LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Mislim da svi mi znamo sta je pravedno i ispravno kad smo sami u pitanju ali mislite li da je moguce generalno dostici pravdu i da li ona kao takva postoji,ne kao "moja" ili "tvoja"?Smatram da dok god postoje dvostruki arsini,a skoro uvek postoje,jedna strana ce uvek biti ostecena (ili verovati da je ostecena) i,tako gledano,pravda ne postoji vec samo realnost.Recimo Drezden,pravdanje zlocina zlocinom.Pravda za jedne ali za druge?
Mislite li da je pravda spora ali dostizna,kako kazu,postoji li,kakav je vas stav o tome?;)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada si već pomenula Drezden, kao paradigmu "pravde", mogla si mirne duše pomenuti i Hirošimu i Nagasaki! Da, pravda je ono što, u datom trenutku i okolnostima, mislimo da je pravda. Teško da može postojati univerzalna pravda i pravda za sva vremena. Još u prvim rodovskim zajednicama, ljudi su imali neku predstavu o pravdi. Razvojem ljuskog društva i ta prvobitna predstava se mijenjala, "usavršavala", dokidala, proširivala, a taj proces traje sve do naših dana.
Problem pravde je usko vezan za problem istorijskog razvija ljidskog društva, preciznije rečeno, u heterogenosti njegovog razvoja, s jedne, te etno kulturološkim i religioznim specifičnostima pojeinih društvenih zajednica, s druge strane.
Današnje vrijednosti novog "demokratskog vala" koji je krenuo sa Zapada i koji se, na krilima globalizacije, nameće ostatku svijeta, s motivacijom da u sebi nose sve najbolje što je do sada nastalo u ljudskom društvu i društvenim odnosima, uključujući i pravdu, upitne su vrijednosti za mnoge društvene zajednice, prije svega zbog toga, što takvu pravdu vide kao pravdu ekonomske ucjene, kao pravdu sile.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Ma koliko se nama cinilo da pravde nema, i da je tesko dostici..smatram da ona postoji i da ce se kad tad ona pojaviti...U kom obliku nije vazno, ali svako moze da je ocekuje..Narocito oni koji su ikada u zivotu bili nepravedno optuzeni ili maltretirani od nekoga....Nebeska je pravda, kako je imao obicaj i Nikola Tesla da kaze....

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Da, pravda je dostižna...Treba biti strpljiv...Nestrpljenje je ono što nas uvodi u sumnju, da do pravde nikada nećemo stići.
Ako pravdu posmatramo na način da se ona dešava nekom drugom ili da je neko drugi dobio nešto nepravedno, onda nas pravda generalno i ne zanima...Onda smo više u sukobu sa tom osobom ili sa samim sobom...

Istina je da je do prave ''pravde'' dug i težak put, ponekad i iscrpljujući, ali se za takvu pravdu vredi boriti...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da li je pravda dostižna ili ne, jedna je stvar, a sasvim druga šta je to pravda? Ovdje je mnogo interesantnije pitanje šta je to pravda? Kao što znamo, pravda nije racionalna kategorija i nikada nije potojao način, a ne postoji ni danas, da se ona precizno izmjeri i utvrdi. Pravda bi trebala da predstavlja neko pravilo ili načelo po kome se ukupno društveno dobro i ukupne društvene obaveze, pravedno raspodjeljuju na društvene subjekte. To je u nadležnosti države. Ona određuje pravila (zakone) i izvršioce tih pravila (sudove) koji će provoditi načela pravde. Prema tome, od kvaliteta zakona i kvaliteta sudova, zavisiće i kvalitet pravde.
Ovdje i interesantno pitanje, kako država (čitaj, njeno zakonodavstvo) utvrđuje šta je pravo a šta nije? Mi formalno znamo kako se donose zakoni u jednoj državi, ali ovdje je poenta u tome, šta opredjeljuje zakonodavce da donesu baš takve zakone? Odgovor na ovo pitanje, u mnogome nam daje i odgovor na pitanje šta je pravda? Dakle, zakoni koji "mjere pravdu", trebali bi da budu odraz većinoskog mišljenja i osjećaja društvenih subjekata o tome šta je ispravno a šta nije. No, to uvijek nije tako. Pogotovu nije u modernim društvima, u kojima postoje razne interesne grupe i njihovi sukobi, i koje imaju značajan uticaj na procese odlučivanja, pa i na procese donošenja određenih zakona i pravila. Više interesnih grupa imaće i različite pristupe tome pitanju, zavisno od toga u kojoj meri neki propis pogađa njihove interese. U takvim okolnostima, najčešće se poseže za kompromisima, da bi se izbjegao veći potres u društvenoj zajednici.
Prema tome, mogli bi smo zaključiti da je moderna pravda ono što se interesne grupe u jednom društvu, dogovore!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pravda bi trebala da predstavlja neko pravilo ili načelo po kome se ukupno društveno dobro i ukupne društvene obaveze, pravedno raspodjeljuju na društvene subjekte.

O tome sam i razmisljala,zato sam i napisala "moja" i "tvoja" pravda...Ja mogu da kazem za sebe da sam ispala pravedna prema tebi ali mislim da to ipak sadrzi subjektivnu konotaciju i ni u kom slucaju ne mora neminovno da znaci da sam u pravu,cak i ako jesam jer tu postoji i "tvoja" pravda (ovo ce valjda neko skontati sta sam htela da kazem wacko2).Pravda ima dve strane,jednu odakle obicno gledamo mi a drugu odakle gledaju oni drugi.Ukupno sagledana stvar zahteva dialog a ljudi koji nemaju u sebi izgradjen odnos dijaloga i postovanja drugog misljenja obicno su "uvek u pravu".A to je po meni taj zacaran krug zbog cega mislim da pravda ne postoji niti moze postojati.I dalje verujem da postoji samo realnost a cesto u ono u sta smo uvereni niti je realno a jos manje pravedno.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Odkada je svijeta i vijeka,pravde nije bilo niti će je biti. To mi se primjerima pokazuje svakoga dana. Drugo je , da li ja vjerujem da pravda uvijek na kraju pobijedi ( kao u filmovima ). U stvarnosti mislim da nije tako i da pobijedi onaj koji se bolje snađe. Sa idealističkog sagledavanja svijeta, što sam starija, ubrzano prelazim na realistično. Nažalost.

Član
Učlanjen(a)
20.12.2010
Poruka
892
Budući da sam nestrpljiva u čekanju statističkih rezultata, volim tu i tamo ubrzati proces. whistle

Natrag