Poučne i zanimljive priče

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ima mnogo zanimljivih priča iz svekodnevnog života, iz kojih se može mnogo naučiti i koje mogu korisno poslužiti - kao iskustvo drugih. Evo, ja ću ispričati jednu takvu priču koja me se mnogo dojmila, a pročitao sam je negdje, nekada, tako da se ne sjećam ko je njen autor, niti gdje sam je pročitao. Dakle, priča ide ovako, naravno, prafraziram:

Pod prozorima nekog profesora psihologije, koji su, inače, gledali u park, djeca su svakodnevno igrala fudbal. To je profesoru jako smetalo, naročito u popodnevim časovima, kada je želio da se odmara, jer su djeca, kao što je i normalno, pravila veliku buku. Razmišljao je kako da riješi taj problem? Znao je da ako bude vikao i tjerao djecu iz parka, da to ništa neće pomoći, šta više, može stvar i pogoršati, jer bi djeca, u tom slučaju, još više pravila galamu, samo da mu napakoste. Profesor je smislio plan i počeo da ga provodi u djelo.

Izlazio je svaki dan i sam u park i posmatrao djecu kako igraju. Ostajao bi do kraja njihove igre, i davao im po neku paru, da bi mogli kupiti sladoled. Djeci u početku nije bio jasan postupak čudnog čovjeka, iako im je on prvog dana rekao da ih plaća zato što voli fudbal i voli da gleda kako igraju. Djeca su na kraju to prihvatila, kao normalnu nagradu za njihovu igru.
Ta profesorova igra se, neko vrijeme, ponavljala svaki dan. Djeca su igrala fudbal, profesor ih posmatrao i na kraju utakmice redovno im davao pare za sladoled. A onda, jednog dana, kada su djeca došla u park, profesora nije bilo. Čekali su neko vrijeme, ali, kako se profesor nije pojavljivao, revoltirano su zaključili: Cicija, ako neće da plaća, nećemo ovdje ni igrati! Krenuli su potražiti drugi teren za svoju igru, a profesor se zadovoljno smjškao, posmatrajući iz iza zavjese, kako odlaze.
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Pastir i prolazik

Pastir je pasao svoje ovce kadli naiđe neki putnik i reče: "Imaš lijepo stado ovaca. Mogu li te nešto pitati o njima?" "Naravno", odgovori pastir. Čovjek reče: "Po tvom mišljenju, koliki put tvoje ovce prevale u jednom danu?" "Koje, bijele ili crne?" "Bijele." "Bijele prevale oko šest kilometara na dan." "A crne?" "Isto toliko."
"Što bi rekao, koliko trave na dan pojedu?" "Koje, bijele ili crne?" "Bijele." "Dakle, bijele pojedu otprilike dva kilograma trave svaki dan." "A crne?" "I one." "Po tvom računu, koliko vune daju godišnje?" "Koje, bijele ili crne?" "Bijele." "Eto, rekao bih da bijele daju tri kilograma vune svake godine u vrijeme striženja." "A crne?" "Isto toliko."
Prolaznik je bio zbunjen. "Mogu li te upitati, zašto imaš čudan običaj da dijeliš ovce na bijele i crne svaki put kad odgovaraš na moje pitanje?" "Pa, eto," odvrati pastir, "to je prirodno. Bijele pripadaju meni, vidite." "Ah! A crne?" "I one", odgovori pastir.

izvor:mycity
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Poslije ljubavi

