Šta je novo?

POTREBNA POMOĆ FORUMAŠA ILI ADMINISTRATORA

Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
153
Predpostavljam da mi je računar napao kripto virus ili nešto slično jer su na svim datotekama (word, slike, video itd.) uz njihovu ekstenziju dodata još jedna ekstenzija ZQQW (npr. "novi dokument.doc.zqqw" "mp4.txt.zqqw" itd.itd.) Kod svih datoteka promjenjen je datum kreiranja stavljen današnji 4.7.2021 neki dokumenti u folderima su nestali i ne mogu pristupiti internetu. Skeniran je računar sa antivirusom u seif modu ali ništa nije pronađeno. Sve što sam našao na netu kao ulazak u registar i provjera ekstenzija, vraćanje računara na raniji datum nije uspjelo. Najžalije mi je porodičnih fotografija i drugih fotografija koje mi znače. Ima li neko ko bi mogao da pomogne savjetom ili isto iskustvo i kako je to rješio. Unaprijed hvala.
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
1.273
Imam ovo probaj: Meni je oznaka ZQransom možda je to taj. Stranu još nisam koristio; ne znam da li i kako radi.

Kod:
https://www.nomoreransom.org/en/decryption-tools.html
 
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
34
Ok, citaj ovo pazljivo. Posto se bavim problematikom bezbednosti sistema.
Imao sam slican slucaj pre vise godina, nazalost kada si u iddle on je kopirao, kada si radio on je bio sakriven.
Ono sto jedino mozes uraditi je da ne pokusavas da oporavljas sistem ukoliko do sada nisi uspeo vec da...
- izvadish hdd i prikljucish drugom compu ili kod drugara i slicno, naravno te ekstenzije koje izbacuje pogledaj preko interneta da vidish sa chime imash posla i onda preko prijateljevog racunara probaj da eliminises root problema.
- kod prijatelja ili na svom laptopu, napravi live cd na flesci sa kojeg mozes pokrenuti programe za oporavak hiren boot ili vec koji
- postoje tacno ciljani anti root programi koji ti mogu eliminisati pretnju na dalje
- tu su na live cd i programi za oporavak fajlova i slika
- naravno, postoje gomila nacina kao i 5 minuta da se jos vishe uprska ako ne znash sa chime imash posla
- hocu ti pomoci, problem je, ne mogu ti prici remote da odradim sta treba.
Ovako plivaj koliko mozes, ali ne pokusavaj da koristis sistem vishe nego ga koristi kao SLAVE od sada. Live CD ti je bezbedan jer ti ne moze napraviti stetu na njemu, dok kod prijatelja mozes odneti hdd ali morash biti siguran da ti i prijatelj znate sta radite.

Tu sam ako treba pomoc, zz.
 
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
153
Još ranije sam pregledao ovaj video i udradio sve šta je u njemu prikazano jedino što sam uspio da ponovo uspostavim konektujem putem wifi-a što mi ranije virus nije dozvoljavao. AdiPlane nemam tu mogućnost da svoj hdd prebacim kod nekog drugog, može li neka asistencija oko pravljena hiren boota usb i koji su to programi za oporavak datoteka ono što sam našao besplatno na netu nije dalo neki rezultat i dalje su svi fajlovi sa ekstenzijom .zqqw i ne mogu se otvoriti.
 

Prilozi

  • skrinšot.jpg
    skrinšot.jpg
    88,4 KB · Pregleda: 3
  • skrinšot2.jpg
    skrinšot2.jpg
    109,8 KB · Pregleda: 3
Top