Šta je novo?

Potpuna ZABRANA PUŠENJA na svim javnim i radnim mestima!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.909
Potpuna ZABRANA PUŠENJA na svim javnim i radnim mestima!

U osnovne odredbe novog Zakona o duvanu koji priprema Ministarstvo finansija biće ugrađeno sve što je predviđeno novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda.

1_zpseecd3a8b.jpg

Uskoro zabrana pušenja na svim javnim mestima

Ta direktiva, ukratko, podrazumeva sledeće stavke:

Pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno. Pravila za pakovanje i izgled kutija biće značajno stroža. Zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj paklici biće obavezne. Uvešće se i veća kontrola elektronskih cigareta.

Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima. Ta tema je deo Poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

Za razliku od sadašnjeg, prelaznog rešenja, po kojem ugostiteljski objekti mogu
da biraju da li će biti pušački ili nepušački ili pola-pola, ako su veći od 80 metara kvadratnih, po novim pravilima tu neće moći da se uživa u cigareti. Tako je i u okruženju, od Hrvatske do Albanije.

- Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete - kaže Srmena Krstev, predsednica republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na polovini bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja, kao što su "pušenje ubija - prestani sada", "duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak", što zamenjuje postojeće upozorenje o nivou katrana, nikotina i ugljen-monoksida.

Promene u zakonu:
  • U ugostiteljskim objektima biće potpuno zabranjeno pušenje
  • Na svakoj paklici moraće da bude slika koja dočarava posledice pušenja, recimo zastrašujuć snimak pluća
  • Zabranjuju se slim i cigarete sa mentolom
  • E-cigareta mora biti zabranjena svugde gde nije dozvoljeno ni pušenje "obične"
Izvor: Blic Online
 
Top