POTOČNA ZLATOVČICA (Salvelinus fontinalis)

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]POTOČNA ZLATOVČICA (Salvelinus fontinalis)[/h]
zlatovcicpav.jpg



Lokalni nazivi: Potočna zlatovčica, Kanadska pastrmka
Max. dužina: 1m
Max. težina: 7 kg

Vreme mresta: od oktobra do marta

[h=3]Opis i građa:[/h] Leđa su maslinasto do tamnozeleno i marmorisana, bokovi su žutobeli sa svetlijim tačkama, trbuh je beo ili crvenkast. U periodu mrešćenja, trbuh je izrazito crven. Na leđima i repnom peraju postoje tamne pege. Na bokovima se nalazi manji broj crvenih pega. Po krupnim svetlim pegama, zlatovčice se razlikuju od drugih salmonida iz naših voda. Crvene pege mogu biti sa svetlim obrubom ili bez njega. Potočna zlatovčica se lako može indetifikovati na osnovi jasnog belog ruba duž prednjih ivica trbušnog podrepnog peraja. U vodama našezemlje, dostignu dužinu do 50 cm i težinu do 1 kg.
[h=3]Navike, stanište, rasprostranjenost:[/h] Današnje rasprostranjenje zlatovčica u našoj zemlji nije dovoljno proučeno. Poznata je populacija iz izvorskog dela reke Bosne. Hrani se planktonima, puževima i školjkama.
[h=3]Razmnožavanje:[/h] Potočne zlatovčice se mreste od oktobra do marta. Polno je zrela između druge i treć godine, kad je dugačka 15-30 cm.
[h=3]Mamci i pribor za lov:[/h] Lovi se veštačkim mušicama, a ako je voda mutna i manjim varalicama. Debljina najlona je 0,20-0,25 mm a veličina udice 10-12.
 
Natrag
Top