POSLIJE LJUBAVI



Telefonski broj koji lagano blijedi u pamćenju. Čaše sa ugraviranim monogramima, ukradene u Esplanadi.
Poslije ljubavi ostaje običaj da se bijelo vino sipa u te dvije čaše, i da crte budu na istoj visini.
Poslije ljubavi ostaje jedan sto u kafani “Kod znaka ?”, i začuđeni pogled starog kelnera što nas vidi sa drugima.
Poslije ljubavi ostaje rečenica “Divno izgledaš, ništa se nisi promijenio…” i “…javi se ponekad, još imaš moj broj telefona.”
I neki brojevi hotelskih soba u kojima smo spavali, ostaju poslije ljubavi.
Poslije ljubavi ostaju tamne ulice kojima smo se vraćali…poslije ljubavi.
Poslije ljubavi ostanu melodije sa radija koje izlaze iz mode.
Ostaju tajni znaci, ljubavne šifre:”Ako me voliš počni sutrašnje predavanje sa tri riječi koje će imati početna slova mog imena…”
Poslije ljubavi ostaje tvoja strana postelje i strah da će neko iznenada naići.
Klak! – spuštena slušalica kada se javi tvoj glas.
Hiljadu i jedna laž.
Poslije ljubavi ostaje rečenica koja luta kao duh po sobi:”Ja ću prva u kupatilo.”
I pitanje :”Zar nećemo zajedno?”…Ovaj put ne.
Poslije ljubavi ostaju saučesnici. Čuvari tajni, koje više nisu nikakve tajne.
Poslije ljubavi ostaje laka uznemirenost, kad u prolazu ugledam tople smeđe oči.. slične tvojima.. na nekoj djevojci u prolazu.
Prepune pepeljare.. i prazno srce.
Navika da se pale dvije cigarete istovremeno, mada nema nikog u blizini.
Fotografije snimljene u automatu.
Taksisti koji nas nikad nisu voljeli (“Hvala što ne pušite!” – a pušili smo), i cvjećarke koje jesu.
Poslije ljubavi ostaje povrijeđena sujeta, metalni ukus promašenosti na usnama.
Poslije ljubavi ostaju drugi ljudi, i druge žene.
Poslije ljubavi ne ostaje ništa…

Momo Kapor
, „Una“


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
O ljubavi

« IMAŠ DVA IZBORA
MISLI O USPJEHU »

O LJUBAVI



Ponajčešće ljubav znači rat. Borba u kojoj svako nastoji da ščepa za vrat onog drugog. Sastoji se od ljubomore, posjedovanja, pripadanja, čak u odnosima koji izgledaju najširokogrudniji. Kao u svim drugim bitkama i u ovoj padaju žrtve. Uvijek postoji jedan koji voli više nego drugi, jedan koji pati, drugi, koji pati zato što nanosi patnju. Na sreću, ne pate uvek jedni te isti, pa odnos može da se preokrene. Ali, postoji i izvesna nježnost koja nam pomaže da prihvatimo onog drugog, a koja se sastoji od povjerenja i dostojanstva. No, žalosno je što ljudi uvijek nastoje da dobiju na jednoj strani ono što su izgubili na drugoj. Malo ih je koji su zadovoljni položajem i svojim materijalnim stanjem. Oni pokušavaju da to nadoknade na račun drugih u svojim ljubavnim odnosima, jer žele nešto da se ušićari. Dobija se, dok sve ide svojim tokom. Osim toga, u ljubavnim odnosima postoje “smicalice” kojima se možemo poslužiti, te ostaviti partneru da posumnja da li ga uopšte volimo. Meni je to odvratno. Postoji, takođe, jedan prirodan, razuman odnos koji potvrđuje činjenica da ako neko s vama živi, s vam spava i smije se – s vama, onda vas zacijelo i voli, pa onda čemu sumnjati da će prvom prilikom da otprhne.
Sve moje ljubavi trajale su najviše sedam godina: kažu, tijelo se obnavlja svakih sedam godina. Uvijek je predivno u početku. U sredini je još ljepše. A na kraju … zavisi od toga ko se prvi zasiti. Uvijek je teško na kraju. Nikad nisam nekog voljela, a da ga nisam još i “poslije” voljela. “Poslije” ne postoji više ona povezanost glave s tijelom. Tad funkcioniše samo glava… Ali ipak nešto ostaje… nešto nalik na ožiljak. Ne u tužnom smislu te riječi. Ostaje ožiljak koji nam služi na čast.

