Povezivanje internet kablova

Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
Pozdrav društvo. Ovo što ću upitati možda ne spada ovdje al molim administratore da postave gdje treba i unaprijed se izvinjavam.
Primjetio sam da sam jedini u mom kraju kojem puca net (nema nas puno 5-6) pa sam odlučio pozvati majstore, došli su gledali, zamjenili ruter al opet isto.
Počeo sam sam da pratim kablove i da kontrolišem njih, krenuo sam od rutera prema kutiji na kući. Primjetio sam da sa rutera ide kabal sa 4 zice do utičnice, na njoj se gube dvije žice (znači ostaju samo dvije), na ptt kutiji opet su povezane 4, e sad me zanima zbog čega nisu i na utičnici isto oovezane.
U kući koristim samo internet bez telefona (da te dvije žice nisu za to namjenjene ili su majstori sfušorili i ostavili me da se mučim)! Bili sam mogao (ako je potrebno) da ih povežem i da li bi me prestalo izbacivati?
Naime plaćam internet 10/1 kod bh telekoma(drugog operatera nemam da bih zamijenio). Hvala vam svima na pomoći a i čitanju ovog posta!!
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Dve žice su potrebne i dovoljne. Druge dve se ne koriste i ne znam zašto postoje. Verovatno za drugi broj telefona ili fax. Ako imaš internet pa ti puca, onda definitivno koristiš prave dve žice. Iz toga što vas je malo u kraju zaključujem da si u nekom selu i da si verovatno dosta udaljen od telefonske centrale. To me navodi na zaključak da ti je telefonska linija puna šumova i smetnji. Kada dobiješ ruter, u pakovanju je i filter skretnica koja razdvaja signal od centrale na signal za telefon i signal za ruter. Da li imaš taj filter pravilno priključen od telefonske linije do rutera? Pošto i taj filter nije svemoguć, pa ako si ga primenio, onda jedino što mi pada na pamet je da su smetnje na liniji tolike da ni filter ne pomaže. Onda bi trebao da tražiš od bih telekoma proveru kvaliteta linije za internet i da to srede. Nekad može da bude da je od telekoma do kuće sve OK, ali da je u kući telefonski kabl provučen zajedno sa kablovima za struju, pa da se u samoj kući indukuju smetnje sa kablova za struju na telefonski kabl. Onda bi se problem dešavao kada se neki od snažnijih potrošača pali ili gasi, kao što su na primer hidrofor, bojler, TA peć itd.
 
Član
Učlanjen(a)
03.03.2012
Poruka
188
Ta filter skretnica gdje bi se mogla kupiti, pošto je nemam (telekom je postavljao svoj ruter al nije ništa drugo postavito (može li se naći na olx.Ba)) . Od tih većih aparata imam samo bojler al je na manuelnom paljenju, jedino da frižider ili zamrzivač prave probleme.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Pa taj filter redovno dolazi u kutiji, u pakovanju sa ruterom. Ako ga nisi dobio, ne znam tamo gde si gde ga možeš naći. Stavi na Google "adsl filter" da vidiš još slika.



111735
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Ovaj filter može rešiti problem. Ponavljam, možda, ali ne i sigurno. Ako si ruter dobio od telekoma uz ugovor, onda se njima žali i traži generalno da ti liniju učine stabilnom za internet, jer im plaćaš punu cenu a ne dobijaš pun rezultat koji plaćaš. Posebno traži da ti uz ruter isporuče i filter ako fali, bez obzira što ne koristiš telefon. Jednog dana kada im vraćaš rutet pitaće te a gde je filter. Na ono "Hvala na pomoći", odgovaram sa "molim", ali bi bilo lepo i ako moje savete smatraš dobrim da onda klikneš na ono "Like"
 
Natrag
Top