Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Postoji li očinski instinkt?

  • Začetnik teme Andjela 7
  • Datum pokretanja
Andjela 7

Andjela 7U literaturi - kako stručnoj, tako i popularnoj, verovatno nećete naići na termin "očinski instinkt". Sa druge strane, " majčinski instinkt" je termin koji je opšte prihvaćen i koristi se veoma često.

On označava povezanost majke sa detetom, a ova veza se ponekad smatra toliko jakom da može da bude i telepatska (mama oseća detetove strahove bez obzira što nije prisutna).

Iako se veruje da je majčinski instinkt "obavezan", tj. da ga imaju sve žene - pre svega jer je beba nekoliko meseci bila u maminom stomaku, kao i velike upućenosti bebe na mamu... to nije tako. Niti se podrazumeva, niti je obavezan, pa čak i ako izostane - ne možemo da kažemo da ta žena nije dovoljno dobra mama.

Da zaključimo: niti je majčinski instinkt urođen, niti možemo da tvrdimo kako očinski instinkt ne postoji - samo zato što se ne pominje u literaturi.

Roditeljstvo jeste privilegija, ali ne samo mama, već i očeva. Međutim, da li će i u kolikoj meri tate biti dobri roditelji, zavisi od brojnih faktora. Pre svega, od njihovih emocija prema detetu, potom od sredine u kojoj su odrastali, tj. od toga kakvo je njihovo lično iskustvo detinjstva, od podele poslova, od običaja i sredine u kojoj danas podižu svoju decu...

Ipak, koliko je tata aktivan u vaspitavanju dece, najvećim delom utiču odnosi između njega i mame. Drugim rečima, kada su mama i tata ravnopravni partneri, i kada mame prihvate da tate bolje rade neke stvari vezane za negu bebe... razvija se pozitivna osnova za aktivno učešće tate u vaspitavanju dece.

Ako pogledate pozitivne primere iz svoje okoline - videćete koliko ima divnih očeva. Njihov odnos prema deci je toliko dobarhttp://www.stetoskop.info/Povezanost-vaspitnih-stilova-roditelja-ekstraverzije-i-introverzije-i-asertivnog-ponasanja-1955-c20-content.htm da se slobodno može reći kako imaju izražen očinski instinkt.

Za razliku od njih, pojedine mame (od kojih se roditeljski instinkt očekuje), odaju utisak da se u svom roditeljstvu uopšte ne snalaze. Naravno, postoje i one mame koje su apsolutno predivne, a nemaju "telepatsku" povezanost sa svojom decom.

Ukratko: na činjenicu koliko ste dobri kao roditelji - ne utiče da li imate pomenute instinkte.

Takođe, s obzirom da niste postali roditelji onog trenutka kada ste se rodili, nezahvalno je govoriti i o majčinskim i o očinskim instinktima kao urođenim.

Izvor: Stetoskop
 
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
oćeš da ti pričam o tome,pun sam tema........samo kad se setim,Nikola imao neku temperaturu,pa imao je 14 meseca, pokojna Dijana,spavala ko top....došla sa nekog puta....ujutro nas je oboje našla kako spavamo na trosedu,ja na leđa,a Nidza na mene......obe sam ruke stavio oko njega.......da ne padne......a zamisli da sam ja pao......slikala nas je i uramila.......a tih vala priča imam;bez uvrede za MAJČINSKI INSTIKT.......to je prilča za sebe;samo koliko sam se puta probudio pre Dijane.....a Kaća me je jdnom zvala,i viče "mama..."došla žena....me ne ti,kaće Kaća,mislim na TATU......a šta će biti sa Sarom i Sanjom.....još ne mogu da zamislim......
 
Andjela 7

Andjela 7

Po mom iskustvu otac moje dece ima očinski instikt. Ne bih mogla reći da ništa manje brine o njima od mene. Pogotovo kada su bolesni, čak smo imali dogovor da jedno veče on dežura a sledeće ja da bi se onaj drugi mogao odmoriti i naspavati. A bilo je 3-4 noći u nizu nespavanja.
Zaista sam srećna sa takvim mužem a i deca sa takvim ocem.
 
Top