Povezivanje Smart TV-a na internet i IPTV na njemu

¯™¯
MODERATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.450
Trenutno je aktuelna tema povezivanja smart televizora na internet, kako biste iskoristili sve „smart“ mogućnosti. Da biste to izveli potreban je Smart TV sa LAN portom ili WiFi adapterom. Ukoliko u specifikaciji televizora piše WiFi ready, to znači da morate da izdvojite dodatnu količinu novca za WiFi dongle for smart TV, odnosno, da vaš TV nema ugrađen WiFi adapter, već samo postoji mogućnost da se isti dokupi. To je WiFi usb adaptrer koji je brendirao proizvođač televizora i koji se prodaje po cenama od 50 EUR, pa na više.
Obratite pažnju da ne možete da koristite bilo koji WiFi adapter, već samo onaj koji prodaje proizvođač.

Smart-TV-SmartHub.png


Za početak, moramo da razjasnimo da mrežni uređaji rade po definisanim protokolima/standardima i ne razlikuju da li je u pitanju PC, Samsung Smart TV, mobilni telefon… Takođe ako je sve po protokolu mrežni uređaji jednako tretiraju uređaje povezane kablom ili bežično. Dakle, smart tv možete da povežete kablom, možete preko WiFi-a, ukoliko imate adapter na njemu ili čak možete da iskoristite razne mrežne uređaje kako biste na najefiksniji način povezali tv na mrežu-internet.

smart-tv-usb-dongle.jpg


Koja je alternativa?
Naša preporuka je kupovina Access Point uređaja (oko 10-15EUR), umesto tog USB WiFi adaptera. Na taj način, Smart TV će misliti da ste povezali mrežni kabal i sve je po protokolu :).

Poželjno je uzeti bar N-Lite 150Mbps Access Point, kako biste mogli da izvršite stream HD filmova kroz WiFi mrežu.

Access Point postavljate u Access Point Client mod i povezujete se na wireless mrežu koju emituje vaš WiFi Router.

tp-link-access-point.jpg

TP-Link Access Point – uređaj koji može da zameni USB WiFi adapter proizvođača.

Alternativa u vidu mreže kroz strujne instalacije
Ovo je skuplja varijanta, ali svakako da u budućnosti postoji perspektiva za ovakvim uređajima. U pitanju je power line serija mrežnih uređaja. Takav uređaj se postavi iza televizora i nakon toga preko ethernet kabla daje internet televizoru. Pogledajte sliku.

TL-PA251KIT-03.jpg

Jedna od alternativa. TP-Link TL-PA251KIT – mreža kroz strujne instalacije.



Ako već imate integrisan WiFi na televizoru
– Ako vaš televizor poseduje WiFi adapter, kroz opcije povezivanja je potrebno odabrati vašu WiFi mrežu i eventualno uneti šifru, ako vam je mreža zaštićena.

Ukoliko Smart TV ima problem sa preuzimanjem IP adrese od rutera, možete ručno da upišete IP parametre:

Na primer, ako se router nalazi na IP adresi 192.168.1.1, unesite sledeće parametre



IP: 192.168.1.200
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1
DNS: 8.8.8.8

Proxy OFF

Za korišćenje Skype-a i Video poziva, potrebna vam je i kamera.

Video uputsvo za povezivanje Smart TV-a na internet


Pozajmljeno sa
Kod:
http://www.umrezen.in.rs/tutorijali/povezivanje-smart-tv-a-na-internet/
 
¯™¯
MODERATOR
Učlanjen(a)
21.11.2009
Poruka
28.450
Smart TV – Puštanje filmova sa prevodom kroz mrežu
Zašto kupiti Smart TV?
Pored toga što možete da izađete na web browser, skype, facebook, twitter… U okviru smart tv-a postoji i media player koji može da reprodukuje filmove preko mreže sa desktop računara, NAS-a, USB Flash-a… Da li je u pitanju WiFi ili LAN konekcija, nije bitno, bitno je da ste povežani na vašu kućnu mrežu. Takođe moguće je umesto daljinskog upravljača koristiti mobilni telefon ili tablet
pustanje-filmova-preko-mreze-smart-tv.jpg


Samsung Smart Hub 2.0
U ovom članku biće prikazan novi softver koji pokreće Samsung Smart televizore (Smart Hub) i Samsungova aplikacija AllShare (Media Server) koja se instalira na PC računar. Da bi se šerovani filmovi pojavili u interfejsu smart tv-a, potrebna je da televizor pronađe Media Server u vašoj kućnoj mreži. Hadrverski media server je recimo NAS uređaj ili PlayStation 3, ali takođe uz instalaciju softvera sa ove liste, možete podignuti Media Server na vašem desktop računaru. U pitanju je DLNA protokol, koji je podržan kod skoro svih novijih uređaja.

