DRUGI DEO
Visenamenski prozor nam nudi 6 opcija za ubacivanje u slajd i to.....Ubacivanje slike...broj 1,Ubacivanje vise ponudjenih slika,klipova...Ubacivanje Video klipa....broj 3,Ubacivanje tabele...broj 4,Ubacivanje raznih grafikona..broj 5,Ubacivanje raznih grafickih modela....broj 6
Ubacivanje slike.....
Jednostavno kliknite levim klikom misa na ikonu slike....broj 1 a zatim u novootvorenom prozoru pronadjite u racunaru sliku koju zelite ubaciti u vas slajd,obelezite je misem i kliknite na dugme Insert.....broj 2
Kroz par trenutaka bice postavljena slika u vas slajd a njenu velicinu mozete menjati levim klikom misa povlaceci je po uglovima slajda.....
Ubacivanje vise ponudjenih slika.....
Kliknite misem na ikonu za ubacivanje vec ponudjenih slika,klipova....broj 1.otvorice vam se novi prozor sa desne strane gde mozete u padajucem meniju u delu Results should be namestiti sta vam treba za ubacivanje (slika,video.....)....ja sam namestio na sve tipove -All media file types.....a zatim kliknite misem na dugme GO......broj 3.Posto vam se pojave u prozoru ponudjeni klipovi,slike......izaberite koji zelite ubaciti,kliknite misem na njega......broj 3
Kroz par trenutaka bice postavljeno u vas slajd ono sto ste izabrali......
Ubacivanje Video klipova.......
Mozete ubaciti u vasu prezentaciju i video klipove u gotovo svim formatima (flv,avi,mkv...) a takodje i Youtube spot po zelji jer je i zvuk prisutan u klipovima....Video klipove ubacujete tako sto u visenamenskom prozoru kliknete levim klikom misa na ikonu video klipa....broj 1 a zatim u novootvorenom prozoru izaberete u vasem racunaru video klip,obelezite ga misem a zatim kliknete na dugme Insert...broj 2
Kroz par trenutaka imacete ubacen video klip i mozete ga odmah isprobati kako funkcionise jer ce vam se ispod njega pojaviti opcije plejera......
A sobzirom da sam izabraoslajd sa tekstom i dva visenamenska prozora to cu isto ponoviti i u drugom prozoru i postaviti i drugi video klip na isti nacin u prozoru pored....Tako da ce u slajdu biti dva video klipa jedan do drugog.....
Ubacivanje tabele.....
Tabelu ako zelite jednostavno mozete i ubaciti na nacin sto cete u visenamenskom slajdu kliknuti misem na ikonu sa tabelom......broj 1 te u novom prozoru odrediti koliko ce kolona uspravno i vodoravno imati vasa tabela.....broj 2.Posto odredili broj kolona preostaje da kliknete misem na OK....btoj 3
Za par trenutaka dobicete zeljenu tabelu u slajdu sa onoliko kolona koliko sami odredili a nacin upisivanja teksta i brojeva u njoj je potpuno isti kao i nacin upisivanja teksta u slajdovima sto smo predhodno objasnili.....
Ubacivanje raznih grafikona......
Grafikone sa zeljenim sadrzajem ubacujete jednostavno sto cete kliknuti misem na ikonu sa grafikonima...broj 1 a zatim u novootvorenom prozoru sa leve strane izabracete koju vrstu grafikona zelite i kakvog izgleda te kada odabraii obelezite misem zeljeni grafikon ....i kliknete misem na dugme OK....broj 2
Sa desne strane pojavice vam se prozor slican Exel prozoru gde cete uneti podatke i opcije grafikona......broj 4 ,te istovremeno dok unosite u levom prozoru oni ce se i pojavljivati na grafikonu....broj 5,te kada zavrsili sa unosenjem podataka zatvoricemo taj desni prozor gde unosili podatke na X.....broj 6
Dobili smo sada i slajd sazeljenim grafikonom......
Ubacivanje raznih grafickih modela...
Razne graficke modele po zelji sa raznim kombinacijama mozete ubacivati tako sto jednostavno u visenamenskom slajdu kliknete misem na ikonu za graficke modele....broj 1 a zatim sa leve strane od dosta ponudjenih izaberete koju vrstu hocete (ja sam odabrao sa slikom) ,belezite izabrani graficki model....i kliknete misem na OK.....broj 2
Izabrao sam graficki model sa kombinacijom slike.....broj 1 i teksta....broj 2 a nacin ubacivanja slike i teksta je vec u detalje objasnjen...
Po zavrsetku ubacivanja slike i teksta u izabrani graficki model slajd bi vam rcimo izgledao ovako......
Mozete jos dopuniti vasu prezentaciju slajdovima na gore opisan nacin a broj slajdova prezentacije je neogranicen .....
Sada mozemo ici dalje na ubacivanje muzike u vasoj prezentaciji (ako to zelite) i na usnimavanje vase prezentacije.....