Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Postporođajna depresija

  • Začetnik teme Andjela 7
  • Datum pokretanja
Andjela 7

Andjela 7

Postporođajna depresija

Toliko očekivano dete se konačno rodilo, sve je prošlo dobro a mama je tužna i plače joj se a da ni sama ne zna zašto. Ne brinite se, ovo je poprilično rasprostranjen fenomen, naročito kod prvorotki. Nekada su ga zvali "mlečni plač“, a danas se neobjašnjiva tuga koja se poklapa sa prvim danima posle porođaja naziva postporođajna depresija.

Postporođajna depresija može mnogo da zabrine novopečenu mamu (i njenu okolinu), ali zapamtite da njena pojava nije neuobičajena i predstavlja laganu smetnju koju mogu da izazovu različiti faktori kao što su:  • Fizički stres
Napor prouzrokovan porođajem ostavlja svoj trag, te je i normalno da nekoliko dana imate osećaj slabosti i nedostatka energije. Hormonalne promene – među kojima su i one koje "pokreću“ laktaciju – još dodatno otežavaju celokupnu situaciju.


  • Emotivni stres
Dobijanje deteta je veoma emotivno iskustvo. Mesecima ste iščekivali taj trenutak, želeći da konačno upoznate svoje dete, plašeći se pomalo da li će sve proći kako treba. Kao što se svaki put dogodi kada se dosegnu važni ciljevi, odjednom napetost splasne i prepušta mesto određenoj melanholiji, uprkos zadovoljstvu da "ste uspeli“.

  • Uznemirenost zbog deteta
Tokom trudnoće sve je bilo jednostavnije: mališan se hranio preko vas, spavao je kada ste vi spavali, bio je deo vašeg postojanja na najprirodniji način. Sada, međutim, u naručju vam je osetljivo malo biće, koje u potpunosti zavisi od vas, sa čitavim nizom potreba i očekivanja koja niste sigurni ni da ste u stanju da protumačite. Normalno je da se zapitate: "Da li ću biti dobra majka?“ i da se osetite preplašenom zbog tog novog zadatka.

Da li je potrebno konsultovati lekara?

U najvećem broju slučajeva melanholija nestaje za par dana, bez potrebe za nekom lekarskom intervencijom. U ovim trenucima od velike važnosti može biti tata koji će znati da pruži dovoljno nežnosti i podrške svojoj partnerki. Idealno bi bilo da budete pripremljene da se suočite sa tom melanholijom i da možete da računate na nekoga s kim možete da podelite kako praktične probleme tako i egzistencijalne nedoumice u prvim danima nakon porođaja.

U slučaju da se krize vezane za plakanje i apatiju nastave u toku nekoliko nedelja, bolje je popričati sa specijalistom.


Izvor:najboljamamanasvetu
 
Top