Fransoa Sagan
izvor:mudre misli
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.07.2010
Poruka
29
Čuvena je Lao Ceova izreka: "Oni koji znaju ne govore, oni koji govore ne znaju."
Njegovi učenici su dugo raspravljali o tome. Jednog dana ga upitaše šta je poenta tih reči.
Mudri učitelj im reče: "Ko od vas poznaje miris ruže?"
Svi su znali.
"Odlično", odgovori učitelj, "A sada ga iskažite rečima."
Svi su ćutali.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Vo vuce ralo i obradjuje zemlju. Ostavlja trag za sobom. Sto je rad bio naporniji, on se sve vise znoji i taj znoj privlaci mnostvo velikih stajskih muva. Muve ne vuku ralo_One se hrane znojem i grizu onog koji vuce. Sto je brazda bila dublja, muva je bilo sve vise i vise. I ako ponekad zamahne repom vo ih ne osudjuje,jer zna da muve nemaju drugi nacin da ostave trag za sobom,duboki trag na zemlji. CEHOV
Ovo sam skoro procitala u jednim lokalnim novinama. Jedno veliko ime naseg grada ovako je zavrsio tekst u kojem brani svoju cast od lokalnih vlasti.
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Samo šuti......

U davna vremena zivjela je prelijepa kcerka jednog velikog vladara.Doslo je vrijeme za njenu udaju, ali djevojci se niko nije svidio, niti sinovi kraljeva, niti vezira,niti bogatih trgovaca. Djevojka je svakoga odbijala. U ovoj zemlji zivio je jedan zgodan, ali siromasan mladic koji je zaprosio djevojku. Naravno, i njega je odbila. Ovaj mladic ode u drugu zemlju da radi, te postade bogat. U svoju zemlju se vratio nakon mnogo godina. Kada se vratio, pozelio je vidjeti djevojku koja ga je odbila. Raspitao se i saznao gdje zivi, pa je otisao do njene kuce. Tada se otvorise vrata, te izadje jedan ruzan covjek... Kada je covjek otisao, mladic pokuca na vrata. Otvorila mu ih je nekadasnja, prelijepa djevojka. Mladic je htio saznati zasto se udala za tako ruznog covjeka. Djevojka ga odvede u prelijep ruzicnjak iza kuce i rece : "Saznat ces odgovor. Sada ces naci najljepsu ruzu u ovoj basci i donijeti mi je. Ali pod jednim uvjetom : dok budes isao naprijed, ne smijes se vracati nazad". Mladic krene. Tamam kad bi pomislio da je vidio najljepsu ruzu, ugledao bi drugu. Pruzio bi ruku prema njoj, ugledao bi ljepsu. Tamam da ubere tu, ugledao bi drugu. Tako dodje do kraja basce, a natrag nije smio. A na kraju bijese uvehla i ruzna ruza. Bez nade ubere tu ruzu i donese je djevojci. Kada mu je u ruci vidjela ovu ruzu, djevojka rece : " Sada si shvatio zasto sam izabrala ovoga covjeka ".
2498238e_0_8kvWW.jpg

* * *
Nauči odživjeti svoj život umjesto da on tebe živi ..

* * *
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo,nego momentima koji nam oduzmu dah.

* * *
Kad' ti život da stotinu razloga za plakanje,ti pokaži životu da imaš hiljadu razloga za smijeh.
* * *
izvor:dnevniavaz

progress.gif
 
Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
376
NAJBOLJI PRIJATELJ

Seti se vremena kada si prodavao prijatelje da bi preživeo. U pocetku nije bilo lako. Posle si navikao. Za one najbolje si dobijao najvišu cenu. Kada su ti otac i mati umrli, požurio si da se podeliš sa bracom. Hteo si svoje parce kolaca. Posle si se sudio jer ti je bilo malo. Ljubav si na kantar stavljao, misleci da ceš tako znati koliko vredi. Dodavao si sa strane, kada je trebalo. Decu u pocetku nisi želeo, a posle, kada su došla, nisi ih voleo jer su bila kao ti. Tako si ih ucio. Naše je prijateljstvo odavno zakopano. Bacio si ga negde kraj puta. Ja sam ga samo zatrpao da ga psi ne razvuku. Cesto prolazim tvojom ulicom. Ponekad vidim svetlo u tvom stanu. Ne usudujem se da ti pokucam na vrata jer ne donosim darove koje ti ocekuješ. Samo bih hteo da te pitam, koliko si dobio za mene?
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2009
Poruka
13
Крст



Један човек се непрестано жалио на своју неправедну судбину. Након једног великог искушења,

он не издржа, и рече:

- Господе, дао си ми претежак крст!

