Povećanje poreza neizbežno iduće godine

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Povećanje poreza neizbežno iduće godine
Peti dan pregovora, Srbija se bliži dogovoru sa MMF
29.08.2009. 08:15

Do kraja ove godine, Vladu Srbije neće boleti glava, jer je u pregovorima o reviziji stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom postignut dogovor da se porezi ne povećavaju, kao i da plate i penzije budu nepromenjene. Biće dozvoljen i budžetski deficit od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ono što može da donese glavobolju je iduća godina, a opet se, doduše tiho, može čuti da je povećanje PDV najlakše rešenje.

mmf-x.jpg


- Ovu godinu smo prebrinuli, ali je pitanje šta ćemo u 2010. Povećanje PDV je neminovnost, a to je Fondu najlogičnije i najefikasnije rešenje, koje se i najbrže sprovodi. Ipak, ima otpora sa naše strane, ali kako god da se okrene, sve više liči na nužno zlo - kaže jedan od učesnika pregovora.
Kako se juče moglo čuti iz kancelarije MMF, misija Fonda još nije postigla generalni dogovor sa Vladom Srbije, iako je povodom većeg broja pitanja postignut napredak. Misija MMF, koja u Beogradu boravi od ponedeljka, nastavlja sa razgovorima, a naročito kada je u pitanju budžet za 2010. godinu, saopštili su iz kancelarije.
Iako veoma blizu dogovora sa MMF za 2009. godinu, Vlada u paketu mora da reši i 2010. Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, podseća da se dogovor sa Fondom „postiže u paketu”.
- Okvir za 2009. ne bi ni imao smisla ako se ne postigne dogovor oko okvira za 2010. godinu, o čemu će se tek nastaviti diskusija u danima koji dolaze - naglasio je Đelić i dodao da dogovor sa MMF za ovu godinu neće podrazumevati povećanje poreza na dodatnu vrednost ili drugih nameta, pošto Srbija „ima dovoljno resursa i mogućnosti za zaduživanje da pokrije dogovoreni budžetski deficit”.
Ono što Srbija mora, prema njegovim rečima, jeste da sprovede strukturne reforme kako bi u narednim godinama imala budžetski deficit ispod 4,5 odsto i niži platnobilansni deficit nego do sada.
- Ukoliko reforme izostanu, budžetski deficit mogao bi da dostigne pet do šest odsto BDP. Sa MMF je razgovarano o uštedama na svim nivoima u državi.
- Predlog Srbije je da se postigne dogovor o strukturnim reformama, smanjenju državne administracije, i to moramo uraditi ako želimo da izbegnemo povećanje nameta građanima i privredi - upozorio je potpredsednik Vlade. - Dani koji dolaze će dovesti do formulacije strukturnih reformi koje će nam omogućiti da i sledeće godine imamo i makroekonomsku stabilnost i mogućnost da opterećenje naših građana i privrede ne bude povećano - istakao je Đelić.
On je preneo i da je sa misijom MMF razgovarao o kvalitetu izvoza Srbije naglasivši da je jedino rešenje da Srbija nastavi da investira u infrastrukturu, ali i u ekonomiju znanja, što podrazumeva podizanje tehnološkog nivoa naših preduzeća, kao i da aktivnije privlači ulaganja tehnološki naprednih firmi.
Petog dana pregovora, osim Đelića, razgovor sa misijom imao je i dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, koji im je predočio rezultate reformi.
- Ključna godina će biti 2010. Uprkos mnogim dobrim rezultatima, u zdravstvenom sistemu se mora nastaviti sa unapređenjem i daljim reformama da bi se raspoloživa sredstva što produktivnije koristila - kaže dr Milosavljević.
Ono što se zna i što je juče ponovio Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, jeste da je delegacija MMF prihvatila strategiju Vlade Srbije za 2010. godinu. On je naglasio da neće biti povećanja poreza i smanjenja plata i penzija jer je MMF prihvatio strategiju Vlade Srbije za reformu administracije.
- Smanjenjem broja zaposlenih u državnoj administraciji rasteretićemo namete na one koji stvaraju dohodak, na privrednike, što je u razgovorima sa MMF prihvaćeno - rekao je Dinkić i dodao da na tom putu predstoji dosta rada, s obzirom na to da treba doneti set zakona.
Inače, MMF bi Srbiji mogao i da odobri veoma povoljan zajam od 500 miliona dolara, a do kraja godine još jedan znatno veći kredit koji će moći da se koristi i za pokriće budžetskog deficita u ovoj i narednoj godini.

Zaduženost nije alarmantna
Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, ocenio je juče da zaduženost Srbije nije alarmantna i da povlačenje nove tranše kredita MMF neće ugroziti platno-bilansu poziciju države.
- Teško je govoriti o ishodu pregovora, ali se nadamo da će stanje u bankarskom sektoru Srbije pozitivno uticati na razmišljanja onih koji u MMF donose odluke o odobravanju naredne tranše - rekao je Dugalić.


Šta je izvesno?
- Plate u javnom sektoru i penzije ostaju nepromenjene do kraja 2010. godine
- Bez povećanja poreza do kraja godine
- Od januara 2010. godine počinje otpuštanje državnih činovnika na republičkom i pokrajinskom nivou i na lokalu
- Za ovu godinu budžetski deficit od 4,5 odsto


Izvor: Blic
 
Natrag
Top