Obratite pažnju da je u ovom članku korišćen noviji televizor sa Dual Core procesorom i novijom verzijom Smart Hub-a, pa ukoliko se dogodi da je vaš smart tv spor i pucaju aplikacije, to je normalno zbog starijeg hadrvera i prve generacije smart platforme. Kada se smart tv poveže na internet, verovatno ćete dobiti obaveštenje da je dostupan update za Vaš tv, instalirajte ga.

Samsung AllShare Media Server podešavanje
Samsung-AllShare.jpg
U pitanju je oficijalna Samsung aplikacija, koja više ne može da se preuzme sa njihovog sajta?! Verovatno Samsung sprema nešto novo. Ovu aplikaciju možete da skinete sa ovog linka.
Aplikacija ima bagova i ne odustajte odmah na startu. U okviru aplikacije potrebno je da dodate foldere koje hoćete da šerujete i oni će biti vidljivi u okviru smart tv-a. Naravno, ne morate da koristite ovu samsungovu aplikaciju, mozete instalirati bilo koji drugi DLNA Media Server sa liste i dobićete isti rezultat.

Posle instalacije, potrebno je da idete na Tools – Settings i u okviru toga dodate foldere u kojima se nalaze filmovi. Pogledajte sliku.

allshare-pustanje-filmova-sa-prevodom-300x192.png


Ako vam više odgovara, možete da pustite film obrnutim redom, tako što ćete odabrati film iz šerovanog foldera preko same aplikacije i onda iz liste možete da odaberete kompatibilne DLNA uređaje iz vaše lokalne mreže koji treba da reprodukuju video, sliku… To može biti televizor, mobilni telefon, tablet… Pogledajte sliku.

smart-tv-allshare-pustanje-filmova-sa-prevodom-300x159.png


Film i prevod moraju imati isti naziv
Da bi bila moguća reprodukcija filmova sa prevodom, neophodno je da video fajl i subtitle fajl imaju isto ime. Ovo važi za gotovo sve Media Servere.

Na primer, u folderu Avatar:
Video fajl: Avatar.mkvPrevod: Avatar.srt


Video demonstracija puštanja filma preko WiFi-a
U okviru SmartHub-a, idemo na reprodukciju video fajlova. U oviru ponuđenih uređaja pojaviće se i naš PC na kome je instaliran AllShare Media server. Odaberemo njega. U okviru šerovanih foldera, biramo neki film i to je to. Ako je film istog naziva kao i prevod, isti će se automatski učitati. Pogledajte Video.


Striming preko wireless-a
U našem slučaju, WiFi adapter je integrisan na samom televizoru, a WiFi ruter koji koristimo je TP Link 300Mbps full N. Da biste reprodukovali Full HD filmove, veličine oko 8GB, real-time protok ide i do 25Mbps. Dakle, da biste mogli da gledate Full HD film preko wireless-a neophodno je da imate bar N-Lite 150Mbps ruter.


Pozajmljeno sa
Kod:
http://www.umrezen.in.rs/networking/smart-tv-pustanje-filmova-sa-prevodom-kroz-mrezu/
 
Član
Učlanjen(a)
10.09.2011
Poruka
210
Kolege treba mi pomoc.Da li postoji neka IPTV aplikacija za Philips smart tv?
 
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
2.121
Ne trebaš u folder ulaziti, idi tamo di su ti aplikacije automatski je tamo,među njima tako je bar na LG
 
Član
Učlanjen(a)
10.09.2011
Poruka
210
Kada uđem u Smart tv App galery nema ponuđeno Fork player.Da li mozda treba da podesim zemlju?
 
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
2.121
za takvu situaciju ne treba. Da li si raspakirao? Imaš dva foldera njih stavi na usb. Stvarno ne znam za Philips imam LG. Pogledaj uputsva na YouTube
 
Član
Učlanjen(a)
10.09.2011
Poruka
210
Jesam raspakovao sm,ali kada ukljucim USB u tv on mi u tom folderu ne pronalazi nista,kao da nece da ga prepozna.
 
Natrag
Top