z.B3.001 mora da sadrži:

1. Sterilna kompresa od gaze (pojedinačno pakovanje 10 cm x 10 cm) – 5 kom. 2. Sterilna gaza 0,5 m (pojedinačno pakovanje 80 cm x 25 cm) – 2 kom.
3. Sterilna gaza po 1 m (pojedinačno pakovanje 80 cm x 25 cm) – 1 kom.
4. Trouglasta marama veličine 100 x 100 x 140 cm, gustoće 20 x 19) – 3 kom. 5. Adhezivni zavojni materijal (hanzaplast) 10 cm x 8 cm – 5 kom.
6. Lepljivi flaster (25 cm x 5 m) – 1 kom.



7. Kaliko zavoj (10 cm x 5 m) – 2 kom.



8. Kaliko zavoj (8 cm x 5 m) – 2 kom.



9. Kaliko zavoj (5 cm x 5 m) – 2 kom.



10. PVC kesa – manja (20 cm x 30 cm) – 1 kom.


11. PVC kesa – veća (40 cm x 60 cm) – 1 kom.


12. PVC rukavice za jednokratnu upotrebu – 2 para


13. Izotermalni prekrivač (150 cm x 200 cm) – 1 kom.


14. Makaze sa zaobljenim vrhom – 1 kom.



15. Sigurnosne igle (zihernadle) – 6 kom.



16. Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja – 1 kom.

17. Papir i olovka – 1 kom.




18. Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta – 1 kom.
19. Specifikacija sadržaja kutije – 1 kom.



- Kaciga za motoriste
Zaštitna kaciga mora biti mlađa od 5 godina u odnosu na datum proizvodnje kad je on upisan na spoljnoj strani kacige ukoliko ona ima rok trajanja.
- Reflektujući prsluk je obavezan
Motorna vozila, osim za vozila kategorije L, moraju da imaju najmanje jedan reflektujući prsluk koji odgovara standardu EN 471, kojeg je vozač dužan da koristi – obuče kada na putu obavlja radnje uz vozilo ( menja točak, obavlja manje popravke na vozilu, naliva gorivo kada vozilo ostane bez goriva, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl. )
- Kruta veza, sajla za vuču vozila
U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.
- Zimska oprema
Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu
( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.
Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.

- ABS (Anti-lock braking system) nije obavezan za M1 kategoriju
Sva vozila ketegorije M2, M3, N2, N3, O3 i O4 registrovana prvi put nakon 01.01.2010. godine, moraju da budu opremljena sistemom protiv blokiranaj točkova pri kočenju.
-Nasloni i pojasevi
Nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja imaju ugrađene sigurnosne pojaseve, i obrnuto.
-Traktori
Traktori moraju posedovati sledeću signalizaciju: 1.oborena svetla; 2. poziciona svetla; 3. stop svetla; 4. katadiopteri; 5. pokazivači pravca; 6. svetla za osvetljavanje zadnje registarske tablice; 7. tabla za označavanje sporih vozila; 8. žuto rotaciono svetlo.
Za svetla za označavanje prikolice, stop svetla, pokazivača pravca, poziciono svetlo, svetlo za osvetljavanje registarske tablice i katadioptera na prikolici koju vuče traktor shodno važe odredbe ovog pravilnika.
Za veliki broj teških saobraćajnih nesreća na našim drumovima odgovorna su neosvetljena poljoprivredna vozila. Striktno poštovanje novog pravilnika spaslo bi mnoge živote.
-Zaprežna vozila
Svetla na zaprežnom vozilu moraju biti izvedena kao najmanje jedno belo svetlo postavljeno na prednjoj strani vozila i kao najmanje jedno crveno svetlo postavljeno na zadnjoj strani vozila


izvor; informisanje.info
 
Natrag
Top