Тада му се јави Господ и рече:

- Дођи, изабери крст који желиш и даћу ти га.

И одведе га Господ у једну велику дворану, у којој је било много разних крстова: великих, малих,

златних, сребрних... Човек је дуго ходао, додиривао крстове, гледао облик и материјал.

Након дугог времена и тражења, пронашао је један мали, дрвени крстић. Тада рече Господу:

- Господе, дај ми овај крст.

А Господ му рече:

- Па то и јесте твој крст.
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Научио сам

Научио сам...

Да је најмирнији осећај на свету,када ти дете заспи у наручју. Научио сам... Када си заљубљен, то се види. Научио сам... Када ми само једна особа казе "улепшао си ми дан"... ...
онда је мој дан нешто сасвим друго. Научио сам... Да је бити љубазан важније него бити у праву. Научио сам... Да никада не смеш рећи не, поклону од детета. Научио сам... Да увек можеш за некога молити, кад нема снаге да ти може помоћи на други начин. Научио сам... Да ти је, без обзира колико озбиљности живот захтева од тебе, увек потребан пријатељ с којим се можеш глупирати. Научио сам... Да је понекад све што неко треба, нечија рука за држање и срце за разумевање. Научио сам... Да су најједноставније шетње у летњим вечерима с мојим оцем, док сам био дете, учиниле за мене чудо када сам одрастао. Научио сам... Да је живот као ролна тоалетног папира. Што је ближе крају брже иде. Научио сам... Да требамо бити захвални што нам Бог не даје увек оно што тражимо. Научио сам... Да се новцем не могу купити част и сталеж. Научио сам... Да мали свакодневни догађаји чине живот спектакуларним. Научио сам... Да је испод свачијег тврдог оклопа неко ко жели бити цењен и вољен. Научио сам... Бог није све учинио у једном дану. Зашто ја мислим да могу? Научио сам... Да чињенице, ако их игноришем или избегавам, не мењам. Научио сам... Када планираш да се осветиш некоме, тиме само дозвољаваш себи да те та особа и даље вређа. Научио сам... Да љубав, а не време, лечи све ране. Научио сам... Најлакши начин да као особа растем, да се окружим људима који су паметнији од мене. Научио сам... Да свако кога сретнеш, заслужује да га поздравиш с осмехом. Научио сам... Да нико није перфектан, док се не заљубиш у њега. Научио сам... Да је живот тврд и захтеван, али да сам ја жилавији и издржљивији. Научио сам... Да добре прилике никада нису изгубљене; неко ће се увек послужити онима које ти пропустиш. Научио сам... Када се научиш живети у луци горчине, срећа ће се увијек сидрити негде другде. Научио сам... Да бих волео да сам свом оцу, пре него што је умро, још једном рекао да га волим. Научио сам... Да треба давати речи које су нежне и мекане, јер ћеш их сутра можда морати појести. Научио сам... Да је осмех један јевтин начин да поправиш свој изглед. Научио сам... Да не могу одабрати како се осећам, али да могу одабрати што ћу направити у вези с тим. Научио сам... Да си, једном кад ти новорођено унуче ухвати мали прст својом шачицом, заробљен доживотно. Научио сам... Да сви желе живети на планини, али да се сва срећа и раст догађају док се успињеш. Научио сам.. Да је добро давати савет само у два случаја: када га неко тражи или када је питање живота и смрти. Научио сам... што имам мање времена, више ствари могу направити.
autor:Andz Roonez
 
Natrag
Top